Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Do Spalania Dymu?! - Wasze Opinie

odi69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 3.01.2018 o 11:10, Norman1212 napisał(a):

marcus312, to nie zwykły szamot albo BOS wszystko wychodzi w testach i użytkowaniu gdyby tak było to bym przy szamocie został bo łatwiejszy, wymiary też są ważne u mnie różnica 1 cm podziałała, po drugie jak się pytałem na początku o wszystko to żaden mondrala mi nic nie pomógł a teraz z żółcią i zazdrością wyjeżdżają bo ktoś jest na forum dłużej to wie lepiej, tak ale jak zobaczy u kogoś :) Ja mam wyniki a trole mają jedynie hejt. O czym tu dyskutować.

Teraz nawet na 60% mocy nie mam dymu, zobaczymy jak będzie po wymianie betonu.

Kolego, jak pisał SONY, więcej pokory. No i zacznij stawiać przecinki i kropki we właściwych miejscach, bo dodatkowo trudno zrozumieć o co Ci chodzi.

Opublikowano

Koledze nikt nie pomógł ? . Na tym forum jest tyle wiadomości, źe można kilka książek napisać, tylko czytać i modyfikować do własnych potrzeb .

Opublikowano
  W dniu 3.01.2018 o 13:54, MietekS napisał(a):

Kolego, jak pisał SONY, więcej pokory. No i zacznij stawiać przecinki i kropki we właściwych miejscach, bo dodatkowo trudno zrozumieć o co Ci chodzi.

Mietek, chłopie jak ty prostego tekstu nie rozumiesz to o czym ty chcesz dyskutować o przecinkach? A fora ci się nie pomyliły czasem, może ty literat jaki jesteś po flaszce?

Tak kolego jestem tutaj miesiąc i sam doszedłem do tego co jest ale nie z informacji tych co są tu po kilka lat i trolują bez sensu tylko z pojedynczych postów ludzi, którzy użytkują ten palnik. Reszta leje żółć i hejt w pijanym widzie nie mając pojęcia o co chodzi. Poczytaj wątek od początku tam są całe strony idiotów co się mają za znawców i nic do wątku nie wnoszą oprócz hejtu, musiałem się przez to przebić i niestety czytać te bzdety. Z całego wątku konkretne są może ze 3-4 strony reszta to bicie piany. Kto się chce czegoś dowiedzieć to pisze na priv bo wątek zszedł na psy. Ludzie, którzy nic nie wiedzą w temacie piszą o pokorze  :D koń by się uśmiał...

Opublikowano

Sorry ale popatrz trzeźwo od czego zaczeły się twoje obrażanie ludzi. Zrócili ci uwagę na zdjęcie, które wstawiłeś i z którego niewieke widać. Jakieś trzy krzywe cegły nazwane palnikiem.

Opublikowano

Kol berthold, jak tam palnik spala dym ? czy zadymia ,bo coś ucichłeś .

Tak zastanawiam się co tu jeszcze spieprzyć w kotle (z nudów). Kiedyś na forum była tendencja do zmiejszania szczelin palnika a teraz chyba przeciwnie. Obecnie jadę na 2 kanałach po 28 cm2 prześwitu (7 x4 ) na drewnie, z mocą ok 20 kw. Za mało czy za duźo ?

Opublikowano

Zmniejszenie szczelin to ograniczanie mocy, zmniejszenie ciągu.

Jeżeli te obecne wielkości dopasowałeś do potrzeb, to chyba dobrze?

Opublikowano

U mnie też są 2 kanały a wylot z palnika ma 2,5x17xm x 2 szt razem ok 84cm2 ,

a moc wyciągana na buforze to często 25-30kW i to nie chwilowa, ale 1-2h.

Oczywiście palę tylko czystym drewnem, nie koniecznie sucym.

Świerze też idzie dobrze, tylko kocioł musi mieć min 60C..

Opublikowano

Mój jest specyficzny bo w poziomie , 2 kanały zaczynają się i kończą 7x7cm a w środku 7x4cm , gdzie wpada pw w ilości 4cm2.

Opublikowano

U mnie jest podobnie - kanał zaczyna się przekrojem 6x17 cm a kończy się 2,5x17, długość kanału ok 12cm

PW podaję przeciwprądowo do strumienia gazów dopalanych.

PW jest podgrzewane

Opublikowano

Rozumiem ze macie płytę pochylona górą do tylnej ścianki i podajecie rozmiar kanału za palnikiem,tak? A ty sambor masz wysokość palnika 12cm , czy jak to masz ten kanał stworzony

Opublikowano

U mnie za przegrodą jest 40cm dlugości przestrzeni więc musiałem zrobić kanał poziomy cały szamotowy. Dalej za kanałem jest tylko 7 szt opłomek poziomych i na końcu 15 szt płomieniówek po 15 cm długości. Przy mocy ok 20 kw temp spalin 150 - 200*. Komora załadunkowa ma 38 szer 25 głęb i 50 wys. U mnie palnikiem jest ten kanał szamotowy poziomy.

Opublikowano

Gdybyście koledzy wrzucili jakieś rysunki to może mimo innych konstrukcji moglibyście jakoś zainspirować posiadaczy innych kotłów , może brakuje komuś takiego wyznacznika żeby coś stworzyć

Gość berthold61
Opublikowano
  W dniu 5.01.2018 o 18:11, drewniak napisał(a):

Kol berthold, jak tam palnik spala dym ? czy zadymia ,bo coś ucichłeś .

Tak zastanawiam się co tu jeszcze spieprzyć w kotle (z nudów). Kiedyś na forum była tendencja do zmiejszania szczelin palnika a teraz chyba przeciwnie. Obecnie jadę na 2 kanałach po 28 cm2 prześwitu (7 x4 ) na drewnie, z mocą ok 20 kw. Za mało czy za duźo ?

No powiem że nadal jestem zadowolony a co do dymu to nie będę ukrywał że w czasie rozpalania lekko przydymia z komina ale bez kłebów potem już lepiej tak po 1 godzinie ale dobre to że mogę dokładać bez problemów , mam plan na doprowadzenie powietrza dopalającego i ogólnie nowa przegroda i ten klin zrobić porządny i chyba wyleję go bezpośrednio na rusztach a w miękką zaprawę wcisnę jakieś dwa gumowe wężyki które potem się spalą i zostanie kanał powietrza dopalającego a pod rusztami od końca kotła postawię murek i powietrze dopalające będzie reglamentowane kanałem który służy pod wentylator (teraz zaślepiony) ale to raczej wiosną bo idą mrozy a szkoda odwalić chałturę :D szerokość i wysokość tego palnika czy jak to tam się nazywa zostawię w takich proporcjach jak jest bo wydaje się że jest ok 

Opublikowano

Za mocno nie kombinuj, im prościej tym lepiej.

Gość berthold61
Opublikowano
  W dniu 6.01.2018 o 10:56, nowirom napisał(a):

Rozumiem ze macie płytę pochylona górą do tylnej ścianki i podajecie rozmiar kanału za palnikiem,tak? A ty sambor masz wysokość palnika 12cm , czy jak to masz ten kanał stworzony

Ja w pierwszej wersji miałem płytę położoną 13cm dołem od ściany a za płytą 7cm luka a góra płyty pochylona do przodu kotła , druga to złożona z kawałków trzecia to takie dziwne Z bo dolna pierwsza półka wychodzi z pleców kotła i trochę kiepsko , lepiej jak wychodzi od strony drzwiczek wtedy łatwiej .co do palnika czy otworu bo nigdy nie wiem co jest co, to mam szerokości 17cm i wysokości około 8cm ale to jest położone na poziomej płycie położonej na ruszcie bo ruszt musi być zasłonięty równo z płytą

Gość berthold61
Opublikowano
  W dniu 6.01.2018 o 18:46, drewniak napisał(a):

Za mocno nie kombinuj, im prościej tym lepiej.

Jak już capniesz bakcyla to sam wiesz :D :D

Opublikowano
  W dniu 30.01.2015 o 06:25, resq napisał(a):

3cm.

Witam.

Dość dobrze to wygląda, a jak sprawuje się w użytkowaniu, jakie są różnice w dymie i jak wygląda sprawa spalania drewna? czy mógłby Pan podać zbliżone wymiary wyciętych cegieł?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pewien problem ze spalaniem węgla, do tej pory paliłem tylko drewnem i piec spisywał się jako tako bo raz dymi raz nie ale już przestałem się zbytnio tym przejmować bo jak dymi to i tak o wiele mniej niż reszta kominów w mojej okolicy. Mam normalnego DS-a o mocy 10kW ruszt żeliwny, posiadam dwoje drzwiczek wymiennych  jedne z PG pod ruszt jak każdy DS a drugie z PG w ruszt pionowy do spalania drewna sterowane miarkownikiem. Z powodów niewielkiej ilości drewna która mi została muszę zacząć spalać węgiel ale coś nie bardzo mi to idzie bo i dymu dużo i jakoś tak leniwie się to pali. 

Postanowiłem pokazać wam mój szkic przekroju palnika może się czegoś dowiem jak go zmienić do spalania węgla bo do drewna może być i raczej już nic nie będę zmieniał.

Czarne     => wymiennik

Czerwone => szamot

Zielone     => PW

Rysowałem to w skali 1:1 podałem też wymiary jakie cą w tym palniku.

post-58437-0-02056300-1516477732_thumb.jpg

post-58437-0-51278400-1516477768_thumb.jpg

Gość berthold61
Opublikowano

pod przegrodą ruszta koniecznie muszą być zasłonięte a najlepiej jak byś taki klin zrobił z cegły szamotowej aby się unosił w stronę pleców kotła nie będzie ci się zatykać popiołem , bez zasłonięcia rusztów pod przegrodą nigdy dobrze palić nie będzie bo powietrze minie opał i dupa blada

Opublikowano

Na drugim rysunku ruszt jest zasłonięty szamotem ?. Może ten szamot za pierwszym wiszącym wymiennikem zdemontuj to będzie szerszy kanał

Opublikowano

Jest ruszt zasłonięty blacha i na to szamot i według mnie się zapycha wlot popiołem z węgla. Drugie zdjęcie pokazuje jak mam w tej chwili od dawna i na drewnie pali się akceptowalnie. Szamotki wyżej lepiej jak są bo wtedy mam lepsze dopalanie gazów przynajmniej tak mi się wydaje a kanał ma 6cm więc nie taki wąski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.