Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie, Problemy O Kotłach Narew (Kotnar-Narew) Nie Mylic Z Narmetem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Nie polecam tego producenta ze względu na jakość kotłów i wykonanie.

A teraz opisze moją przygodę z kotłem od tego producenta. W środku sezonu po 10 latach zaczął cieknąc mi stary kocioł Narmet więc pojechaliśmy z ojcem po drugi chcieliśmy taki sam tego samego producenta zęby nie przerabiać instalacji (szybko podłączyć bo na dworze koło - 10 stopni było) i nie mieliśmy zastrzeżeń do jego pracy. Obejrzeliśmy wszystkie okoliczne sklepy i znaleźliśmy taki sam konstrukcyjnie i wyglądu tylko innego producenta ale tez z Narwi. Był dostępny od ręki to go wzięliśmy ale to nie było to miał co poprzedni słaby ciąg i muszę co miesiąc czyści komin i piec (poprzedni 1-2 razy na sezon) i buchał przy podkładaniu (staremu się nigdy nie zdarzało) ale do tego się przyzwyczailiśmy , a tu po 23 miesiącach od zakupu zaczął ciec ojciec zgłosił do producenta przyjechali młode łebki i stwierdzili ze piec spuchł i po telefonie do szefostwa co robić dostali odpowiedz ze jak spuchł to winy użytkownika i pojechali. Po tym sami trochę pospawaliśmy choć nie było łatwo morze do końca sezonu wytrzyma. Kocioł opalany drzewem instalacja ciśnieniowa z zaworem bezpieczeństwa Piec nigdy nie doszedł do 100stopni przeważnie stale 60stopni się utrzymuje od czego mógł puchnąc( słaby materiał czy faktycznie z mojej winy w starym kilka razy woda się gotowała przy początkach użytkowania i nic się nie stało tak samo u wujka zdarza się z dwa razy w sezonie wodę zagotować i nic się nie dzieje ?). Został mi tydzień na reklamacje u sprzedawcy i nie wiem czy reklamować czy dać spokój bo tez coś jeszcze wymyślą ze to z mojej winy a ja tylko nerwów na psuje.

Edytowane przez Maniek323
Opublikowano

Jeżeli kocioł był do pracy w instalacji otwartej a został zainstalowany w instalacji zamkniętej to żadne tłumaczenia nie pomogą - najprawdopodobniej było za duże ciśnienie w układzie + nie zadziałał zawór bezp + niewłaściwe naczynie przeponowe lub za duże ciśnienie w nim.- tu reklamacja nie pomorze.

Pozdr.

Opublikowano (edytowane)

Co to znaczy "instalacja ciśnieniowa z zaworem bezpieczeństwa"?

A inne zabezpieczenia?

Edit: Sambor szybszy. Coś mi się widzi, że na mszę trzeba dać, że kocioł tylko spuchł.

Edytowane przez HP79
Opublikowano

Jeżeli kocioł był do pracy w instalacji otwartej a został zainstalowany w instalacji zamkniętej to żadne tłumaczenia nie pomogą - najprawdopodobniej było za duże ciśnienie w układzie + nie zadziałał zawór bezp + niewłaściwe naczynie przeponowe lub za duże ciśnienie w nim.- tu reklamacja nie pomorze.

Pozdr.

To chyba ten kocioł wykonany z blachy po konserwiaku ......... :D gośc pisze że były problemy z zespawaniem wycieku owszem korozja i problem występuje ale nie prawie w nowym kotle , kolega zgłosił reklamację na wyciek do ogniwa w 3 letnim kotle przyjechał serwisant pospawał i było ok słowa nie powiedział że działał w zamkniętej a przeznaczenie kotła instalacja otwarta
Opublikowano
... owszem korozja i problem występuje ale nie prawie w nowym kotle

A gdzie pisze coś o korozji?

Opublikowano (edytowane)

Instalacja ciśnieniowa (zamknięta bez zbiornika na górze instalacji) a zawór na 100 procent sprawny ( puszcza przy 2 barach a czasem i wcześniej) . poprzedni taki sam konstrukcyjnie kocioł chodził 10 lat. i nie wiem czy był przystosowany to takiej instalacji ale te nowsze powinni być ze względu ze takich jest coraz więcej. Poza tym sprzedawca powinien się spytać o rodzai instalacji i odradzić jak on nie jest przystosowany do tego typu instalacji.

Edytowane przez Maniek323
Opublikowano

Powinieneś dokładniej opisać instalację - tak, żeby fachowcy z forum mogli ocenić czy jest prawidłowa.

Co jest w instalacji poza zaworem bezpieczeństwa?

Najlepiej byłoby gdybyś instalację narysował.

Opublikowano

To kupujący powinien wiedzieć co potrzebuje. Sprzedawca wcale nie musi sie na tym znać ani mieć w tym interesu.

