Wankz Opublikowano 26 Lutego 2012 #1 Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Mam ok 20letni piec Ogniwo Biecz, nie wiem jakiego modelu - tabliczka jest nieczytelna. Może ktoś rozpoznaje model? Nie wiem czym powinienem palić czy węglem czy koksem? Piec rozpalam od góry i nie potrafię ustawić dopływu powietrza, tak żeby się dobrze paliło. Powinienem dać więcej powietrza czy mniej? Nie uzyskuje odpowiedniej temperatury, przy podkładaniu z pieca się dymi. Zamieszczam zdjęcia pieca. Edytowane 26 Lutego 2012 przez Wankz Cytuj
rafaltd Opublikowano 26 Lutego 2012 #2 Opublikowano 26 Lutego 2012 Coś tu nie pasuje. Kocioł rozpalany od góry i mowa o dymieniu przy podkładaniu. Kiedy? Jeśli rozpalasz od góry to nie ma mowy o podkładaniu, aż do wygaśnięcia żaru. Cytuj
Wankz Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 26 Lutego 2012 Jest zbyt małe palenisko żeby zasyp wystarczył na więcej niż 5 godzin. Cytuj
rafaltd Opublikowano 26 Lutego 2012 #4 Opublikowano 26 Lutego 2012 To ile tam tego węgla wchodzi? Jaka powierzchnia jest ogrzewana? Komin i kanały w kotle czyszczone? Cytuj
Wankz Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 26 Lutego 2012 Węgla wchodzi ok 15 kg. Ogrzewana powierzchnia to 100 m2 i wszystko było czyszczone. Cytuj
mac65 Opublikowano 26 Lutego 2012 #6 Opublikowano 26 Lutego 2012 Ten piec to prawdopodobnie poprzednik S6Wc ale jeżeli mam racje to piec dolno górny z pionowym wymiennikiem z tyłu pieca i dopływem PW z tyłu kotła na bocznych ściankach za pionowa przegrodą . Powinien mieć jeszcze blache w środku paleniska do zasuwania węgla po dosypaniu . Przy paleniu od dołu trzeba używać blachy do zasłaniania zasypu od góry a PW podawac przez otwory boczne z tyłu pieca .Przy paleniu od góry PW trzeba podawać przez drzwi zasypowe . Niestety pionowy wymiennik jeśli tam jest skutecznie ogranicza przestrzeń załadowczą. Chyba ze się mylę ale podobna konstrukcja była już omawiana na forum . Cytuj
Wankz Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor #7 Opublikowano 26 Lutego 2012 Dziękuję za odpowiedzi. Czym radzicie mi palić? Koks czy węgiel? Cytuj
rafaltd Opublikowano 27 Lutego 2012 #8 Opublikowano 27 Lutego 2012 Według mnie w tym kotle da się efektywnie spalić węgiel jak i koks. Do palenia koksem trzeba podawać więcej powietrza i nie ma mowy o duszeniu opału. Musisz przeprowadzić próbę sam. Tylko raczej nie proponuję zasypywać go do pełna kosem. Cytuj
grybos1 Opublikowano 9 Maja 2012 #9 Opublikowano 9 Maja 2012 Jeśli Twój problem nie został jeszcze rozwiązany to wykonaj fotkę tego kotła przy otwartych drzwiczkach. Ten kocioł wygląda na samoróbę przy wykorzystaniu materiałów z firmy "OGNIWO". Jasiek Cytuj
KarolWKP65 Opublikowano 29 Lipca 2012 #10 Opublikowano 29 Lipca 2012 Ja palę w swoim piecu węglem brunatnym - zamawiam pakowany w workach po 25kg - ze strony www.taniopal.pl. Dla mnie opał rewelacyjny - suchy, dobrze się pali, nie gaśnie mi w piecu szybko. Zależy czy chcesz pakowany czy luzem - ja wolę pakowany, bo tak jest dla mnie znacznie wygodniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi