Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Proszę znawców tematu o opinie, czego brakuje w tym schemacie. Układ będzie zamknięty (tak wiem brakuje naczynka przeponowego i grupy bezpieczeństwa, ale to chyba logiczne :) )

W rozdzielaczu przy podłogówce jest pompka, jakiś regulator temperatury i coś tam jeszcze, później mogę dołączyć zdjęcie.

Kocioł to defro duo uni 25KW z podajnikiem, do tego sterownik pokojowy ST430 + sterownik zaworu 4d z czujnikiem pogodowym.

Zastanawiam się, czy grzejniki na górze będą grzały bez dodatkowej pompki?

post-46096-0-51167500-1358081055_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy dobrze rozumuję...

Będzie założony zawór 4d + siłownik + sterownik od pogodówki. Sterownik będzie sterował siłownikiem, który będzie na zaworze 4d, a ten będzie puszczał odpowiednią temp na grzejniki.

Taki będzie sterownik pogodówki

post-46096-0-32602600-1358081906_thumb.png

Edytowane przez Tysonq
Opublikowano

Brakuje ci drugiego obwodu - albo na grzejniki albo na podłogówkę, a tak naprawdę czy to ma być układ otwarty czy zamknięty?

Wg mnie żaden - brak albo naczynia przeponowego lub naczynia przelewowego.

Zobacz czym się te oba zaproponowane schematy różnią? - w drugim masz 2 pompy w tym jedna na obwodzie kotłowym a w pierwszym tego brak.

Brak pomp na podłogówkę i na CWU oraz mieszacza na podlogówkę.

pozdr.

Opublikowano

Brakuje ci drugiego obwodu - albo na grzejniki albo na podłogówkę, a tak naprawdę czy to ma być układ otwarty czy zamknięty?

Wg mnie żaden - brak albo naczynia przeponowego lub naczynia przelewowego.

Zobacz czym się te oba zaproponowane schematy różnią? - w drugim masz 2 pompy w tym jedna na obwodzie kotłowym a w pierwszym tego brak.

Brak pomp na podłogówkę i na CWU oraz mieszacza na podlogówkę.

pozdr.

Spojrzałeś na schemat, a nie przeczytałeś pierwszego postu.

"Układ będzie zamknięty (tak wiem brakuje naczynka przeponowego i grupy bezpieczeństwa, ale to chyba logiczne :) )

W rozdzielaczu przy podłogówce jest pompka, jakiś regulator temperatury i coś tam jeszcze, później mogę dołączyć zdjęcie.

Kocioł to defro duo uni 25KW z podajnikiem, do tego sterownik pokojowy ST430 + sterownik zaworu 4d z czujnikiem pogodowym."

Przed chwilą wróciłem z budowy, ale zapomniałem zrobić zdjęcie rozdzielacza podłogówki. Ktoś mi powiedział, że to "mercedes" wśród rozdzielaczy :lol: i wydaje mi się, że on ma w sobie jakiś mieszacz. Później jeszcze podjadę na budowę i cyknę zdjęcie. Jeżeli przed podłogówką nie będzie mieszacza to trzeba będzie zastosować dodatkowo zawór 3d?

Mówisz o tym schemacie ze strony producenta?

post-46096-0-13530300-1358095043_thumb.jpg

Opublikowano

Piszesz w pierwszym swoim poście .......... ale to wszystko może się zmienić i jak zapomnisz to klapa albo duże bum!

schemat prawie dobry - jest tam prawie wszystko co potrzeba i co nie potrzeba też..

Tu będzie potrzebna adaptacja instalacji pod układ twojego mieszacza do podłogówki. czyli musisz wiedzieć co tam masz.

Pozdr.

Opublikowano

Spojrzałeś na schemat, a nie przeczytałeś pierwszego postu.

"Układ będzie zamknięty (tak wiem brakuje naczynka przeponowego i grupy bezpieczeństwa, ale to chyba logiczne :) )

Kocioł to defro duo uni 25KW z podajnikiem, do tego sterownik pokojowy ST430 + sterownik zaworu 4d z czujnikiem pogodowym."

Przed chwilą wróciłem z budowy, ale zapomniałem zrobić zdjęcie rozdzielacza podłogówki. Ktoś mi powiedział, że to "mercedes" wśród rozdzielaczy :lol: i wydaje mi się, że on ma w sobie jakiś mieszacz. Później jeszcze podjadę na budowę i cyknę zdjęcie. Jeżeli przed podłogówką nie będzie mieszacza to trzeba będzie zastosować dodatkowo zawór 3d?

Mówisz o tym schemacie ze strony producenta?

pamietaj jedno instalacja elektryczna zaczyna sie od przewodu ochronego a instalacja CO zaczyna sie od zaworu bepieczenstwa i nikt na forum nie powie że schemat jest dobry do momentu aż nie bedzie prawidłowego schematu , a ten rozdzielacz mercedes to juz widze co to jest ale daj foto pośmiejemy sie ...
Opublikowano

pewnie okaże się, że to jest zwykły rozdzielacz :lol:

Wieczorem wrzucę zdjęcie rozdzielacza.

Piszesz w pierwszym swoim poście .......... ale to wszystko może się zmienić i jak zapomnisz to klapa albo duże bum!

schemat prawie dobry - jest tam prawie wszystko co potrzeba i co nie potrzeba też..

Tu będzie potrzebna adaptacja instalacji pod układ twojego mieszacza do podłogówki. czyli musisz wiedzieć co tam masz.

Nie zapomnę o naczyniu przeponowym i grupie bezpieczeństwa!

Co jest zbędne w tym schemacie?

Dzięki panowie za zainteresowanie.

Opublikowano

znaczy to co masz to jedno z najgorszych i najmnieekonomicznych rozwiazan ale ty masz tylko 4 obwody i moze sie okazać że to jakoś zadziała natomiast aby było to zgodne ze sztuką to powinien być zawór 3d

Opublikowano

Do @Sambor

Kocioł to Defro Duo Uni 25KW. Producent zaleca pracę w ukł otwartym, ale jest napisane jasno, że max ciśnienie robocze to 1,5bara,

Kolega ma taki kocioł w układzie zamkniętym i wszystko jest ok.

A jeżeli podłogówkę wpiąłby za zaworem 4d? Dalej na rozdzielaczu jest ten termostat i nie puści więcej na mieszkania niż zadana, np 35*Zawsze jak coś to można dołożyć zawór 3d w razie jak coś będzie niedomagać.

Okazało się jaki to mercedes... :ph34r:

Opublikowano

Do @Sambor

Kocioł to Defro Duo Uni 25KW. Producent zaleca pracę w ukł otwartym, ale jest napisane jasno, że max ciśnienie robocze to 1,5bara,

Kolega ma taki kocioł w układzie zamkniętym i wszystko jest ok.

Widzisz jest pewna różnica między zaleca a dopuszcza i to musisz wyjaśnić z producentem

To że kolega ma to ......jego sprawa a nie twoja.

Opublikowano

Już widzę, że jak producent odpowie...

Raz dzwoniłem w sprawie przedłużenia kabla od sterownika pokojowego (w komplecie 10m, a ja potrzebuję 12m).

Odpowiedź: może działać, lecz nie musi. My zalecamy do 10m.

Podobnie będzie z układem zamkniętym. Chodzić będzie, ale my zalecamy otwarty.

Opublikowano

a masz wezownice schładzająca w kotle?

jesli nie masz to tylko układ otwarty i tyle