Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziekuje  wszystkim za pomoc w ustawieniach,porady.Z uwagi na charakter pracy moze jutro lub wtorek uda mi sie wlaczyc pogodowke wedlug w/w instrukcje kolegi Visitor1230.Zobaczymy co z tego wyjdze.Mieszacz  mam o czasie otwarcia 120s

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, adam1974 napisał:

Czy sterowanie pogodowe daje tylko komfort uzytkowania poprzez fakt ze nie trzeba recznie ustaiwac mieszacza czy tez daje korzysci w postaci mniejszej ilosci spalanego peletu? Nie ukrywam ze zalezy mi jak chyba kazdemu na najbardziej efektywnym spalaniu tym samym z najmniejszym zuzyciem peletu.Mam przy kolte  rck ktory  tez ma wplyw na ilosc spalanego paliwa,Rck ustawione ma na 20.

Musisz poswiecic troche czasu na ustawienie krzywej grzewczej. Zeby ja dopasowac do strat budynku. Jak juz masz ten panel pokojowy to pomysl nad jego wykorzystaniem. Pogodowka moze nie byc idealnie perfekcyjna ( np wietrzne dni). A co pogodowka daje. Przede wszystkim dzieki niej mieszacz daje cieplo w ilosci zaleznej od temp. zewn. Reaguje z wyprzedzeniem. Tzn jezeli nagle przyjdzie zimno to mieszacz daje od razu wyzsza temp. Pierwsze co sie dzieje po takim naglym skoku to wzrost temp w domu. Ale to jest chwilowe bo mury nie zdazyly sie jeszcze wychlodzic. po jakims czasie sytuacja sie stabilizuje. jezeli to uzytkownikowi nie odpowiada mozna zalaczyc ecostera . wylaczyc obnizenie od termostatu a zalaczyc wspolczuynnik temp pokojowej. U mnie ma wartosc 100. Wtedy gdy temperatura w domu spadnie mi o 0,1°C to mieszacz podnosi obieg o jeden stopien. Jezeli spadnie o 0,2 to dwa stopnie itd. Odwrotnie sie dzieje w przypadku wzrostu temp w domu. Zaznaczam ponownie ze pompa nie powinna byc odlaczana od termostau bo cala zabawa da w leb. Podobnie jak stosowanie obnizen pokojowki na noc.Taki sposob prowadzenia instalacji daje po pierwsze komfort cieplny. Stala temperature w domu( w sypialni dla dobrego snu mozna na stale skrecic sobie lekko grzejnik), stale wygrzanie bryly budynku. A w efekcie uzupelnianie  tylko straty ciepla i stabilna prace ukladu grzania i kotla. I to jest dobrze zrozumiana ekonomia grzania.

Piszesz ze wydalesmultum hajsu. Ale proponuje na przyszlosc doposazenie kotla w sonde lambda. Pellet jest podawany nierownomiernie. A przy stalym nadmuchu spaliny sa albo niedotlenione albo nadtlenione. Inaczej. kociol moze albo kopcic lekko albo schladzac wentylatorem wymiennik. Sonda na biezaco moduluje nadmuchem dazac do wlasciwego nadmiaru tlenu w spalinach. I to jest nastepny punkt, gdzie przez nastepne dziesiec lat palenia zaoszczedzisz dwie albo wiecej tony pelletu. bedziesz przy tym mial komore spalania w kotle bez grama sadzy.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano
3 godziny temu, Gonzo19 napisał:

Tak z ciekawości, po co kasować liczniki pracy kotła? 

Oj chłopy, jeszcze trochę a auto tu będziemy sprzedawali .. 

Potrzebuje skasować na potrzeby własne.  Kocioł mam od 7 miesięcy.  Latem nie paliłem,  bo... wykańczałem dom.  Teraz palę ale grzeje tylko bufor do CWU.  Pragnę zobaczyć, porównać jaka będzie częstotliwość włączania, pracy  po puszczeniu OP.  Ot tyle.. 

Spróbuję z tymi ustawianiami na 60 stopni , jak pisałeś.  Oczywiście, jak się obrobię :-) 

Opublikowano

Jak narazie z piecem ok, nie zalaczyl sie jak widac na fotce. Co do odpowiedzi na temat sterowania pogodowego ,sondy odpisze pozniej.

F793322B-5458-41B1-8FC6-5156B3E50C77.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Dzis piec sie rozpalil ok godz 21 po tym jak temperatura u gory bufora spadla ponizej 45C.Poprzednie rozpalanie pieca bylo wczoraj o godz 10,20.Czyli jest dobrze,piec wczesniej sie nie rozpala zanim temperatura bufora nie spadnie ponizej zadanych wartosci.

Piec w chwili rozpalania mial ok 18C.

obecnie pracuje z moca 100% tj 16kW przy temperaturze kotla 60C

Mysle czy nie zmienic na te cieple dni temperature ladowania z 45 na  40C.Na kaloryfery i tak daje obecnie max 33C i to tylko wieczorami,rano ok 10 daje na minimum tj 20C.

