zielona Opublikowano 30 Listopada 2013 #1 Opublikowano 30 Listopada 2013 Kupiłam nową Głowicę termostatyczną COMAP S1 M28 SAR Ale ona jakoś dziwnie działa - obserwuję ją cały czas i według mych obserwacji ona się włącza średnio co 45min. - np. mam ustawionę na 3,2 - Ona chodzi nabiję 18,5 ,, wyłączy się ,,, 45min temperatura nadal jest 18,5 a grzejnik ponownie się włącza ,,, i tak w koło. Nie ma że np. 3.2 ma 18,5 stopnia i włączą sie tylko gdy temperatura spada Proszę o Poradę
Darek21 Opublikowano 30 Listopada 2013 #2 Opublikowano 30 Listopada 2013 Może jest zamontowana pionowo i nagrzewa się od rury dolotowej. Głowica powinna być w poziomie.
zielona Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Grzejnik jest zasilany od dołu - a głowica jest zamontowana w poziomie Pomocy
Landcaster Opublikowano 1 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 1 Grudnia 2013 A jak jest mierzona temp 18.5? Może termometr wymaga legalizacji albo mierzy w innym miejscu niż zamontowany jest termostat.
gersik Opublikowano 1 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 1 Grudnia 2013 A zawór w grzejniku jest tego samego producenta?
kiminero Opublikowano 1 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Jeśli w pomieszczeniu utrzymuje się stała temp to jest OK. To nie są super dokładne urządzenia sterujące. Poza tym głowica mierzy temp obok grzejnika i gdy ten pracuje to na drodze przewodnictwa, promieniowania i konwekcji ma wpływ na pomiar głowicy. Innymi słowy gdy grzejnik pracuje to głowica jest w bezpośrednim sąsiedztwie żródła ciepła, a gdy gtrzejnik jest wyłączony, to głowica jest w bezpośrednim sąsiedztwie źródła chłodu (okna). Jeśli chcesz super dokładnej regulacji pracy grzejnika, to zamontuj głowicę elektroniczną z czujnikiem wyniesionym lub radiowym. Wówczas praca grzejnika będzie bezpośrednio sterowana pomiarem temperatury w dowolnym miejscu pomieszczenia.
zielona Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Grzejnik przestał mi całkiem grzać bo " wkładka zaworowa się zamkneła" - popsutą wkładkę wymieniłam i do niej dopasowałam termostat. Wcześniej jak Termostat miałam na 3 nastawionę włączał się tylko gdy temperatura spadała. A teraz czy spada czy rośnie on się włącza ,,, I grzeje a liczniek lata, cos doradzicie ? Wkładka i Termostat - innych producentów. Ale wkładka długością identyczna jak ta popsuta.
zielona Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor #8 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Czy jak kupię głowicę elektroniczną ustabilizuję pracę grzejnika ? Teraz chodzi na zegarek co godzinę włącza sie na 30 min. Gdy za oknem -5 lub +10 . Czy Kupno New głowicy rozwiąże problem ? Proszę o radę
Landcaster Opublikowano 28 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Sprawna głowica powinna się zamykać jak osiągnie temp żądaną i otwierać jak spadnie ponizej. Jeśli wcześniej głowica uruchamiają się przy spadku temp to działała w porządku natomiast mogła się rozjechac kalibracja. Jeśli teraz po wymianie wkładki grzejnik jest ciągle otwarty to spróbuj zamknąć grzejnik ręcznie -zakrec głowice i sprawdź czy grzeje. Jeśli grzejnik zrobi się zimny to wkładka jest w porządku a coś nie tak jest głowica. Co do głowicy elektrycznej, jeśli nie używasz funkcji obniżenia temp na noc lub w ciągu dnia to uważam że "buczace" głowice są zbędne.
zielona Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor #10 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Ona się zamyką. Później włącza. Ale według mnie za szybko. Bo skoro dobija do 19s. - i się wyłącza ok - 19 nie spadnie a on się włącza znowu ? hmm ? Rozjechała się kalibracja tzn ?
vernal Opublikowano 29 Grudnia 2013 #11 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Mam wrażenie, że szukasz koleżanko kwadratowych jaj. Głowica jest od tego, żeby utrzymywać w pomieszczeniu nastawioną temperaturę. Nie jest istotne czy się włącza gdy temp. rośnie czy maleje. Jak ustawisz na niej 19C to w pomieszczeniu ma się stale utrzymywać 19C a jak ustawisz 23C to ma się utrzymywać 23C i tyle. Nie widzę we wcześniejszych wypowiedziach choćby jednego zdania, które mówi, że tak nie jest, więc nie widzę żadnego problemu. Oprócz oczywiście tego, że jaja nie są kwadratowe. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 29 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Mnie wydaje się że koleżanka ma pretensje że wkładka działa za szybko - może jest tam opcja ustawienia histerezy pracy ( bezwładności grzejnika)
vernal Opublikowano 29 Grudnia 2013 #13 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Może. Ale głowica jest od tego, żeby było odpowiednio ciepło albo odpowiednio zimno, jeśli to robi (nieważne jak) to jest ok. Histerezy na głowicach to wyższa szkołą jazdy a tu nawet podstawówki nie dostrzegam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.