tasheena Opublikowano 14 Maja 2012 #1 Opublikowano 14 Maja 2012 Czy można poprowadzić zetkę przez okno w piwnicy ? Jaki kąt musi być max ,żeby zaciągać powietrze do piwnicy ?Na zewnątrz na jakiej wysokości musi być wlot? Cytuj
automatyk Opublikowano 14 Maja 2012 #2 Opublikowano 14 Maja 2012 na zewnątrz min 30cm nad gruntem jeśli to powietrze do spalania czy wentylacji kotłowni i ok 30cm nad posadzka w piwnicy Cytuj
tasheena Opublikowano 15 Maja 2012 Autor #3 Opublikowano 15 Maja 2012 Czy to ma być jakaś specjalna ocieplana rura ? Jak w zimie ? Czy wysokość nad gruntem to im wyżej tym lepiej ? Ja mogę wyciągnąć na ok. 2,5 m (estetyka nieważna by z tyłu budynku) Jeszcze pytanie o to załamanie przez okno ? dzięki Cytuj
Hermogenes Opublikowano 15 Maja 2012 #4 Opublikowano 15 Maja 2012 Im wyżej zetka tym mniejszy ciąg w kominie (naturalny)w skrajnym przypadku gdy zetka wyżej od komina to będzie napływać kominem a wylatywać zetką ,oczywiście przy Zamkniętej Komorze Spalania to gancy-gal,minimalna wysokość zetki wzięła się z tego aby obce ciała jej nie zatkały.Najlepsza rura to ciepła rura ale i tak punkt rosy wystąpi jak nie zimą to wiosną latem lub jesienią,wyszliśmy z wody i ona nami,, jeśli chcesz tego uniknąć a masz możliwośc to puść ją gruntem poniżej poziomu przemarzania na długości paru metrów do piwnicy będzie się dostawać cieplejsze powietrze w zimie a chłodniejsze w lecie .poz Hermogenes Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Maja 2012 #5 Opublikowano 15 Maja 2012 Na zewnątrz min. 0,7 m wewnątrz 0.3m nad posadzką. Z siatką aby nie mogły wchodzić gryzonie i owady. Wysokość z zewnątrz (min. ) podyktowana tym, aby w zimie nie zakrywał jej śnieg. Cytuj
szoku Opublikowano 7 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Posiadam kotłownie w piwnicy i zastanawiam sie nad zetka , myslałem o zrobieniu kratki wentylacyjnej w drzwiach tylko nie wiem czy to zda egzamin Cytuj
jurgonka Opublikowano 7 Grudnia 2014 #7 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Nawiew powietrza do kotłowni powinien być w pobliżu kotła i nad podłogą. Mniej wychładza kotłownie. Ilość powietrza potrzebnego do spalania jest tak duża, że potrafi wychłodzić pomieszczenie. Skosy, poziomy (przy zachowaniu średnicy) nie przeszkadzają. Cytuj
szoku Opublikowano 8 Grudnia 2014 #8 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Drzwi nad podłoga w kotłowni mam jakies 60 cm ( stare budownictwo ) kratke myslalem dac w drzwiach na szerokosc drzwi ( drzwi szerokie sa ok 1 m ) czy to wystarczy ? od drzwi do kotła mam okolo 2 metrow , nie chce robic typowej zetki bo nie dawno skonczyli mi elewacje , a po drugie estetyka widac z glownej drogi Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Grudnia 2014 #9 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Mozna dać w drzwiach. Jednak nie piszesz czy to drzwi zewnętyrzne. jeśli tak to może być problem z nawiewaniem śniegu zimą. Cytuj
szoku Opublikowano 8 Grudnia 2014 #10 Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Tak sa to drzwi zewnetrzne blaszane , stad łatwo w nich mi zrobic kratke . A co do nawiewania sniegu to myslalem zeby kupic taka kratke przymykana pokretłem ( jak do kominkow ) Myslalem o takiej mniej wiecej kratce http://www.kratki24.pl/pl/p/Przeplywowa-kratka-wentylacyjna-z-zaluzjami-w-ksztalcie-litery-V/79 Edytowane 8 Grudnia 2014 przez szoku Cytuj
jurgonka Opublikowano 8 Grudnia 2014 #11 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Niedopuszczalne jest robienie nawiewu, który można zamknąć, nawet przypadkowo. " kratke przymykana pokretłem". Niedopuszczalne jest robienie nawiewu, który może zostać "zamknięty", zawiany przez śnieg. Nie chodzi tu o spełnienie wymogów formalnych, chodzi o bezpieczeństwo mieszkańców. Cytuj
szoku Opublikowano 8 Grudnia 2014 #12 Opublikowano 8 Grudnia 2014 A mozna wiedzie o jakie bezpieczenstwo ? dotychczas mam jedna kratke wentylacyjna w kotlowni i tyle nie mam zadnego dodatkowego dolotu powietrza , dlatego chciałbym zrobic kratke w drzwiach .Teraz to juz nie wiem czy moge dac ta kratke czy nie Cytuj
