Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Do Spalania Dymu?! - Wasze Opinie

odi69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

marcus312, to nie zwykły szamot albo BOS wszystko wychodzi w testach i użytkowaniu gdyby tak było to bym przy szamocie został bo łatwiejszy, wymiary też są ważne u mnie różnica 1 cm podziałała, po drugie jak się pytałem na początku o wszystko to żaden mondrala mi nic nie pomógł a teraz z żółcią i zazdrością wyjeżdżają bo ktoś jest na forum dłużej to wie lepiej, tak ale jak zobaczy u kogoś :) Ja mam wyniki a trole mają jedynie hejt. O czym tu dyskutować.

Teraz nawet na 60% mocy nie mam dymu, zobaczymy jak będzie po wymianie betonu.

Kolego, jak pisał SONY, więcej pokory. No i zacznij stawiać przecinki i kropki we właściwych miejscach, bo dodatkowo trudno zrozumieć o co Ci chodzi.

Opublikowano

Koledze nikt nie pomógł ? . Na tym forum jest tyle wiadomości, źe można kilka książek napisać, tylko czytać i modyfikować do własnych potrzeb .

Opublikowano

Kolego, jak pisał SONY, więcej pokory. No i zacznij stawiać przecinki i kropki we właściwych miejscach, bo dodatkowo trudno zrozumieć o co Ci chodzi.

Mietek, chłopie jak ty prostego tekstu nie rozumiesz to o czym ty chcesz dyskutować o przecinkach? A fora ci się nie pomyliły czasem, może ty literat jaki jesteś po flaszce?

Tak kolego jestem tutaj miesiąc i sam doszedłem do tego co jest ale nie z informacji tych co są tu po kilka lat i trolują bez sensu tylko z pojedynczych postów ludzi, którzy użytkują ten palnik. Reszta leje żółć i hejt w pijanym widzie nie mając pojęcia o co chodzi. Poczytaj wątek od początku tam są całe strony idiotów co się mają za znawców i nic do wątku nie wnoszą oprócz hejtu, musiałem się przez to przebić i niestety czytać te bzdety. Z całego wątku konkretne są może ze 3-4 strony reszta to bicie piany. Kto się chce czegoś dowiedzieć to pisze na priv bo wątek zszedł na psy. Ludzie, którzy nic nie wiedzą w temacie piszą o pokorze  :D koń by się uśmiał...

Opublikowano

Sorry ale popatrz trzeźwo od czego zaczeły się twoje obrażanie ludzi. Zrócili ci uwagę na zdjęcie, które wstawiłeś i z którego niewieke widać. Jakieś trzy krzywe cegły nazwane palnikiem.

Opublikowano

Kol berthold, jak tam palnik spala dym ? czy zadymia ,bo coś ucichłeś .

Tak zastanawiam się co tu jeszcze spieprzyć w kotle (z nudów). Kiedyś na forum była tendencja do zmiejszania szczelin palnika a teraz chyba przeciwnie. Obecnie jadę na 2 kanałach po 28 cm2 prześwitu (7 x4 ) na drewnie, z mocą ok 20 kw. Za mało czy za duźo ?

Opublikowano

Zmniejszenie szczelin to ograniczanie mocy, zmniejszenie ciągu.

Jeżeli te obecne wielkości dopasowałeś do potrzeb, to chyba dobrze?

Opublikowano

U mnie też są 2 kanały a wylot z palnika ma 2,5x17xm x 2 szt razem ok 84cm2 ,

a moc wyciągana na buforze to często 25-30kW i to nie chwilowa, ale 1-2h.

Oczywiście palę tylko czystym drewnem, nie koniecznie sucym.

Świerze też idzie dobrze, tylko kocioł musi mieć min 60C..

Opublikowano

Mój jest specyficzny bo w poziomie , 2 kanały zaczynają się i kończą 7x7cm a w środku 7x4cm , gdzie wpada pw w ilości 4cm2.

Opublikowano

U mnie jest podobnie - kanał zaczyna się przekrojem 6x17 cm a kończy się 2,5x17, długość kanału ok 12cm

PW podaję przeciwprądowo do strumienia gazów dopalanych.

PW jest podgrzewane

Opublikowano

Rozumiem ze macie płytę pochylona górą do tylnej ścianki i podajecie rozmiar kanału za palnikiem,tak? A ty sambor masz wysokość palnika 12cm , czy jak to masz ten kanał stworzony

Opublikowano

U mnie za przegrodą jest 40cm dlugości przestrzeni więc musiałem zrobić kanał poziomy cały szamotowy. Dalej za kanałem jest tylko 7 szt opłomek poziomych i na końcu 15 szt płomieniówek po 15 cm długości. Przy mocy ok 20 kw temp spalin 150 - 200*. Komora załadunkowa ma 38 szer 25 głęb i 50 wys. U mnie palnikiem jest ten kanał szamotowy poziomy.

Opublikowano

Gdybyście koledzy wrzucili jakieś rysunki to może mimo innych konstrukcji moglibyście jakoś zainspirować posiadaczy innych kotłów , może brakuje komuś takiego wyznacznika żeby coś stworzyć

Gość berthold61
Opublikowano

Kol berthold, jak tam palnik spala dym ? czy zadymia ,bo coś ucichłeś .

Tak zastanawiam się co tu jeszcze spieprzyć w kotle (z nudów). Kiedyś na forum była tendencja do zmiejszania szczelin palnika a teraz chyba przeciwnie. Obecnie jadę na 2 kanałach po 28 cm2 prześwitu (7 x4 ) na drewnie, z mocą ok 20 kw. Za mało czy za duźo ?

No powiem że nadal jestem zadowolony a co do dymu to nie będę ukrywał że w czasie rozpalania lekko przydymia z komina ale bez kłebów potem już lepiej tak po 1 godzinie ale dobre to że mogę dokładać bez problemów , mam plan na doprowadzenie powietrza dopalającego i ogólnie nowa przegroda i ten klin zrobić porządny i chyba wyleję go bezpośrednio na rusztach a w miękką zaprawę wcisnę jakieś dwa gumowe wężyki które potem się spalą i zostanie kanał powietrza dopalającego a pod rusztami od końca kotła postawię murek i powietrze dopalające będzie reglamentowane kanałem który służy pod wentylator (teraz zaślepiony) ale to raczej wiosną bo idą mrozy a szkoda odwalić chałturę :D szerokość i wysokość tego palnika czy jak to tam się nazywa zostawię w takich proporcjach jak jest bo wydaje się że jest ok 

Opublikowano

Za mocno nie kombinuj, im prościej tym lepiej.

Gość berthold61
Opublikowano

Rozumiem ze macie płytę pochylona górą do tylnej ścianki i podajecie rozmiar kanału za palnikiem,tak? A ty sambor masz wysokość palnika 12cm , czy jak to masz ten kanał stworzony

Ja w pierwszej wersji miałem płytę położoną 13cm dołem od ściany a za płytą 7cm luka a góra płyty pochylona do przodu kotła , druga to złożona z kawałków trzecia to takie dziwne Z bo dolna pierwsza półka wychodzi z pleców kotła i trochę kiepsko , lepiej jak wychodzi od strony drzwiczek wtedy łatwiej .co do palnika czy otworu bo nigdy nie wiem co jest co, to mam szerokości 17cm i wysokości około 8cm ale to jest położone na poziomej płycie położonej na ruszcie bo ruszt musi być zasłonięty równo z płytą

Gość berthold61
Opublikowano

Za mocno nie kombinuj, im prościej tym lepiej.

Jak już capniesz bakcyla to sam wiesz :D :D

Opublikowano

3cm.

Witam.

Dość dobrze to wygląda, a jak sprawuje się w użytkowaniu, jakie są różnice w dymie i jak wygląda sprawa spalania drewna? czy mógłby Pan podać zbliżone wymiary wyciętych cegieł?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pewien problem ze spalaniem węgla, do tej pory paliłem tylko drewnem i piec spisywał się jako tako bo raz dymi raz nie ale już przestałem się zbytnio tym przejmować bo jak dymi to i tak o wiele mniej niż reszta kominów w mojej okolicy. Mam normalnego DS-a o mocy 10kW ruszt żeliwny, posiadam dwoje drzwiczek wymiennych  jedne z PG pod ruszt jak każdy DS a drugie z PG w ruszt pionowy do spalania drewna sterowane miarkownikiem. Z powodów niewielkiej ilości drewna która mi została muszę zacząć spalać węgiel ale coś nie bardzo mi to idzie bo i dymu dużo i jakoś tak leniwie się to pali. 

Postanowiłem pokazać wam mój szkic przekroju palnika może się czegoś dowiem jak go zmienić do spalania węgla bo do drewna może być i raczej już nic nie będę zmieniał.

Czarne     => wymiennik

Czerwone => szamot

Zielone     => PW

Rysowałem to w skali 1:1 podałem też wymiary jakie cą w tym palniku.

post-58437-0-02056300-1516477732_thumb.jpg

post-58437-0-51278400-1516477768_thumb.jpg

Gość berthold61
Opublikowano

pod przegrodą ruszta koniecznie muszą być zasłonięte a najlepiej jak byś taki klin zrobił z cegły szamotowej aby się unosił w stronę pleców kotła nie będzie ci się zatykać popiołem , bez zasłonięcia rusztów pod przegrodą nigdy dobrze palić nie będzie bo powietrze minie opał i dupa blada

Opublikowano

Na drugim rysunku ruszt jest zasłonięty szamotem ?. Może ten szamot za pierwszym wiszącym wymiennikem zdemontuj to będzie szerszy kanał

Opublikowano

Jest ruszt zasłonięty blacha i na to szamot i według mnie się zapycha wlot popiołem z węgla. Drugie zdjęcie pokazuje jak mam w tej chwili od dawna i na drewnie pali się akceptowalnie. Szamotki wyżej lepiej jak są bo wtedy mam lepsze dopalanie gazów przynajmniej tak mi się wydaje a kanał ma 6cm więc nie taki wąski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.