czarny78913 Opublikowano 5 Maja 2013 #51 Opublikowano 5 Maja 2013 nie za wiele nie wyczytałem na temat palników kurcze powiem Panu że jest tego tyle że człowiek się gubi siedze już klika dni przed internetem i nie wiadomo w końcu co wybrać by było dobrze do nowego domu wiem że nie jestem sam przed takim wyborem poprostu masakra. z czystej ciekawości jaki Panie Andrzeju użytkuje piec lub jaki Pan poleca. Pozdrawiam.
Andrzej_M_ Opublikowano 5 Maja 2013 #52 Opublikowano 5 Maja 2013 Czarny skończ z tym Panem. Masz miesiąc czasu. Przynajmniej tak napisałeś. To dużo czasu. Ja Ci żadnego konkretnego kotła nie polecę. Zajrzyj tutaj: http://zawijan.wordpress.com/, po uważnym przeczytaniu poradnika, zapewne będziesz bardziej uświadomiony w podjęciu decyzji o zakupie kotła.
czarny78913 Opublikowano 5 Maja 2013 #53 Opublikowano 5 Maja 2013 ok dzięki barzo za pomoc pozdrawiam
czarny78913 Opublikowano 5 Maja 2013 #54 Opublikowano 5 Maja 2013 czy ktoś jeszcze ma jakieś swoje spostrzeżenia i opinie proszę o opinie posiadaczy kotłów jak pali bardzo interesuje mnie sas eco defro akm 2 witkowski ekw-raps taurus gaur duo oraz co powiecie skam -P premium proszę o wasze opinie pozdrawiam
Rafal71642 Opublikowano 5 Maja 2013 #55 Opublikowano 5 Maja 2013 Witam Podaje link do 14 kw tłokowca http://www.firma-mering.pl/products-and-services/kotly-co/z-podajnikiem-tlokowym-gm-mg/. Zobacz sobie. Pozdrawiam Rafał PS. z tych co wymieniłeś powyżej to chyba Taurus Gaur Duo ma najlepszą renomę tyle, że najmniejszy model ma 18,5kw czyli dużo za dużo, jak do Twojego domu.
czarny78913 Opublikowano 5 Maja 2013 #56 Opublikowano 5 Maja 2013 dzięki ale troszke mało znana firma a nawet nie słyszałem o ich istniniu także raczej na 99% podziękuje mówisz taurus to nic że za duży kto wie czy w przyszłości nie będzie budynku gospodarczego? ale polecasz ten kocioł ma go ktoś może z Twoch znajomych możesz owiedzieć coś więcej jak się sprawuje?
Rafal71642 Opublikowano 5 Maja 2013 #57 Opublikowano 5 Maja 2013 Witam Wiesz co, to że mało znana firma to nie znaczy, że zła. Kotły na zdjęciach wyglądają całkiem przyzwoicie (choć czasem na zdjęciach wiele rzeczy wyglada przyzwoicie), ale mógłbyś skontaktować się z firmą zapytać się gdzie mają najbliższy punkt sprzedaży i pojechać zobaczyć, ocenić jakość wykonania. Co do Taurusa- to dość popularny i raczej sprawdzony kocioł, ale odpuść sobie go bo 18,5kw to stanowczo za dużo- taki kocioł to do 200m2 wzwyż, jeśli nie masz zamiaru szybko budować gospodarczego to się nie opłaca. Pozdrawiam Rafał
czarny78913 Opublikowano 6 Maja 2013 #58 Opublikowano 6 Maja 2013 czy ktoś posiada kocioł witkowski ekw - raps 22kw proszę o opinie. pozdrawiam.
TIMON120777 Opublikowano 7 Maja 2013 #59 Opublikowano 7 Maja 2013 czarny 78913 pozwól że wtrącę swoje 3 grosze do dyskusji przeczytaj najpierw mój poradnik potem odpowiedz sobie na pytanie co wolisz: zakupić 2 krotnie przewymiarowany kocioł z podajnikiem tłokowym tylko dlatego że nie będzie problemów z blokowaniem podawania. nie wspominam o problemach z samym procesem spalania ponieważ to oddzielny problem który właśnie kotłów z podajnikami tłokowymi dokyka bardziej ze względu na konstrukcję paleniska oraz ilosć podawanego opału zwłaszcza podczas prac w niskich zakresach mocy a takimi będziesz przy zbyt dużym kotle operować czy może zakupić kocioł na miarę z palnikiem 2 generacji i podajnikiem ślimakowym w którym jak pisał Andrzej_M_ spalisz miał bez problemów i również w przeciwieństwie do poprzedniego wyboru unikniesz kłopotów przy pracy na małych mocach a jeśli nawet to będa one dużo łatwiejsze do ogarnięcia. masz nowy dom i do ogrzania 140m2 czyli kocioł 10KW to aż nadto dla Ciebie - tak na oko a Ty chcesz 22KW??? nie spiesz się poszukaj opinii o kotłach z palnikami żeliwnymi lub palnikiem Ardeo potem policz zapotrzebowanie na ciepło- i tak będziesz musiał w nowym domu dopiero na koniec zdecyduj o mocy i konkretnym modelu kotła nie zaczynaj od końca bo źle skończysz a na pewno kiepsko skończy Twój portfel
Pieklorz Opublikowano 8 Maja 2013 #60 Opublikowano 8 Maja 2013 Na 140m2 ok.10-12kW i więcej nie trzeba. Do spalania miału dobry palnik ardeo, ma solidną zawlekę 6kę o twardości 8.8, przypadki zerwania są baaaardzo rzadkie. Palnik ma przeciwzwój z niepełnym uzwojeniem w strefie spalania. Animuss wczesniej podawał, że jego sąsiad na palniku ardeo rocznie pod 8-9ton miału przerabia od chyba 4sezonów.
