Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam piec z podajnikiem slimakowym i obrotowa retorta. 25KW przy powierzchni dobrze ocieplonej ok. 130m2. to pierwszy sezon wiec zdaje sobie sprawe ze spalanie nie jest miarodajne. obecne spalanie na poziomie 40kg/dobe. instalacja - kaloryfery na zaworze 4d a podlogowka na czyms takim co wisi na rurze i powyzej 60 st zalacza pompke od podlogowki. temp zadana pieca 63st. sterownik ecomax800. piec pracuje tak ze jak osiagnie 63st to sie wylacza, w miedzy czasie dojdzie do 65st. nadzor to co 7 min 44s podawania. temp w nadzorze pieknie spada. przy 60 st. piec przechodzi w tryb praca i po 10 min znow ma nadzor. po czym 15 min i znow praca. duzo popiolu i troszke sadzy. przeslona na went powiedzmy 30 procent i predkosc wentylatora na 35%. moge zalaczyc piec w tryb fuzzy logic i wtedy nie bedzie przechodzil w nadzor. ale co jest lepsze i oszczedniejsze?

pomozcie kobiecie!!

pytajcie odpowiem!

czemu nie mam gazu? :-(

Opublikowano

pytanie podstawowe, dlaczego pelet?

obrotowe retory są do lepszych miałów i gorszych ekogroszków, paląc w niej pelet z tak zapadniętym kopcem możesz ją zdeformować i upalić końcówkę ślimaka.

35% nadmuchu to prawie moc nominalna dla tego kotła, spróbuj dopasować podawanie peletu tak jak ci pisałem w innym temacie, ale do nadmuchu ok 26-27%

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam

Nie mogę zrozumieć dlaczego do takiego metrażu, jeszcze w dodatku ocieplonego, wybrałaś kocioł, który spokojnie wystarczyłby na 300m2(ocieplonych), nie dziw się, że kocioł ciągnie dużo opału skoro jest ogromnie przewymiarowany, to tak jakby w małym miejskim aucie mieć 8 cylindrowy silnik i dziwić się, że dużo pali. Spokojnie wystarczyłoby przykładowo Ogniwo Eko plus 10-14 KW. Jedyne co to właśnie, można troche pokombinować z nastawami, ale do tego to trzeba mieć czas, cierpliwość i być magikiem, a efekty prawdopodobnie nie będą powalające.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 8.02.2013 o 21:32, balbinka napisał(a):

Witam, posiadam piec z podajnikiem slimakowym i obrotowa retorta. 25KW przy powierzchni dobrze ocieplonej ok. 130m2. to pierwszy sezon wiec zdaje sobie sprawe ze spalanie nie jest miarodajne. obecne spalanie na poziomie 40kg/dobe. instalacja - kaloryfery na zaworze 4d a podlogowka na czyms takim co wisi na rurze i powyzej 60 st zalacza pompke od podlogowki. temp zadana pieca 63st. sterownik ecomax800. piec pracuje tak ze jak osiagnie 63st to sie wylacza, w miedzy czasie dojdzie do 65st. nadzor to co 7 min 44s podawania. temp w nadzorze pieknie spada. przy 60 st. piec przechodzi w tryb praca i po 10 min znow ma nadzor. po czym 15 min i znow praca. duzo popiolu i troszke sadzy. przeslona na went powiedzmy 30 procent i predkosc wentylatora na 35%. moge zalaczyc piec w tryb fuzzy logic i wtedy nie bedzie przechodzil w nadzor. ale co jest lepsze i oszczedniejsze?

pomozcie kobiecie!!

pytajcie odpowiem!

czemu nie mam gazu? :-(

Jak przeciąga do 65st. obniż mu temperaturę na 58st st wystarczy do CWU i tak przeciągnie powyżej 60*C.