jurgonka Opublikowano 8 Grudnia 2014 #13 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Kratka może zapewnić potrzebną ilość powietrza. "Na bezrybiu i rak ryba" Można lepiej i bezpieczniej. Spalanie z ograniczoną ilością powietrza to wytwarzanie CO (tlenku węgla) czego należy unikać - bez uzasadnienia!! Cytuj
szoku Opublikowano 9 Grudnia 2014 #14 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A co mozna jeszcze zrobic oprocz zetki Cytuj
jurgonka Opublikowano 9 Grudnia 2014 #15 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Polecam napowietrzanie kotłowni kanałami pod powierzchnią gruntu, czerpiącymi powietrze z miejsca minimum 0,7 m nad gruntem w miejscu nie psującym wyglądu elewacji, ogródka. Wyjście kanału w pobliżu kotła. Gdy to jest niewykonalne zostają protezy, zetka itd Cytuj
szoku Opublikowano 9 Grudnia 2014 #16 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A co to sa te protezy itp ? ja bym moze i wykuł ta zetke ale mam mur domu z 2 pustakow i lepiku miedzy nimi i ciezka droga zeby to przekuc . Zamieszczam zdjecie kotłowni ( podczas prac montazowych ) obok pieca po prawej stronie jest okno ( zasłoniete na zdjeciu ) moze by sie cos dało z okna pokombinowac ? Cytuj
szoku Opublikowano 9 Grudnia 2014 #17 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A co to sa te protezy itp ? ja bym moze i wykuł ta zetke ale mam mur domu z 2 pustakow i lepiku miedzy nimi i ciezka droga zeby to przekuc . Zamieszczam zdjecie kotłowni ( podczas prac montazowych ) obok pieca po prawej stronie jest okno ( zasłoniete na zdjeciu ) moze by sie cos dało z okna pokombinowac ? Cytuj
jurgonka Opublikowano 9 Grudnia 2014 #18 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Oczywiście można przez okno tylko należy wykonać kanały by powietrze wchodzące oknem nie wyziębiając całego pomieszczenia. Kanał z okna do 30 cm nad posadzkę. Cytuj
szoku Opublikowano 9 Grudnia 2014 #19 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A jak to mniej wiecej przez okno zrobic jakby ktos miał jakies rysunki luub zdjecia Cytuj
szoku Opublikowano 14 Grudnia 2014 #20 Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) http://allegro.pl/nawietrzak-okragly-z-anemostatem-darco-np150a-cc-i4857616207.html Czy moge zastosowac takie cudo do napowietrzenie kotłowni Edytowane 14 Grudnia 2014 przez szoku Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2014 #21 Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) A masz tam otwór napowietrzający o przekroju 200cm2? Kawał rury fi 160 jest lepszym rozwiązaniem ( bezpieczniejszym) Edytowane 14 Grudnia 2014 przez sambor Cytuj
szoku Opublikowano 14 Grudnia 2014 #22 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Czyli jak wstawie w sciane rure 160 i dam od zewnetrznej strony zwykla kratke to wystarczy ? Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2014 #23 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ale to nie będzie "Z-ka" powinno być dodatkowo kolanko w dół , kawałek rury i kolanko na kotłownię - tak jest lepiej , gdyż kocioł powietrze pobiera z dołu pomieszczenia a Z-ka nie wychładza tak pomieszczenia. Cytuj
szoku Opublikowano 14 Grudnia 2014 #24 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Czyli na zetke trzeba rure 160 ( mniejsza nie moze byc ? ) i czy jak podciagne powietrze z zetki kolo pieca i jak miarkownik opusci mi klapke na dol zeby temp spadla na piecu , a powietrze z zetki bedzie doprowadzone kolo drzwiczek to czy nie bedzie mi rozpalac dodatkowo pieca zamiast go przygaszac ? Wiem ze to chaotycznie napisałem Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2014 #25 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zrób Z-kę na ścianie, doprowadzenie ma być w okolice kotła a nie do palenisk, kocioł to sprytne urządzenie - sam sobie pociągnie powietrze , jak będzie miał skąd. Co do wymiaru to norma mówi o min 200cm2 a rura fi 160 to niecałe 201cm, czyli może być trochę mniejsza- o ten 1cm2 ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi