Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolor czerwony zasilanie na schemacie, no zobaczymy jutro zabiorę się za to i dam znać co i jak trochę mam przerabiania i muszę jeszcze 2 grzejniki dołożyć także na pewno w środę dam znać co i jak i wrzucę zdjęcia.

Zawór 3D ma pełnić funkcję mieszania aby na piecu było 60 a grzejniki 45 coś takiego.

Sambor, dlaczego nie będzie działać?  Na różnych forach widziałem schematy z zastosowaniem takiego samego rozwiązania i działa prawidłowo.

Edytowane przez napster2
Opublikowano

To zależy od samego wykonania.

Aby zaw 3-D pracował w funkcji mieszania musi mieć wymuszony przepływ po stronie ssania pompy, czyli sam zawór pracuje na podciśnieniu - zasysa zimną wodę z powrotu i gorącą z kotła.

A w proponowanym przypadku tak nie jest - pompa zasysa wodę z układu mieszającego i jednocześnie tłoczy ją do króćca zimnej wody zaw 3-D.

Wszystko zależy od tego ile i gdzie wody pójdzie, jak większość na kocioł to ok, jak większość w zaw 3-D to klapa.

Dużo lepiej i całkowicie prawidłowo będzie jak dasz pompę na zasilaniu  zaraz za zaw 3-D.

Jak masz miejsce na montaż zaworu to na odsadce w kształcie U można wstawić i zawór i pompę 

Opublikowano

No zrobiłbym bez problemu na zasilaniu, zawór 3D i za nim pompa do grzejników oraz przełożyłbym pompę od CWU na zasilanie.

A Sambor powiedz mi jeszcze jedno

post-65275-0-49022600-1475409244_thumb.jpg

Jak na tym zdjeciu zdemontowałbym pompę od Co, czy mogłaby zostać pompa od CWU na powrocie czy muszą być pompy oby dwie na zasilaniu?

2 pytanie to czy jak zdemontuje pompe na CO to w miejscu pompy CO zastosować zwykła rure połączeniową w miejscu gdzie była pompa CO??

Opublikowano

Pompa z CWU może zostać, oczywiście, że rura zamiast pompy , dawniej były takie gotowe kawałki rury z odpowiednik gwintem aby tylko wkręcić w miejsce pompy i spoko.

Najprościej będzie wstawić rurę zamiast zaw różnicowego , on niczemu nie służy., a zamiast pompy korki w trójniki.

Opublikowano (edytowane)

Czyli pompa CWU wraz z zaworem zwrotnym itp zostaje tak jak jest?

Patrzyłem i jednak chyba przełożę pompę CO na zasilanie, a na zasilaniu musze dać zawór różnicowy? czy nie musi byc?, I jak dam za zaworem 3D pompe to grzejniki będa normalnie działały? Oraz CWU też?

Rozumiem że od redukcji z 2 cali dać zawór zwrotny- zawór 1 cal - zawór 3D - filtr - pompa CO

Zawór różnicowy 1 cal moge zamontować w poziomie? Chodzi o ograniczenia miejsca nie ma :/

Edytowane przez napster2
Opublikowano

To pompę przełożę na zasilanie wraz z filtrem i zaworem zwrotnym, co do powrotu to w miejsce pompy założę trójnik i podłącze się się na powrocie zaworem 3D, zawór różnicowy ten 2 calowy zostawie bo nie mam jak go nawet wykręcić bo tak ktoś kiedyś to zrobił że nawet śrubunku nie dał a po 2 musiałbym tą 2 calową rurę połączyć ze sobą wieć tak to zostawie, tylko wyciągne pompę CO z powrotu i dam na zasilanie a w miejsce pompy założe rurę 1 cal.

zawór zwrotny założe za pompą Co tak jak sugerujesz.

Opublikowano

U mnie od kilku dobrych lat jest takie rozwiązanie

post-26252-0-19043500-1475416901_thumb.jpg

Zawór ESBE, regulacja jest płynna w zakresie 1 do 5  no może 7 a skala jest 10 stopniowa no i przelewanie wody w zbiorniku przelewowym jak pompa na wyższym biegu. 

Opublikowano (edytowane)

Znaczy się??

Zawór mam

Zawór 3-drogowy mieszający
z gwintem wewnętrznym 1" INVENA Kod produktu: CM-03-025

post-65275-0-21015000-1475423058_thumb.jpg

takie podłączenie bym zastosował

Rysunek 1: Pozycja zawóru na skali 0 - Daje całkowite zamknięcie dopływu wody powrotnej z CO

Rysunek 2: POzycja zawóru na skali 10 - Daje całkowite otwarcie dopływu wody powrotnej z Co oraz całkowite zamknięcie zasilania CO z Pieca

P.S. nie mam żadnej kartki informacyjnej o zaworze

Edytowane przez napster2
Opublikowano (edytowane)

W jedym z poprzednich postów mówiłeś że masz zawór firmy Goshe a nie Invena .Montaż tego zaworu będzie chyba wyglądał jak w załączniku Ewentualnie jak skala nie będzie pasować to nalezy zdjąć pokrętło i obrócić ją na drugą stronę.Dziubek na zero zawór zamknięty czyli odcięty dopływ ciepłej wody z kotła na instalację ,dzibek pokrętłą na 10 zawór otwarty cały czynnik grzewczy idzie z kotła na instalację

post-32948-0-55197600-1475425233_thumb.jpg

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano (edytowane)

Wiem, lecz przysłali mi inny a już nie opłacało mi się odsyłać.

Czyli tak samo jak ja to opisałem, skale sobie obróciłem,

Edytowane przez napster2
Opublikowano

Można i by było tak lecz nie posiadam butli do spawania bo tak to ktoś zrobił ze rura 2' jest na jednym śrubunku przy piecu reszte wszystko spawane nic wiecej i muszę sobie poradzić tak jak się da bez spawania.

Opublikowano

Panowie, przerobione, instalacja prawidłowo działa fotki poniżej.

P.S. Dziękuje wszystkim zainteresowanym za pomoc :)

post-65275-0-58018800-1475847936_thumb.jpg

post-65275-0-09717100-1475847945_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tak został nie miałem możliwości jak go zdemontować, niestety..

Może jakbym się uparł i więcej czasu bym miał to by szło to przerobić ale chyba to nic nie szkodzi??

Edytowane przez napster2
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

zwracam się z prośbą o poradę czy pompka na załączonym zdjęciu jest zamontowana prawidłowo.

Posiadam piec z podajnikiem Sas Eco i chciałem aby ciepła woda z kotła wracała do powrotu ale monter zamontował pompkę za zaworem trójdrożnym i zamiast ciepła woda wracać z powrotem do kotła to wydaje mi się że jest odwrotnie i pompka ściąga z powrotu chłodną wodę na instalację.

Im bardziej przekręcę zawór w prawo to idzie chłodniejsza woda na grzejniki ale też na powrocie jest chłodniejsza.

post-75617-0-17253500-1509964473_thumb.jpg

Opublikowano

Witam zamontowałem piec we wrześnie i teraz widzę że zawór 3d działa dopiero od poz.6 ustawienie na niższe poziomy to zimne kaloryfery.Doradźcie czy tak ma być czy dzwonić do instalatora.Piec sprawuje się dobrze tylko ten zawór mnie martwi .Bo po co pozycja 1-5 jak działa dopiero do 6-10.