Co do tryb fuzzy logic to zasyp taką samą dawkę paliwa do kotła i obserwuj ile będzie spalał przy temperaturach zewnętrznych podobnych .Dojdziesz co jest lepsze i oszczedniejsze?

Edytowane przez Animus
Opublikowano

znowu ja:-)

rozumiem ze musze tak probowac ustawic palnik aby:

1. zar trzymac w miare wysoko, najlepiej zeby zakrywal otwory w retorcie

2. powietrza dawac tyle aby sie ladnie spalalo tzn, nie wyrywalo pellet z palnika, plomien byl zolty i nie postrzepiony

3. jak bedzie za malo to plomien zmieni kolor na czerwony?

4. jak za duzo to....?

o to mi wlasnie chodzi zeby mi ktos tak lopatologicznie mogl napisac boje sie regulowac na pale jak nie wiem czego sie spodziewac i co obserwowac...

ze piec za duzy to wiem i musze z tym zyc...

regulatora ciagu na razie nie bedzie bo czasu brak i nie ma mi go kto zamontowac...

FL bym wlaczyla jakbym wiedziala ze juz mozna, tzn w nadzorze jest ok a wydaje mi sie ze wlasnie najpierw dobrze jest dojsc do ustawin recznych tak aby poznac piec i to co sie w nim dzieje aby pozniej jezeli sie okaze z FL nie pracuje jak nalezy to moc palic w nastawach recznych i miec spokoj. pellet zawsze ten sam :-) i nie zamierzam przejsc na eko :-) pellet taki ladny czysciutki.

jak mam cos wiecej podac to prosze pytajcie i nie bojcie sie pomoc.

pozdrawiam balbina

Opublikowano

Kolor płomienia jest ważnym wskaźnikiem spalania , jeden z producentów palników na pellet pisze w swojej instrukcji

Cytat
Dla prowizorycznej regulacji płomienia wskaźnikiem może być jego kolor. Kolor powinien być jasno pomarańczowy. Biały

płomień wskazuje na zbyt du?e napowietrzenie komory spalania ? ciemna czerwień wskazuje na brak powietrza. Wyreguluj

prędkość wentylatora na sterowniku palnika Za ka?dym razem po dokonaniu nastaw palnika nale?y mu pozwolić na kilka

minut pracy, zanim dokonasz następnych zmian w nastawach. Nowe nastawy są konieczne w przypadku dostawy peletu o

innej jakości niż dotychczasowa.

Dla dokładnej regulacji palnika musi zostać u?yty miernik spalin.

Zwróć uwagę na to, że fluktuacja parametrów płomienia oraz jego wysokości jest stanem normalnym.

Czyli jasnoczerwony płomień + kopczyk + powtarzalne warunki pracy wentylatora - do tych ostatnich potrzebny jest regulator ciągu kominowego.

Bez niego nie na powtarzalnych warunków pracy palnika

FL to zbędny balast wyłącz go na próbę i zobaczysz co i jak

Pozdr.

Opublikowano

dziekuje sambor, czyli ze jak mam plomien ostry i bardzo jasny to wciaz za duzo powietrza? ;-)

tylko boje sie calkiem zjezdzac z tym powietrzem bo podobno za malo powietrza to sadza sie wytwarza a u mnie i tak jest jej sporo ale z drugiej strony tak teraz mysle ze jak duuuzo powietrza to tez pewnie sie wytwarza bo nie wszystko sie spala jak nalezy i spaliny za szybko sie ochladzaja zamiast spalac... dobrze kombinuje?

poza tym jak daje malo powietrza to mi czasem piec fuka. tak jakby sie gazy zbieraly i odpalaly detonacyjnie - niezle slowo co? :-)

Opublikowano
  W dniu 11.02.2013 o 15:07, sambor napisał(a):

Kolor płomienia jest ważnym wskaźnikiem spalania , jeden z producentów palników na pellet pisze w swojej instrukcji

Czyli jasnoczerwony płomień + kopczyk + powtarzalne warunki pracy wentylatora - do tych ostatnich potrzebny jest regulator ciągu kominowego.

Bez niego nie na powtarzalnych warunków pracy palnika

FL to zbędny balast wyłącz go na próbę i zobaczysz co i jak

Pozdr.

Do pracy wentylatora nie jest przydatny regulator ciągu kominowego ,regulator ciągu kominowego może przydać się w podtrzymaniu kotła .

Dmuchawa pracuje z nadciśnieniem RCK reguluje podciśnienie. ;)

Opublikowano
  W dniu 11.02.2013 o 15:27, balbinka napisał(a):

dziekuje sambor, czyli ze jak mam plomien ostry i bardzo jasny to wciaz za duzo powietrza? ;-)

tylko boje sie calkiem zjezdzac z tym powietrzem bo podobno za malo powietrza to sadza sie wytwarza a u mnie i tak jest jej sporo ale z drugiej strony tak teraz mysle ze jak duuuzo powietrza to tez pewnie sie wytwarza bo nie wszystko sie spala jak nalezy i spaliny za szybko sie ochladzaja zamiast spalac... dobrze kombinuje?

poza tym jak daje malo powietrza to mi czasem piec fuka. tak jakby sie gazy zbieraly i odpalaly detonacyjnie - niezle slowo co? :-)

Może jakieś zdjęcia palnika w trakcie pracy i popiołu .
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 12.02.2013 o 09:16, Animus napisał(a):

Do pracy wentylatora nie jest przydatny regulator ciągu kominowego ,regulator ciągu kominowego może przydać się w podtrzymaniu kotła .

Dmuchawa pracuje z nadciśnieniem RCK reguluje podciśnienie. ;)

Powiedział co nie wiedział.

To powiedz dlaczego wszyscy producenci kotłow i palników na pellet o tym nie wiedzą i zalecają lub wręcz montują w swoich kotłach na czopuchu RCK, przeważnie ustawiony na 10Pa.

Zeby nie być gołosłownym załączam zdjęcie z kotłami na pellet

Czyżby producenci się mylili?

post-18578-0-98006300-1360661134_thumb.jpg

Edytowane przez sambor
Opublikowano

To zastanów się ,RCK się otwiera dmuchawa tłoczy powietrze ,spaliny walą do pomieszczenia -kotłownia .

Opublikowano

To wszyscy producenci kotłów i palników na pellet się mylą ?

Nigdy się nie spotkałem aby spaliny były wydmuchiwane przez RCK jak ten jest zamontowany w kominie -chyba że komin jest zatkany.

RCK służy do stabilizacji ciągu kominowego a nie do wypuszczania spalin. -

Taki przypadek - o którym piszesz - może być hipotetycznie gdy wentylator jest mocno przewymiarowany.

A wytłumacz mi jak zmniejszyć ciąg do poziomu 10Pa zalecanego przez producenta mojego palnika - mam ok 35Pa.

pozdr.

Opublikowano

Gdy komin jest zatkany RCK się nie otworzy do kotłowni .

Możesz nawet zdjąć ciężarek z RCK i on się nie otworzy do kotłowni .

Nawet gigantyczna dmuchawa nie otworzy RCK do kotłowni ,bo on otwiera się do środka .Prędzej rozerwie komin.

Regulacja RCK odbywa się na ramieniu ,ciężarkiem,przeciwwagą klapki.

Opublikowano
  W dniu 12.02.2013 o 09:38, Animus napisał(a):

To zastanów się ,RCK się otwiera dmuchawa tłoczy powietrze ,spaliny walą do pomieszczenia -kotłowna .

kol Animus całe nadciśnienie dmuchawy przechodzi w podciśnienie w momencie opuszczenia komory napowietrzania palnika. Otwory napowietrzające i warstwa paliwa stanowią swego radzaju dyszę rozdzielającą te dwa światy podciśnienia i nadciśnienia.

