Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nawiew Do Kotłowni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do kotłowni doprowadzone powietrze zetką z zewnątrz. Problem jest tego rodzaju, że zimą, przy większych mrozach "pizga" po nogach. W związku z tym mam pytanie: czy wylot z setki można puścić przez jakiś grzejnik? Poproszę o wszystkie za i przeciw

Opublikowano

Jeśli w kotłowni jest zimno to znaczy, że wentylacja działa dobrze. Kotłownia powinna mieć wszystkie ściany izolowane cieplnie. Niestety nie spotkałem się jeszcze z projektem w którym kotłownia miałaby izolowane ściany, co jest oczywistym błędem projektowym.

Opublikowano

Bardzo nieprzyjemna sprawa gdy wieje po plecach ale nim założy się grzejnik a zawsze to straty opału to proponuję:

- położyć buty na piecu

- Kurtke tez powiesić koło kotła

- W kotłowni są duże różnice temperatury, przy podłodze i przy suficie - może jakiś wentylator aby to wymieszać- tej metody to nie próbowałem.

Pozdrawiam

Opublikowano

W dużych kotłowniach, które robiłem, gwizdało, że proszę siadać. No ale przewalała się tam kupa wiatru, potrzebnego do spalania. Taka już uroda kotłowni z kotłami biorącymi powietrze z otoczenia. Lepsze to niż zatkana wentylacja i dziwne historie ze złym samopoczuciem domowników.

Opublikowano

Grzejnik przy nawiewie będzie podatny na zamarznięcie jak np wyłączą prąd i pompa CO się zatrzyma i to chyba najwieksze ryzyko.

Opublikowano
  • Autor

Hmm, hmm, skarpetki? To już bardziej wolałbym jakąś gorącą dziewczynę ;)

Jestem przeciw ;)

Przeciw, bo...?

Kotłownia jest na tej samej kondygnacji co mieszkanie - jakieś drzwi szczelne i ocieplane założyć?

Jak duże straty na opale generowałby grzejnik założony na takim nawiewie?

Opublikowano
  • Autor

Grzejnik przy nawiewie będzie podatny na zamarznięcie jak np wyłączą prąd i pompa CO się zatrzyma i to chyba najwieksze ryzyko.

To chyba największe ryzyko... Wyjściem UPS?

Opublikowano

Pomysł z ociepleniem drzwi i ewentualnie ścian od kotłowni mi sie najbardziej podoba.

Opublikowano

Ja mam kotłownię przechodnią wprost do domu - ociepliłem i uszczelniłe drzwi wejściowe, i drzwi do części mieszkalnej, dodatkowo w zimie nad obiema drzwiami wisi kotara.

Powietrze doprowadzone jest w okolice kotła i nie czuć zimna.

Może zmień tą Z-kę przedłuż kanał bliżej kotła, aby ciągnął powietrze z niej a nie z domu.

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

Może zmień tą Z-kę przedłuż kanał bliżej kotła

To jest myśl! Pytanie: jakiś "rozpylacz" na końcu kanału nawiewnego zamontować?

Pozdr

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

czy takie zimne powietrze z zewnątrz doprowadzone bezpośrednio do kotla nie będzie wychladzac kotła? Lepiej trochę zimniej w całej kotłowni niż wpuszczać powietrze o temp-20 bezpośrednio do kotła.

Opublikowano

U mnie podawanie powietrza z zewnątrz , rurą fi 160 , jest jakieś 0,8 m od palnika kotła i nie widzę zbytniego wyziębienia - jak działa wentylator to zasysa powietrze z kotłowni, jedynym otworem przez które może napłynąć powietrze jest nawiew,

wykonany z rury kanalizacyjnej PVC ustawionej w pionie, o długości 2m z dwoma kolanka na końcach.

Grawitacyjnie przez taki układ nic nie wieje, tylko kocioł podczas pracy zaciąga.

Oczywiście są zamknięte drzwi i okno.

Pozdr.

