Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za Goraco W Domu - Za Duzy Piec?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam piec z podajnikiem slimakowym firmy Konstal o mocy 17 kw z regulatorem Titanic i wydaje mi sie ze jest za duzej mocy co do mojego domu.

Dom szkieletowy o pow. 110 m2 b.dobrze ocieplony

Temperatura zadana na piecu 55 C - w domu 25 C, nie da sie wytrzymac

Temperatura zadana na piecu 40 C - w domu 22 C, jeszcze troche za goraco.

Dodam ze nie mam niestety zaworu 3 -4 droznego, a na grzejnikach zamontowane zwykle zawory

Wiem ze nie mozna ustawiac tem na piecu ponizej 55 C bo to szkodzi, ale przy takiej tem w domu nie da sie mieszkac, wiec moje pytanie brzmi co najlepiej i najtaniej zrobic w mojej instalacji aby moc obnizyc tem w domu?

1) dodac regulator pokojowy? Jesli tak to jaki do mojego sterownika Titanic?

2) dodac zawor mieszajacy 3 drogowy?

3) dodac zawor mieszajacy typu esbe 55?

4) dodac na grzejniki zamiast zwyklych zaworow, zawory termostatyczne?

Moze polecicie cos innego?

Pozdrawiam

Opublikowano

przy takiej powierzchni i konstrukcji domu to 12KW by wystarczyl i to spokojnie razem z zapasem na grzanie CWU zatem tak masz za duży kociołek.

najszybciej możesz zaradzić montując zawór 3d- uchroni to kocioł przed wytrącaniem się kondensatu jak zaczniesz obniżać temperaturę oraz dom przed przegrzaniem.

Nie musisz kupować jakiegoś super hiper z fajerwerkami wystarczy zwykły ręcznie sterowany- koszt około 200zł + montaż i kłpot z głowy. termostaty też dobre rozwiązanie ale drożej wyjdą .

to zdanie użytkownika a nie instalatora czy sprzedawcy- mie musisz się z nim zgadzać

życzę udanego wyboru

Opublikowano

Mam podobną powierzchnię i kocioł 14 kW daje radę z zapasem mocy jeszcze. I dom nieocieplony z lat 70. ubiegłego wieku. mam zawór trzydrożny, bo bez niego raz, że spala się szybko zasyp, to dwa - jest za gorąco w domu, bo ile na kotle, tyle na grzejnikach. Reguluję sobie i na kotle mam stałe 60 stopni, do 70 nawet, a na grzejniki podawane 45 - 60, zależy od pory dnia. Zawór kupisz za 150 zł, ale z montażem to wyjdzie więcej bo trzeba przerobić zasilanie i wpiąć zawór mieszający między powrót a zasilanie grzejników, zresztą instalator będzie wiedział co i jak. Regulator pokojowy dobra rzecz, jak się zdecydujesz to na pewno taniej wyjdzie przeróbka teraz wszystko razem niż na raty dokładanie rzeczy. Sam nie mam tego sterownika pokojowego i nie narzekam, 3D bardzo ułatwia obsługę i pomaga zaoszczędzić na opale. Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli zdecydujesz się na przeróbkę to zamontuj sobie czterodrogowy bo w trójdrogowym w zależności od zamontowania masz albo ochronę powrotu do kotła albo ochronę przed wysoką temperaturą zasilanie instalacji , co zaś tyczy się większego spalania to nie zaobserwowałem u siebie takiej sytuacji B)

Opublikowano

Ja mam trzydrogowy i do powrotu kotła jest wpięty powrót z cwu, jeśli na grzejniki podaję 45 stopni to na cwu idzie więcej i powrót jest dogrzewany przez obwód cwu. Czrterodrogowy lepszy teoretycznie ale to zalezy od przypadku, mój instalator polecił 3D a to dobry fachowiec. Spalanie z zaworem nawet spadnie mimo podniesienia temepratury. I najlepiej powyżej 60 stopni ustaw.

Opublikowano (edytowane)

mlodzieniec - a moglbys mi rozrysowac tak na szybko schemat jak u Ciebie wyglada wpiecie zaworu 3d?

Mam cwu podlaczone na jednej pompce z grzejnikami i dlatego mysle jak wpiac zawor 3d aby na cwu szla wieksza temperatura niz na grzejniki.

W tym roku bede robil kominek z DGP i zastanawiam sie czy lepszym rozwiazaniem nie beda zawory termostatyczne na grzejniki? W tedy moglbym sterowac tem w kazdym pomieszczeniu, tylko czy takie zawory termostatyczne zastapia zawor 3d?

Na dole mam 4 grzejniki aluminiowe, w lazience 1 drabinke i na calym parterze podlogowke,

na gorze zas 5 grzejnikow aluminiowych

Zawory termostatyczne dal bym na 9 grzejnikow, a jeden grzejnik bym zostawi na zwykym zaworze jak jest.

Co o tym myslicie? Ma to sens?

Moglby ktos uzasadnic dlaczego z zaworem 3 - 4 droznym spadnie spalanie? Bo nie moge za bardzo tego zrozumiec.

Z gory dzieki

Edytowane przez selius
Opublikowano

witam

Jeśli masz zawory kulowe przy grzejnikach to możesz je poskręcać tym sposobem zmniejszysz moc grzejników będą grzały tylko górą a w jednym pomieszczeniu np łazience zostaw na max aby pompa się nie przytkała i musi się obniżyć tem w pomiieszczeniach .