Dla prawidłowego spalania prócz całego stada niezbędnych czynników potrzebny jest właściwy i stały stosunek powietrze/paliwo. O ile strumień paliwa jest utrzymywany względnie stały przez sterownik i podajnik, o tyle strumień powietrza zmienia się wraz ze zmianą ciągu kominowego. Do stabilizowania sprężu dmuchawy, a tym samym strumienia powietrza, stosuje się właśnie regulatory ciągu kominowego, a nie żadne klapki i przysłony.

Co nie znaczy, że należy demonizować wpływ RCK na proces spalania :P

Opublikowano

A miałeś Ty kiedy RCK?

RCK pracuje po wyłączeniu dmuchawy ,komin jest wygrzany w czasie spalania i ciąg kominowy się zwiększa,po przerwanej pracy dmuchawa staje , RCK otwiera się i napływa "lewe" powietrze do komina , nie zasysa wtedy tyle powietrza przez kanały powietrza w palniku, kopiec się nie zapada przecież ustało podawanie paliwa ,nie spala paliwa tyle, bo ciąć kominowy radykalnie maleje usuwa tylko delikatnie spaliny z kotła .Kocioł nie przeciąga temperatury tak radykalnie i RCK oszczędza paliwo.

Przy pellecie łatwo jest stracić kopiec . :P

Opublikowano

mam niemal od początku sezonu

u mnie pracuje i w czasie pracy kotła i w podtrzymaniu, po ok 5 min podtrzymania i wystudzeniu wkładu pozostaje zamknięty. Podczas wietrznej pogody jest inaczej z wiadomych względów.

Co nie zmienia faktów o których napisałem wyżej :P

Opublikowano

Aby nie być gołosłownym załączam fragmenty z instrukcji kotła na pellet Pellux200 prod Biawar-u

Cytat
W celu uzyskania najwyższej wydajności spalania oraz najniższego możliwie stopnia szkodliwości dla środowiska, powinno się zainstalować regulator ciągu kominowego.

Drugi cytat z tej instrukcji jest na całej stronie i odnosi się do montażu i regulacji RCK - nie ma w nim nic o nawrotach spalin przez RCk ani o zapadaniu kopczyka pelletu.

A swoją drogą kotły tylko na pellet nie mają kopczyka - jest on zbędny, tam spala się na bieżąco, bez podtrzymania.

post-18578-0-61923500-1360672786_thumb.jpg

Opublikowano

Co do kopczyka przy spalaniu peletów, to ja stosuję się do porad Jareckiego79, które znalazłem tutaj: http://www.forumbudowlane.pl/vt/12670/0/jak-ustawic-parametry-kotla-na-eko-groszek-przy-zmianie-pali

Wg nich "Do pellet kopczyka ma nie być, palenisko ma być płaskie a w zasadzie lekko zagłębione.Pellet ma się spalać z większym dostępem powietrza od góry i z bardzo małą ilościa powietrza od dołu - czyli odwrotnie jak ekogroszek!"

Swoje doswiadczenia (zaledwnie kilkumiesięczne) w spalaniu peletu w kotle na ekogroszek opisałem tutaj: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12802-co-tansze-ekogroszek-czy-pellet/page__st__60

pozdrawiam

Darek

Opublikowano

daroski - juz sie biore za czytanie

spostrzezenia z ostatniej chwili - wczoraj przykrecilam troche kaloryfery czego ofektem jest ze po 12h zadana pieca 63 a rzeczywista 68 czyli piec stal nadzorze pewnie wiekszosc czasu - a moze caly czas skoro podbil temp? efektem tego jest pelno sadzy na wymienniku i scianach pieca.

zmniejszenie dmuchawy do 30% jak i przyslanianie przeslony powoduje ze ogien jest wysoki ze siega daleko za ruszt lizac az wymiennik a dym z komina sie robi czarny. pewnie teraz czeka mnie na ruchu czyszczenie pieca z sadzy bo ta sadza sie teraz zarzy a nie mam ochoty zeby sie zapalila badz zeby cos wybuchlo.

czyli ze to juz za malo powietrza???

help! :-(

Opublikowano
  W dniu 12.02.2013 o 10:38, Vlad24 napisał(a):

mam niemal od początku sezonu

u mnie pracuje i w czasie pracy kotła i w podtrzymaniu, po ok 5 min podtrzymania i wystudzeniu wkładu pozostaje zamknięty. Podczas wietrznej pogody jest inaczej z wiadomych względów.

Co nie zmienia faktów o których napisałem wyżej :P

Nie wiem może masz mocno przewymiarowany komin cuda się zdarzają . Jeżeli po wystudzeniu wkładu pozostaje zamknięty to po podaniu powietrza przez dmuchawę powinien też być zamknięty u Ciebie przynajmniej w początkowej fazie rozgrzewania wkładu .
Opublikowano
  W dniu 12.02.2013 o 12:41, sambor napisał(a):

Aby nie być gołosłownym załączam fragmenty z instrukcji kotła na pellet Pellux200 prod Biawar-u

[/size]

Drugi cytat z tej instrukcji jest na całej stronie i odnosi się do montażu i regulacji RCK - nie ma w nim nic o nawrotach spalin przez RCk ani o zapadaniu kopczyka pelletu.

A swoją drogą kotły tylko na pellet nie mają kopczyka - jest on zbędny, tam spala się na bieżąco, bez podtrzymania.

Nie neguję zasadności stosowania .

Są różne palniki do spalania pelletu .

Opublikowano
  W dniu 12.02.2013 o 14:39, balbinka napisał(a):

daroski - juz sie biore za czytanie

spostrzezenia z ostatniej chwili - wczoraj przykrecilam troche kaloryfery czego ofektem jest ze po 12h zadana pieca 63 a rzeczywista 68 czyli piec stal nadzorze pewnie wiekszosc czasu - a moze caly czas skoro podbil temp? efektem tego jest pelno sadzy na wymienniku i scianach pieca.

zmniejszenie dmuchawy do 30% jak i przyslanianie przeslony powoduje ze ogien jest wysoki ze siega daleko za ruszt lizac az wymiennik a dym z komina sie robi czarny. pewnie teraz czeka mnie na ruchu czyszczenie pieca z sadzy bo ta sadza sie teraz zarzy a nie mam ochoty zeby sie zapalila badz zeby cos wybuchlo.

czyli ze to juz za malo powietrza???

help! :-(

Tak za mało powietrza ,ogień nie może mieć kontaktu z wymiennikiem bo zaburza to proces spalania ,dopalania .Sadza zwłaszcza ta czarna i dym z komina gdy się w ogóle robi lub robi się czarny to uciekają twoje pieniądze z chałupy .

Jak kocioł mało pracuje a dużo stoi w nadzorze to musisz zmniejszyć moc palnika ,czyli mniej paliwa musi pobrać dłuższe przerwy pomiędzy podawaniem paliwa w trakcie pracy kotła, wtedy można zmniejszyć ilość powietrza do procesu spalania .

Opublikowano
  W dniu 12.02.2013 o 10:20, Vlad24 napisał(a):

kol Animus całe nadciśnienie dmuchawy przechodzi w podciśnienie w momencie opuszczenia komory napowietrzania palnika. Otwory napowietrzające i warstwa paliwa stanowią swego radzaju dyszę rozdzielającą te dwa światy podciśnienia i nadciśnienia.

Podawane powietrze w nadciśnieniu nie przejdzie w podciśnienie ponieważ ,w wyniku wzrostu temperatury wzrasta również, na skutek rozszerzalności cieplnej, objętość spalin którą należy przetłoczyć w tej samej jednostce czasu, a więc i ich opór przepływu. :P