janklos12 Opublikowano 8 Maja 2013 #61 Opublikowano 8 Maja 2013 Tak się domyślałem że chodzi o ciąg kominowy i że trudniejszy jest latem ale co ja biedny mam zrobić mam drewna w pomieszczeniu 15m na 10na wysokość 3,5 metra jest pełny po sam dach plus drugie pomieszczenie mniejsze bo 3na 2m po wypaleniu tego myślę o solarach szkoda pieniędzy żeby tym nie palić chyba nic mi innego nie pozostaje jak czyścić piec częściej przy tym ruszcie wodnym witam jeśli nie pomyliłeś się w tych wymiarach to paląc samym drewnem masz opału na 15- 20 lat i ty chcesz to spalić na ruszcie awaryjnym? to życzę powodzenia ale tam pewnie wkradł się błąd w tych wymiarach.
Rafal71642 Opublikowano 8 Maja 2013 #62 Opublikowano 8 Maja 2013 Koledze chyba chodziło o pomieszczenie o wymiarach 1,5m*1m*3,5m w przewciwnym razie śmiało mógłby otwierać skład drewna opałowego :) Pozdrawiam Rafał
maniek130 Opublikowano 8 Maja 2013 Autor #63 Opublikowano 8 Maja 2013 Jutro zmierzę jak będę na budowie jakie wymiary ma pomieszczenie
maniek130 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor #64 Opublikowano 9 Maja 2013 zmierzyłem i jest 10x8x3,5m ale drewno nie jest poukładane deska w deskę tylko wrzucone chaotycznie
Rafal71642 Opublikowano 9 Maja 2013 #65 Opublikowano 9 Maja 2013 Witam 10x8x3,5 to wychodzi na to, że masz 280 metrów przestrzennych nasypowych, dalej mi się nie chce w to wierzyć, ale jeśli tak jest faktycznie to rozejrzałbym się za kotłem, który dobrze spala drewno i jego odpady, a nie bawił się w kotły podajnikowe. Pozdrawiam Rafał
maniek130 Opublikowano 10 Maja 2013 Autor #66 Opublikowano 10 Maja 2013 to jest garaż na ciągniki i dlatego jest wielki a z piecem już za późno bo już zamówiłem bo mój instalator powiedział że starczy mi drewna na 2 lata bo jest bardzo suche wiec nie ma kaloryczności a teraz będę się bujał z tym drewnem
Vlad24 Opublikowano 10 Maja 2013 #67 Opublikowano 10 Maja 2013 Gratuluje ci instalatora! a drewno zawsze możesz moczyć przed paleniem, jak miał.
maniek130 Opublikowano 10 Maja 2013 Autor #68 Opublikowano 10 Maja 2013 cały szwagier tak to bywa jak się po rodzinie szuka pomocy i by taniej było a potem jak u mnie wychodzi tak samo jak z firmy by mi robili
sambor Opublikowano 10 Maja 2013 #69 Opublikowano 10 Maja 2013 Gratuluje ci instalatora! a drewno zawsze możesz moczyć przed paleniem, jak miał. Och Vlad chyba ci upały zaszkodziły ;) Pozdr.
maniek130 Opublikowano 10 Maja 2013 Autor #70 Opublikowano 10 Maja 2013 do pieca z podajnikiem tylko suchy opał
Vlad24 Opublikowano 10 Maja 2013 #71 Opublikowano 10 Maja 2013 Jam siem klimatyzujem, conajwyżej wolne rodniki :P Ciekawe jaki VER miałby moczony pelet? Jest chętny do testu?
maniek130 Opublikowano 10 Maja 2013 Autor #72 Opublikowano 10 Maja 2013 a czy jest tu jakiś temat na temat pierwszego palenia w kominie ceramicznym czy mogę proić o poradę Mam komin Icopal Wulkan CI-eko z wentylacją i nie długo będę chciał zapalić w piecu i nie wiem jak plić na pierwszy raz by nie uszkodzić komina i czym palić na pierwszy raz i jak długo
sambor Opublikowano 10 Maja 2013 #73 Opublikowano 10 Maja 2013 Jam siem klimatyzujem, conajwyżej wolne rodniki :P Ciekawe jaki VER miałby moczony pelet? Jest chętny do testu? Jak próbowałem palić wilgotnym Barlinkien z Brico.... to VER wychodził 8-10 MJ/kg, z tym że ten pellet był tylko lekko wilgotny ale w podajniku zamieniał się na papkę, może spróbuj w swoim tłoku. Powinien przejść przez podawanie. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.