Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ogrzewanie 8m2 pomieszczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Chiałbym poradzić sie fachowej rady chyba dobrze trafiłem :) .

Moj problem jest toroche ironiczny ale jak nic nie zrobie to może być cieżko :cry: . Otóż problem zaczyna się jak by ogrzewac małe pomieszczenie 8 m2 (Pomieszczenie dla szynszyli około tem.18 st.C) Pomieszczenie bedzie jeszcze ocieplone 5cm steropianem od srodka. Zastanawiałęm sie nad piecykiem olejowym a piecykiem gazowym. Chodzi mi jeszcze o jak najmniejszy koszt. Pomieszczenie to jest dobudówką do stodoły. Może są inne sposoby ogrzewania tak małych pomieszczeń?

Prosze o rady

Maciek

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

1. Po pierwsze w naszym klimacie nie ociepla się pomieszczeń od wewnątrz - nie bedę sie naukowo produkował - ale to jest błąd i tyle.

2. 5 cm styropianu to jest nieporozumienie ( dodaj minimum jeszcze drugie tyle , a nie zaszkodziło by jeszcze 3 cie......)

3. ogrzewanie pomieszczeń przeznaczonych dla zwierząt źródłem o otwartej komorze spalania to nieporozumienie zagrazajace

życiu zwierząt w tak małej kubaturze .

4. Należy zapewnić odpowiednią wentylację, wilgotność powietrza, dopływ światła (zgodnie z zasadami hodowli danego gatunku)

co jest dość trudne w małych pomieszczeniach

5. Według mnie w tym konkretnym przypadku jedynym sensownym rozwiązaniem jest grzejnik elektryczny tak ze 300 - 500 W.

Przy dobrym rozwiazaniu ocieplenia i wentylacji powinien wystarczyć.

6. na koniec przypomnę że ocieplenie to nie tylko styropian na scianach - ale dokładnie i szczelnie ułożony styropian......, do tego szczelne i ciepłe okna , drzwi etc.

• 11 lat później...
Opublikowano

Ja bym zastosował kabel grzejny z termostatem.

Opublikowano

System źle chodzi. Podmienia linki w emailach i tapatalk potrafi tez wyswietlic stary wątek na górze.

Może pluskwa milenijna atakuje 20 lat później ;]

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam.

Chciałem przypomnieć i już sygnalizowałem, chociaż nie w temacie, że posty moje, ale i innych użytkowników dziwnie znikają, ......to znaczy nie zobaczysz ich w koszu forumowym jako usunięte tylko są kasowane. .... oczywiście może być to problem techniczny...

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

W tym temacie?

Opublikowano

Nie pamiętam do którego wątku dostałem link do wątku o zmianie kaloryferów, który odkopalem. Zdarzało to przy innych tylko ogarnąłem i nie odkopalem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka