Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaka Moc Kotła ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do ogrzania mam 160m^2 domu (2 piętra na podłogówce). Do tego dwa grzejniki w piwnicy. Dom cały podpiwniczony + garaż połączony z domem (garaż ma 36m^2 a w nim jeden grzejnik)

Zastanawiam się czy kocioł zasypowy górnego spalania 35KW nie będzie za duży?

Opublikowano

Brak jednej z ważniejszych informacji - ocieplenie. Tak czy inaczej ja 200 metrów nieocieplonego domu grzałem z zapasem kotłem 25 kW. Ja miałem grzejniki a Ty podłogówkę, co dodatkowo nieco obniża wymagania ze względu na inaczej odczuwany komfort cieplny (innymi słowy może być zimniej aby było tak samo ciepło :) ).

Opublikowano

To nieprawda, że ogrzewanie podłogowe sprawia, że zapotrzebowanie na ciepło jest niższe. Typ ogrzewania w żaden sposób nie wpływa na zapotrzebowanie cieplne budynku czyli idąc dalej na moc kotła. Tym nie mniej faktycznie 35 kW na taki budynek to o wiele za dużo.

Edytowane przez Jaro966

Opublikowano

Racja - to stwierdzenie przypomina dawne pytanie - "co jest cięższe - kilo żelaza czy kilo pierza.?" :P

Pozdr.

Opublikowano

Zastanawiam się czy kocioł zasypowy górnego spalania 35KW nie będzie za duży?

Czemu tak pomyślałeś i skąd wzięło się te 35kW?
Opublikowano

Racja - to stwierdzenie przypomina dawne pytanie - "co jest cięższe - kilo żelaza czy kilo pierza.?" :P

Chciałem tylko dodać, że tezę o mniejszym zapotrzebowaniu dla podłogówki oparłem na literaturze (nie mam na myśli reklam) oraz praktycznych doświadczeniach. Mniejsze zapotrzebowanie wynika z tego, że dzięki rozkładowi temperatury (ciepło w nogi) można obniżyć temperaturę w pomieszczeniach o 1-2 stopnie (i tak faktycznie jest - sprawdzone w tym samym budynku). W dość oczywisty sposób powoduje to zmniejszenie zapotrzebowania na energię.

Dodam jeszcze (uzupełniając temat), że na PW otrzymałem informację iż dom autora tematu jest nieocieplony.