Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dwa dni temu zamontowałem piec z podajnikiem na ekogroszek (30kW). Problem pojawił się gdy chciałem ustawić ogrzewanie na tryb letni (samo CWU)i. Mianowicie temperatura wody w bojlerze jest dobra, natomiast na piecu temperatura ciągle rośnie aż włącza się alarm o przegrzaniu pieca. Zmieniłem trochę ustawienia i mam spokój na conajmniej godzine, ale po godzinie musze włączać CO, żeby zbić temperature. Wie ktoś jak temu zaradzić?

Opublikowano

no za mały czas w podczymaniu nie wiem ile masz ale 15 20 min i podawanie co drugi raz ,

Opublikowano (edytowane)

Sterownik: GECO11RA

USTAWIENIA

U0 - temperatura kotła - 42 C

U1 - czas pracy podanika - 09 s

U2 - czas postoju podajnika - 50 s

U3 - czas podtrzymywania - 50 min

U4 - obroty wentylatora - 04

U5 - temperatura CWU - 40 C

Edytowane przez RYAN321
Opublikowano

Witam,

Możesz spróbować prostym sposobem, czyli zmienić tylko 1 parametr - U5

U5=60.

Wg instrukcji powinno to spowodować załączanie się pompy cwu zawsze gdy temp kotła przekroczy temp. zbiornika cwu.

Kocioł powinien wtedy nadal pozostawać w podtrzymaniu - sprawdź to.

W efekcie takiego zachowania temperatura kotła nie powinna rosnąć zbyt szybko.

Pozdrawiam.

Opublikowano

a ja z doświadczenia na własnej skórze odpowiem tak:

przede wszystkim - jak nie ma co odebrać tego ciepła z kotła to zawsze temperatura będzie narastać- bo niby co z tym ciepłem by miało się dziać ? , w porach roku gdzie temperatura na dworze jest powyżej 15*C , a odbiór wody z bojlera nie za duży to mimowolnie będzie narastać temperatura w kotle. Można zrobić tak jak kolega vernal napisał "U5=06" albo i nawet więcej ustawić U5=85" , temperaturę alarmu ustawić na 90*C , tyle że w takim przypadku obowiązkowo by musiała być zamontowana głowica termostatyczna na wyjściu z bojlera lub przy każdym kranie żeby się nie poparzyć. Ja rozwiązałem ten problem po przez niewielkie otwarcie dolnych drzwiczek kotła - co sprawia że kocioł się lekko wystudza przelatującym powietrzem wywołanym ciągiem kominowym.

Opublikowano

Ja bym pogrzebał w ustawieniach.Mój po kilku godzinach bezczynności traci temperaturę o jakieś 10 stopni, czyli da się.Wentylator ma tylko utrzymywać żar a nie nadmiernie przedmuchiwać palnik i co za tym idzie dostarczać ciepło dla kotła

Opublikowano

Można zrobić tak jak kolega vernal napisał "U5=06" albo i nawet więcej ustawić U5=85" , temperaturę alarmu ustawić na 90*C ,żeby się nie poparzyć.

Może być i tak.

Opublikowano

Ja bym pogrzebał w ustawieniach.Mój po kilku godzinach bezczynności traci temperaturę o jakieś 10 stopni, czyli da się.Wentylator ma tylko utrzymywać żar a nie nadmiernie przedmuchiwać palnik i co za tym idzie dostarczać ciepło dla kotła

Wszystko się zgadza - tylko ,ze każdy przypadek takiej sytuacji jest indywidualny, inne kocioł, inne palenisko, inna wysokość średnica komina, inny podajnik, inne szczelności w zasysaniu przypadkowego powietrza itp..itd... więc u Ciebie może prawie pomogło w ustawieniach, a w innym przypadku może się po prostu nie da ,