Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moje Spostrzeżenia Na Temat Różnego Ekogroszku Na Składach

Diorama01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem od niedawna użytkownikiem pieca na ekogroszek. Prawdopodobnie najlepiej było by kupić po tonie wszystkiego i poświęcić trochę czasu na ustawieniach i obserwacji. Jednak nie mam tyle czasu i pieniędzy żeby kupować po tonie wszystkiego. Podzielę się to co zaobserwowałem. Poczytam z chęcią też spostrzeżeń innych.

Po kupnie pieca szukałem dobrego i taniego ekogroszku z moich okolic Olsztyna.

Większość składów nie miała certyfikatu albo kręcili. Obok napisałem w nawiasie ile kg kupiłem.

Julian za prawie tysiąc złotych tona - to samo co węgiel za 750zł. Błyszczący (45) certyfikat niby księgowa ma. Luzem

Polski Piast - taki sobie. Błyszcząco -Matowy (45) certyfikat niby księgowa ma. Luzem

Syberyjski Ekobran. - taki sobie. Głownie matowy (100 lub więcej) Certyfikat jest ksero. W workach po 25kg

Syberyski http://www.bialchem.pl/wegiel.html. Za drogi nic specjalnego. Błyszczący. (100 lub wiecej) W workach po 25kg

Syberyjski z MPEC - dobra kaloryczność. 25kg zawsze na dłużej starczy. Cena/Jakość. Najbardziej brudzi piec - podobno przez to mocno kaloryczny. Matowy (700 na razie) Worki po 25kg Certyfikat mają własny i badania robią sami. Poważna firma dużo ludzi pracuje.

MYSŁOWICE-WESOŁA - nawet dobry ale drogi. Za mało go kupiłem i nie mam na razie zdania. Mało było popiołu. (25)

http://skladywegla.pl/ - z nieznanego źródła. Omijać bo robią przekręty. W cenie 799zł nie opłaca się. (25) Certyfikatu brak. Taki sobie.

Z tych wszystkich okazało się ,że najtańszy jest najlepszy. Dziwne prawda. MPEC Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej- 622zł luzem i 18,82zł za worek.

Opublikowano

A ja kupiłem od razu 4 tony ekogroszku zielonego  w tanim opale. I okazało sie, że przeszedłem szkołę obsługi pieca - pełno kamienia, miału, w niektórych workach wody. Ciągłe zrywanie zawleczki, przez  zapchany kamieniem ślimak musiałem wybierać węgiel z podajnika, niskokaloryczny, daje dużo sadzy i popiołu. Zdecydowanie odradzam.

Gdy kupowałem w okolicznych składach - Rytro, Krynica jakoś takicvh problemów  nie miałem.

Opublikowano

Diorama01 - póki co podzieliłeś się spostrzeżeniami na temat kolorów. Najlepszy jest ten błyszcząco-matowy.

Zobacz, jak można obrazowo opisać warunki i efekty spalania węgla:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8043-z-ktorej-kopalni-kupic-wegiel/?p=69071

Najbardziej brudzi piec - podobno przez to mocno kaloryczny

Z pewnością jest tak, jak piszesz. Czeski też brudzi, więc chyba musi mieć niezłą kaloryczność. A jak Wesoła, nie brudzi? Pewnie jakaś słaba...

Opublikowano

witam. moge sie podzielic opiniami na temat groszku z Bialchem. Kolego Diorama moge zapytac ile zaplaciles za worek ? Ja jestem 50 m od tego terminala i osobiscie nie polecam wspolpracy a tym bardziej materialu. Mało, że dosypują miał do każdego worka to jeszcze po parę sztuk kamienia... aby użytkownik miał co robić :)

Opublikowano

Jestem od niedawna użytkownikiem pieca na ekogroszek. Prawdopodobnie najlepiej było by kupić po tonie wszystkiego i poświęcić trochę czasu na ustawieniach i obserwacji. Jednak nie mam tyle czasu i pieniędzy żeby kupować po tonie wszystkiego. Podzielę się to co zaobserwowałem. Poczytam z chęcią też spostrzeżeń innych.

Po kupnie pieca szukałem dobrego i taniego ekogroszku z moich okolic Olsztyna.

Większość składów nie miała certyfikatu albo kręcili. Obok napisałem w nawiasie ile kg kupiłem.

Julian za prawie tysiąc złotych tona - to samo co węgiel za 750zł. Błyszczący (45) certyfikat niby księgowa ma. Luzem

Polski Piast - taki sobie. Błyszcząco -Matowy (45) certyfikat niby księgowa ma. Luzem

Syberyjski Ekobran. - taki sobie. Głownie matowy (100 lub więcej) Certyfikat jest ksero. W workach po 25kg

Syberyski http://www.bialchem.pl/wegiel.html. Za drogi nic specjalnego. Błyszczący. (100 lub wiecej) W workach po 25kg

Syberyjski z MPEC - dobra kaloryczność. 25kg zawsze na dłużej starczy. Cena/Jakość. Najbardziej brudzi piec - podobno przez to mocno kaloryczny. Matowy (700 na razie) Worki po 25kg Certyfikat mają własny i badania robią sami. Poważna firma dużo ludzi pracuje.

MYSŁOWICE-WESOŁA - nawet dobry ale drogi. Za mało go kupiłem i nie mam na razie zdania. Mało było popiołu. (25)

http://skladywegla.pl/ - z nieznanego źródła. Omijać bo robią przekręty. W cenie 799zł nie opłaca się. (25) Certyfikatu brak. Taki sobie.

Z tych wszystkich okazało się ,że najtańszy jest najlepszy. Dziwne prawda. MPEC Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej- 622zł luzem i 18,82zł za worek.

Założe się że MPEC kupuje dobrej jakości miał (tutaj nie dadzą się oszukać bo mają swoje laboratorium) z kopalni z której mają umowe w dobrej cenie i przesiewają go na groszek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.