ryszardl Opublikowano 6 Listopada 2011 #1 Opublikowano 6 Listopada 2011 Cześć Mam bojler 140 l podłączony na grawitacji do kotła, więc gdy na kotle 70 to i w bojlerze 70 - by nie poparzyć się podczas używania ciepłej wody można by zastosować termostatyczny zawór mieszający ustawiony np. na 45 st C. Pytanie moje to : jak w takim układzie rozwiązać cyrkulację cwu?? Pozdr. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 6 Listopada 2011 #2 Opublikowano 6 Listopada 2011 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2347-cyrkulacja-cwu-a-zawor-termostatyczny/ moim zdaniem prościej jest dołożyć pompkę zamiast grawitacji i przy 70 na kotle mieć 50 w bojlerze Cytuj
adamasz Opublikowano 6 Listopada 2011 #3 Opublikowano 6 Listopada 2011 Tak jest, był kiedyś taki schemacik Honeywell'a ale nie objawił się jakoś żaden jego realizator. Ja jestem nadal zwolennikiem czasowego podgrzewania anty-legionellowego CWU, zaś zaworki termostat tzw przeciwoparzeniowe - dopiero w pomieszczeniach korzystania z CWU (łazienki, WC, kuchnia). Koszty nie są powalające, a zawsze można sobie zrobić cieplej/zimniej podczas prysznica bez wykosztowania się na termostatyczne baterie! PozdrA. Cytuj
ryszardl Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor #4 Opublikowano 7 Listopada 2011 Cześć Dzięki za linka (sorry, że nie znalazłem sam :( ) - któryś z układów wypróbuję u siebie Pozdr Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi