Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hałaśliwe Termostaty

niemen1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Mam instalację co opartą na kotle na drewno\węgiel 15kW.

Piec stoi w piwnicy jest zawór czterodrożny potem pompka i dwa piony miedziane, jeden na parter drógi na piętro.

Na strychu jest otwarte naczynko z przelewem do kanalizy.

Mam miedziane grzejniki regulus zasilane od dołu, na każdym piętrze są rozdzielacze z pionu do każdego grzejnika osobno (takie jak do podłogówki, w szafkach ściennych).

Ciśnienie na dole pieca (w miejscu gdzie dolewa się wody do układu) wynosi 0.8bar, pompka wilo pracuje spokojnie na drugim biegu i co..?

Jak w domu robi się ciepło to termostaty (Schloser  ) na grzejnikach stukają, dosłownie od powolnego pukania aż po młot udarowy zakończony przeciągłym wyciem. 

Na parterze występuje to bardzo rzadko ale na piętrze jest tak co dzień.

Czy spotkaliście się z czymś takim, macie może jakąś poradę?

Opublikowano

Takie stukanie zaworu termostatycznego to typowy objaw zamiany zasilenia z powrotem.  Sprawdż, czy belki rozdzielacza są właściwie podpięte oraz czy do przyłączy grzejnikowych właściwie podpięto przewody zasilania i powrotu.

Jeśli przyłącze dolne jest na skraju grzejnika, to standardowo powrót od strony boku grzejnika a zasilenie od środka.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Odswieze troche temat, zeby nie zakladac nowego to postanowilem napisac w tym. Problem mam taki ze w grzejnikach jak zaczynaja sie przymykac termostaty strasznie syczy w glowicy co uniemozliwia mi sie wyspac i musze na maxa je otworzyc ale wtedy robi sie za cieplo albo zamknac a wtedy wiadomo zimno. Moze to byc wina slabej jakosci glowic termostatycznych?

Opublikowano

Z tego co widzę u mnie na grzejnikach nie mam możliwości żadnego wstępnego ustawienia grzejników bo z tego co zauważyłem w innych tematach tam są zazwyczaj liczby na które się ustawia a u mnie nic takiego nie widzę jedynie na powrocie na kluczyk ampul do zamykania przepływu ale tam też nie ma żadnych cyferek, strzałek. Pompa chodzi u mnie na 1 biegu cały czas. Kilka fotek jak to jest u mnie.

post-58437-0-93948100-1415810848_thumb.jpg post-58437-0-91900500-1415810856_thumb.jpg post-58437-0-16462400-1415810839_thumb.jpg

Opublikowano

To spróbuj tej regulacji na powrocie z grzejnika - przykręć trochę , to też zmniejszy przepływ, jak nie to wymiana pompy na elektroniczną i regulacją płynną np Wilo lub z Autoadapt Grundfoss lub LFP

Opublikowano

Stukają bąbelki powietrza. Grzejnik powinien być pochylony, głowica niżej odpowietrznika. Szczenię to ew za duże ciśnienie od pompy.

Jak nie chcesz wymieniać pompy obniż temperaturę wody w instalacji, by głowice się nie zamykały całkowicie. Wtedy niestety sam musisz robić za powodówkę ;)

Opublikowano

To nic nie da, ja miałem coś takiego w poprzednim domu - gaz, układ zamknięty odpowietrzony czyli bez bąbelków ;) , grzejniki z nastawami jak trzeba

i hałas przy głowicy  na 3, przy nastawie na 2 lub 4 znikał.

Okazało się  że to wina zalecanych przez firmę Kermi głowic Oventropa, po zmianie na Heimeiera przestało się tłuc, ale jeden sezon był koszmarny.

Jak po kilku latach wstawiłem w instalację pompę Alpha z autoadaptem to można było założyć z powrotem głowice Oventropa.

Opublikowano

Temperatury instalacji nie zmniejsze bo nie mam zaworu 3D tylko bezposrednio z pieca. Trudno jak nie ucichnie to trzeba bedzie pomyslec nad zaworami ale tylko w sypialniach bo tam najbardziej dokuczaja.tylko co wyjdzie taniej pompa czy zawory

Opublikowano

U mnie w termostatach jakieś nastawy są, tam gdzie u Ziolka nie ma. Można nimi obracać ale nie wiem jak to działa. Czy ktoś może wyjaśni.

Opublikowano

W łazience mam zrobione tak że powrót z grzejnika idzie na podłogówkę tylko w łazience i za bardzo tam nie chcę dawać maksymalnego przepływu żeby nie przegrzać podłogówki chyba że się mylę i nie przeszkadza to w niczym jak temp. 50-55*C idzie na podłogę. 

Opublikowano

Jakie głowice  Panowie polecacie?

Myślałem nad takimi:

http://allegro.pl/re...4754504501.html

http://www.tanie-ogr...,rid,11334.html

http://www.conrad.pl...onrad&pi=519588

Będę chciał tak na 11 grzejników założyć. Prośba o pomoc w jak najlepszym wyborze.

Dziękuje

Opublikowano

Jakieś szanse Panowie na pomoc?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.