Opublikowano

U mnie wieje z nawiewu nawet jak kocioł nie pracuje a wywiewa kratka wentylacyjna. Zetke mam długości ok 1 m odsunieta od kotła ok 1.5 m. W,samej kotłowni czuje ze w okolicy kratki jest chłodniej

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj w końcu wykonałem u siebie zetkę, tyle tylko, że na zewnątrz jest 14x14, kratka we wnęce okiennej, w środku już tylko fi 110, mniej więcej 1,2m w dół, wylot 20cm nad ziemią, i jakieś 0,7m od klapki PP kotła. Aktualnie nie palone, ale przykładając zapalniczkę ciągnie w nie ta stronę co trzeba. Zmienią się temperatury to będzie ok, czy do poprawy?

Edytowane przez arthi

Opublikowano

Sprawdź przy otwartym kotle, to instalacja do doprowadzenia powietrza do kotła.

Ja robię tak - ustawiam małą świeczkę ew. znicz na ruszcie kotła i zapalam, ruch płomienia pokazuje ruch powietrza.

Widać dokładnie czy jest ciąg i tak samo zrób przy tej zetce i otwartym kotle.

Jak ruch powietrza w zetce jest na zewnątrz kotłowni a nie do kotłowni to trzeba sprawdzić kratki w kotłowni, ew zamknąć okna.

Opublikowano

Wentylator podczas pracy na kotle wymusi ruch powietrza w dobrym kierunku nawet jak zmienia się temp.

Opublikowano

Tak jak napisał sambor, wystarczyło zamknąć okna w pozostałych pomieszczeniach piwnicy i wszystko działa.

Opublikowano

Nawiew stosuje się wtedy gdy brak innych otworów nawiewnych (okna , drzwi) lub gdy są zamknięte. tak że nie przejmowałbym się tym,że gdy mamy otwarte okna lub drzwi powietrze jest wyciągane. W momencie zamknięcia drzwi i okien nawiew będzie działał właściwie. Co nie wyklucza pozostawienia otwartego np. okna. Ma być nawiew (wymagany) i będzie niezależnie od tego którędy powietrze dostanie się do pomieszczenia.

Opublikowano

Z oknami w zimie w piwnicy jest tak, że są szczelnie pozamykane, bo strop nie jest izolowany, a nawet w przypadku uchylenia okna w kotłowni, zimne powietrze dmuchało prosto na ten strop, więc taki nawiew na wprost kotła, uznałem za dobre rozwiązanie. Nie raz w zimie zdarzało się tak, że wszystko było pozamykane na cztery spusty i chyba wówczas komin działał jak Z, a tak sprawa jest załatwiona definitywnie i nikt nie ma wątpliwości po co i do czego to jest.

Edytowane przez arthi

Opublikowano

Nawiew stosuje się wtedy gdy brak innych otworów nawiewnych (okna , drzwi) lub gdy są zamknięte. tak że nie przejmowałbym się tym,że gdy mamy otwarte okna lub drzwi powietrze jest wyciągane. W momencie zamknięcia drzwi i okien nawiew będzie działał właściwie. Co nie wyklucza pozostawienia otwartego np. okna. Ma być nawiew (wymagany) i będzie niezależnie od tego którędy powietrze dostanie się do pomieszczenia.

Nawiew musi być zawsze i nie może dać się zamknąć. Czyli drzwi i okna odpadają.

Opublikowano

Chodziło o ten konkretny przypadek gdzie mamy wentylacje jak należy a nie przeszkadza to w otwarciu okna co zdecydowanie latem poprawia wentylację.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sam przegapiłem temat wykonania zetki i teraz pozostała mi tylko możliwość puszczenia rury pod drzwiami kotłowni w posadzce wykończeniowej. Rurę chcę wkopać w ziemię (dzięki temu uzyskam minimalnie wyższą temp. powietrza w zimie) Pytanie jak długą rurę można umieścić pod ziemią, by podciśnienie w kotłowni wymuszało przepływ powietrza z zewnątrz?

post-49054-0-36341400-1383838226_thumb.jpg