Opublikowano

Moglby ktos uzasadnic dlaczego z zaworem 3 - 4 droznym spadnie spalanie? Bo nie moge za bardzo tego zrozumiec.

Na kotle będziesz trzymał temperaturę wody np 55 stopni, a na grzejniki zawór 4D będzie puszczał wodę o temperaturze 55 stopni ale małym strumyczkiem a nie rzeką jak to robisz w tej chwili.

Po zastosowaniu regulatora temperatury wody na grzejniki sterującego zaworem 4D na grzejniki bedziesz puszczał wodę o temperaturze (np. 45 stopni) takiej aby w domu było nie za ciepło i nie za zimno. Jak to będzie regulator pogodowy to temperatura wody na grzejniki będzie zmieniana w zależności od temperatury otoczenia.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zaworu 4D zamiast 3D.

Opublikowano

Z zaworem 4 D będziesz miał w domu trochę mniejszą temperaturę bo taką preferujesz np 20 C co jest o 5 C mniej niż przy Twoich 55 na piecu,więc straty na zewnątrz mniejsze ,przez wentylację do niższej temperatury nagrzewasz napływające zimne powietrze ,przez okna niższa emisja, przez ściany ,stropy.Wkładasz więcej energi w utrzymanie wyższej temperatury na piecu ale ona i tak zostaje wewnątrz mieszkania ,a pozatym w wyższej temperaturze spalania mamy większą sprawność pieca.To by było na tyle może ktoś doda więcej.poz Hermogenes

Opublikowano

Ok dzieki wszystkim za wklad i za wytlumaczenie.

Sprobuje zrobic jak pisze tim123 czyli przykrecic zaworami kulowymi grzejniki, a na piecu ustawie te 55 C.

Ciekawe co z tego wyjdzie :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprobuje zrobic jak pisze tim123 czyli przykrecic zaworami kulowymi grzejniki, a na piecu ustawie te 55 C.

Pozdrawiam

Dorzucę tylko, że temp na kotle nie ma nic wspólnego z oszczędnością, czy jej brakiem. Ja trzymam zadaną 68 - słownie sześćdziesiąt ociem - i spalam w granicach 16,5 - 18,5 kg na dobę przy obecnej pogodzie - teraz za oknem u mnie -18 stC. Wysoka temperatura pracy kotła jest dla niego najzdrowsza, w nie wpływa na spalanie w sensie ilości. Spalisz tyle węgla ille potrzebuje energii Twój dom i nie więcej, nie mniej. Nie cuduj z tymi temp poniżej pięćdziesięciu, bo zniszczysz kocioł. Usta temp wysoką - pod 70 i załóż zawór mieszający 4d i będzie to zdrowsze tak dla kotła, jak dla całej instalacji.

To mit jakiś - głęboko zakorzeniony - że wysoka temp na kotle równa się wysokie spalanie. To jest bzdura.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Na kotle będziesz trzymał temperaturę wody np 55 stopni, a na grzejniki zawór 4D będzie puszczał wodę o temperaturze 55 stopni ale małym strumyczkiem a nie rzeką jak to robisz w tej chwili.

Po zastosowaniu regulatora temperatury wody na grzejniki sterującego zaworem 4D na grzejniki bedziesz puszczał wodę o temperaturze (np. 45 stopni) takiej aby w domu było nie za ciepło i nie za zimno. Jak to będzie regulator pogodowy to temperatura wody na grzejniki będzie zmieniana w zależności od temperatury otoczenia.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zaworu 4D zamiast 3D.

zawór mieszający nie zmienia przepływu (strumienia) wody tylko jej temperaturę ,mieszając ciepłą wodę z zasilania z chłodniejszą wodą powracającą z grzejników.owszem, aby zmniejszyć temp. na grzejnikach zawór przymyka zasilanie ale jednocześnie otwiera powrót powodując podmieszanie.jest to tzw. regulacja jakościowa a nie ilościowa.czy on zmniejsza spalanie ? nie wiem. opinie sa różne, na pewno utrzymywanie wyższej temp. na kotle jest dla niego zdrowsze a dzięki zaworowi nie mamy sauny w mieszkaniu..

Opublikowano

Zrobilem test z wyzsza temperatura na piecu i z przykreconymi grzejnikami i jak narazie z tego co zauwazylem idzie 2 razy wiecej opalu ;/ Moze cos zle robie? Tem w domu 19-20 stopni, wiec nawet o 1 C mniejsza niz wczesniej.

Czy napewno wyzsza tem na piecu nie ma nic wspolnego z wiekszym spalaniem? Moze za duze straty kominowe?

Opublikowano

Ja mam u Siebie zawór 3d na piecu 68 trzyma się ok 80 na dom idzie ok 45st :) spalanie miałem większe przy temperaturze na piecu 55. Chodzi o to że im wyższa temperatura na piecu tym mniej potrzeba tej wody do podgrzania zasilania do zadanej temperatury. Przykład piec 55st zawór otwarty ok 70% temp kotła 68 zawór otwarty ok 35%. Jak widać mniej otwarty zawór = mniej wody wyciąga z kotła.