Opublikowano

Nie wiem jak narysować,opisze jeszcze raz instalacja zamknięta (ciśnieniowa),z pompko ale tez grawitacyjna (wazie braku prądu zęby nie marznąc) zawór ciśnieniowy wraz z baniakiem (wielkości około 8l wody) jest z boku pieca zainstalowany na rurze powrotnej do pieca (dolnej)

nie którzy kupujący wiedzo co chcą tylko sprzedawca który nie musi wiedzieć wszystkiego (choć powinien trochę wiedzieć co sprzedanie) wprowadza w błąd aby sprzedać zdarzają się tacy

Opublikowano

Większość kotłów na paliwo stałe zalecana jest do układu otwartego , ale one też ograniczają max ciśnienie robocze do 1,5bar.

U kolegi Mańka323 jest zawór bezp 2,0bar + małe naczynie wzbiorcze o nieznanym ciśnieniu wstępnym, co na pewno nie stabilizuje ciśnienia w instalacji na poziomie 1,5bar tylko min2,0bar.

Gdyby kolega zastosował ZB na ciśnienie 1,5bar i dodatkowo przeliczył wymaganą objętość Naczynia przeponowego wraz z ustawieniem odpowiedniego ciśnienia toby kotła nie wzdęło a tak trzeba nowy kupować.

pozdr.

Opublikowano

Masz troszkę wyobraźni ?

Troszkę może mam, za to Ty masz zbyt wybujałą.

Wyżej pisze co było przyczyną uszkodzenia kotła.

Opublikowano

Niema żadnych szans na reklamację ani z tytułu gwarancji ani z tytułu rękojmi Kocioł został zainstalowany niezgodnie z DTR. pracował z ciśnieniem wyższym niż dopuszczalne ciśnienie pracy no i na koniec kocioł zainstalowany niezgodnie z przepisami!

Cieszcie się że wam chałupy nie wywaliło.

Kocioł aby mógł być zainstalowany w układzie zamkniętym oprócz dopuszczenia producenta musi posiadać urządzenie schładzające oraz utrzymujące odpowiednie ciśnienie robocze

Opublikowano

Rozumiem ze zawór morze i przy duży ale to robił hydraulik to myślałem ze się na tym zna poza tym dziś patrzyłem u dziadków to u nich siedzi 2,5bara a kocioł ma z 15 lat złym ze na początku była instalacja otwarta a około 7lat temu została przerobiona na zamkniętą przez hydraulika. A u sąsiadki tez przerobiona (5lat temu) z otwartej na zamknięto tez ZB 2bary bo przychodził patrzyć jak munie jest bo to jej syn przerabiał (popatrzył się u mnie i stwierdził ze sam przerobi) co ciekawe naczynie zbiorcze to mini bojler(w kształcie) (około 15 litry)co był na górze instalacji otwartej tylko na wylot przykręcono zawór bezpieczeństwa a pod wlot z drugiej strony podpięto do instalacji zainstalowano w kotłowni na piecu i było tak palone 2-3lata bo teraz nikogo nie ma za granico.

Co do kotłów to producenci robią z coraz gorszych materiałów niby są coraz lepsze sprawnościowo cieplno tylko gorsze jakościowo , majo kilka lat gwaranci tylko pod warunkami prawie nie do spełnienia. Dziadkowy kocioł wątpienie ze był robiony pod instalacje zamknięto mimo to dobrze sobie radzi a u mnie piec 2letni i nie wytrzymał choć powinien być mocniejszy bo teraz większość z mojej opinii to zamknięte. Producent przez napis rzucający się w oczy deklarować do jakiej instalacji i przy jakim cienieniu może pracować (a nie drobnym druczkiem w instrukcji czy gwaranci). Sprzedawca tez powinien mniej więcej to wiedzie bo po mojej przygodzie widzę ze to tez jest poważny parametr pieca.

• 6 lat później...
Opublikowano

Haloo! Co mam zrobić jak pale w piecu a wode mam zimna? Wiem, ze pewnie trzeba cos zakręcić przy bojlerze lub odkrecic ale ja nie mam pojecia co.... 

15688139491849143346971821310063.jpg

15688139778188854704867402983884.jpg

1568813989463490322847927656675.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, SONY23 napisał:

Czerwone rączki zaworów z ostatniego zdjęcia ( te przy samym bojlerze) przekręć tak, żeby były w poziomie a nie w pionie.

Tak wlasnie zrobiłam, lecz wody cieplej nie mam dalej

Opublikowano
20 minut temu, Kasia123 napisał:

Co mam zrobić jak pale w piecu a wode mam zimna?

Ile jeszcze tematów założysz odnośnie swojego problemu?

Opublikowano

mysle ze ze 5