Parametrami do sterowania pogodowego ktore sa wczesniej podane zajme sie chyba najlepiej w wekend,bede mogl obserwowac co sie dzieje,jak przebiega proces regulacji temperatury.

Edytowane przez adam1974
Opublikowano

Nie dawaj mniej na grzejniki niż 25st. Taka temp już nie ogrzewa i jeszcze nie chłodzi. 

A temp. ładowania podniósł bym do 50st. 

Opublikowano

@Gonzo19 Tak ale czasami pogodowka tyle daje zanim nie wlaczy sie autolato. Jakies propozycje? Bo zejscie do 40 stopni wyraznie wydluza okres postoju kotla. A przy jednoczesnym starcie pompy kociol-bufor nastepuje plynne ladowanie. Mi w takim ukladzie kociol odpala sie na chwile obecna raz na dobe. Spalajac przy tym 4,6 kg pelletu.

Opublikowano

W ustawieniach serwisowych dotyczących co i cwu można ustawić min i max  temp podawana na instalację. 

Co do reszty, to Ty masz trochę inny układ. Nie masz zaworu 3D termostatycznego na powrocie. 

Opublikowano

Znow mam dylemat czy zmniejszyc temperature ladowania bufora na 40 C czy podniesc  na 50C.

Chcialbym aby bufor jak najmniej sie rozpalal,czyli jak najmniej peletu spalil. Choc wydaje mi sie ze sporo tego idzie jak na grzanie tylko przez noc w temperaturze mieszacza ok 30-33C.Ale to zobacze za kilka dni jak to wychodzi,

Ja zanim uruchomie podlogowke to przeniose jednak  panel pokojowy w inne miejsce.Bedzei dokladniejsza regulacja sterownika i chyba mniej ustawien doswiadczalnych tj dopasowywania grzania do pogody.Czy przenoszac do przedpokoju bedzie to dobry wybow? Tam jest w miare stala temperatura,nie ma tam kaloryfera tyle ze chyba  ktos drzwi otworzy i bedzei to mialo wplyw na termostat zabudowany w panelu.Przedpokoj 1,5x1,5 m na pierwszym pietrze z wyjsciem na klatke schodowa.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, adam1974 napisał:

Ja zanim uruchomie podlogowke

Chyba pogodowke :)

Panel przenies. Widzisz u mnie w nocy tak jak wczoraj szlo na grzejniki max 29 stopni. I to dopiero nad ranem.  Ile ci tego pelletu idzie na dobe?

Opublikowano (edytowane)

Wkradla sie literowka,naturalnie ze pogodowke.:)

Z temperatura schodze w dzien do tych minimalnych 20C bo okna mam pootwierane,albo wszystkie,albo z jednej strony budynku wiec grzanie bylo by zbednym wydatkiem.

Mialem 66 workow barlinka.Fizycznie 65.Obecnie zostalo 45 workow calych i ok 9 znajdujacych sie w zasobniku co daje 54worki.

Czyli spalilem 11 workow od 8 pazdziernika czyli od dnia uruchomienia kotla przez serwisanta.Czyli 15 dni =11 workow a to wychodzi 10,95 kg na dobe.Grzeje tylko w nocy jak wczesniej pisalem na ok 28-33C od ok godz 19 do 9rano.To tak w przyblizeniu.

Teraz po zmianach wprowadzonych dzieki Waszym zaleceniom piec rozpala sie raz dziennie i laduje bufor do zadanej temperatury.

W zasobniku wyrownalem reka pelet i jutro zasypie powstaly lejek ktory powstanie po pracy kotla,tym samym w miare okresle ile mi idzie peletu na jedno zagrzanie bufora.Samo wzorowanie sie na danych ze sterownika tj czas pracy podajnika jest nie miarodajny bo wskazuje godziny a nie minuty.Moze pokazywac 20 godzin a faktycznie bedzie 20 godzin i 40 minut.

Kilka zdjec,widoczny popiol z tych 11 workow,

IMG_2325.JPG

IMG_2320.JPG

IMG_2324.JPG

Edytowane przez adam1974
Opublikowano

Zdjecia:

24B7A7FD-BC34-4134-BAF8-338A5D3C3A9A.jpeg

6FEED9E9-ECE5-450B-AC16-6971BB512612.jpeg

Opublikowano
36 minut temu, Gonzo19 napisał:

jaki masz czas podawania i przerwy na 100%?

Te wartosci nie byly ruszane,przynajmniej nie widzialem by serwisant je zmienial.

Pewnie przechodzac na tanszy pelet(a bede chcial cos kupowac tanszego przynajmniej w okolicach 900-950zl za tone)wiekszosc parametrow powinno sie zmienic.Ale mam jeszcze zapas barlinka,no i wczesniej zobacze to sterowanie pogodowe.

Opublikowano
W dniu 21.10.2019 o 08:34, Gonzo19 napisał:

Panowie, Biawar wypuścił nowa wersje softu do pelluxa 100.

moduł A 18,21,85

panel 18,11,7

Gonzo, skąd masz takie "wieści" ? 

Czy wiadomo co nowego pojawia się po aktualizacji programu ? 

Opublikowano

mam od użytkownika co teraz piec kupił.

Zmiany są diametralne w ustawieniach, tak jakby zupełnie inny sterownik.

np. ustawiasz tylko czas podawania wynoszący 30-40s, moc max, pośrednią i minimalną w kW oraz obroty wentylatora na 100/50/30% mocy .

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe

Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adam1974 napisał:

Czyli spalilem 11 workow od 8 pazdziernika czyli od dnia uruchomienia kotla przez serwisanta.Czyli 15 dni =11 workow a to wychodzi 10,95 kg na dobe.Grzeje tylko w nocy jak wczesniej pisalem na ok 28-33C od ok godz 19 do 9rano.To tak w przyblizeniu.

Teraz po zmianach wprowadzonych dzieki Waszym zaleceniom piec rozpala sie raz dziennie i laduje bufor do zadanej temperatury.

W zasobniku wyrownalem reka pelet i jutro zasypie powstaly lejek ktory powstanie po pracy kotla,tym samym w miare okresle ile mi idzie peletu na jedno zagrzanie bufora.Samo wzorowanie sie na danych ze sterownika tj czas pracy podajnika jest nie miarodajny bo wskazuje godziny a nie minuty.Moze pokazywac 20 godzin a faktycznie bedzie 20 godzin i 40 minut.

Zeby kociol prawidlowo podawal wartosc paliwa w zasobniku nalezy wykonac kalibracje. Masz w instrukcji. I trzeba tez wykonac przewazenie pelletu. Wyciagasz wtyczke podajnika od palnika i podlaczasz do pradu. Rure spiro odkrecasz od palnika i puszczasz sobie pellet przez 6 min do miski. Wazysz waga kuchenna. Mnozysz razy 10 i masz zmiezona wydajnosc podajnika, Wtedy kociol bedzie wszystko elegancko wykazywal. A jezeli zalatwiisz sobie econeta na co namawiam bedziesz mial fajny podglad. Econet jest o tyle pomocny ze masz wykresy i wudzisz wszystko. Mozesz spojrzec na wykresy w tyl i masz jasnosc jak kociol pracuje.  Ile spalil pelletu na jeden cykl ladowania bufora. Czy zmiany temperatur na buforze starty pomp itd maja pozytywny czy negatywny wplyw na spalanie. Bedziesz mial podglad co sie dzieje w kotle i nie bedziesz musial biegac do piwnicy co chwila, No chyba ze tam masz jakas piwniczke z winami ;) I wszelkich ustawien bedziesz mogl dokonac z salonu.

ECONET 1.JPG

ECONET 2.JPG

ECONET 3.JPG

ECONET 4.JPG

Opublikowano

W poscie #506 pisalem ze wazylem pelet i wyszlo mi 9.1kg/h :)

W poscie #508 byly zalecenia by ustawic 8kg/h co tez zrobilem. :)

Czy ta wartosc ma jakis wplyw na prace palnika,czy to jest tylko do zobrazowania ilosci spalanego peletu?

Kilka dni do tylu zasypalem zasobnik po brzegi i nacisnalem w menu kalibracja opcje 100%. Czekam az bedzie minimum peletu i wtedy nalezy nacisnac minimum ale troche czasu minie przy obecnych temperaturach zanim pelet z zasobnika zejdzie. 
Econet fajna sprawa,ale z uwagi na finanse z zakupem musze poczekac. Teraz na poczatku przygody z peletem czesto  zmienia sie parametry,sprawdza prace itd Econet to by bardzo ulatwil,pozniej majac dobrane w miare optymalne warunki pracy kotla  Econet bedzie pelnil wiecej role informacyjna choc i zapewne ulatwi ewentualne zmiany.Mysle ze go w swoim czasie kupie. 
Rano po nocnym ladowaniu bufora  sprawdzilem ile peletu zeszlo.

Zasypalem I wyrownalem powstaly lej w pelecie umieszczonym w zasobniku i wyszlo cos ok 1/3worka.Czyli niby ok 4.3 kg. Z kolei patrzac na informacje na panelu wyszlo ze czas pracy podajnika to 2 godziny a to fizycznie daje 18.2kg,a z wprowadzonych ustawien  16 kg. 
Zdaje sobie sprawe ze to tylko przyblizone wyliczenia.Skalibruje podajnik,kilkukrotnie sprawdze ilosc  peletu zuzytego do ladowania bufora i wtedy dokladniej to okresle.

Opublikowano

Komputer będzie raczej zaniżał niż zawyżał ilość spalonego paliwa.

Opublikowano

U nas nie ma obliczania zużycia paliwa. 

Ja zauważyłem, że to ustawienie wydajności podajnika ma znaczenie tylko do obliczania ilości paliwa w zasobnika. 

Oczywiście ta wartość ma się nijak do tych obliczeń, bo padajnik w teście ma inną wydajność niż podczas pracy.