Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spieki Ze Spalania Retopalu.


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku lat kupowałem do kotła węgiel orzech II i groszek z kopalni "Piast". Węgiel palił się dobrze, były bardzo minimalne ilości spieków.

Kopalnia "Piast" zaprzestała produkcji orzecha II i groszku dlatego na obecny sezon grzewczy kupiłem retopal z tej samej kopalni.

http://www.kwsa.pl/22,pia,producent_w%C4%9..._i_koksowy.html

Retopal spala się nawet lepiej niestety powstają spieki. Jest to dla mnie dziwne ponieważ producent podaje RI=0 (czyli zdolność spiekania równa 0). Na dzień dzisiejszy to z retopalu mam więcej spieków niż popiołu.

Czy ktoś ma doświadczenia ze spalaniu retopalu?

Jak pozbyć się powstawiana spieków lub zmniejszyć ich ilość?

Opublikowano

O jakich właściwie "spiekach" piszesz ? Chodzi o spieczony, niedopalony koks czy stopiony wysoką temperaturą popiół, czyli żużel (szlaka) ?

Opublikowano
Chodzi o spieczony, niedopalony koks czy stopiony wysoką temperaturą popiół, czyli żużel (szlaka) ?

 

Chodzi o żużel (szlakę).

 

Popiół + wysoka temperatura paleniska = żużel.

To gdzie jest to RI=0?

Czy przy retopalu mam większą temperaturę paleniska niż przy węglu?

 

Zmieniam ilość doprowadzanego przez dmuchawę powietrza i nie zauważam żadnej różnicy w ilości, wielkości i wyglądzie kawałków szlaki. Przez ten żużel to teraz czyszczę kocioł co 5 dni bo żużel zatyka ruszta. Poprzednio przy węglu przy minusowych temperaturach czyściłem co 1 tydzień, przy plusowych temperaturach co 2 tygodnie. Przy węglu to główną przyczyną czyszczenia był popiół, który pomimo rusztowania zbierał się w palenisku. Przy retopalu główną przyczyną czyszczenia jest żużel, a popiołu są minimalne ilości. Przy retopalu prawie nie używam ruchomego rusztu, aby do popielnika nie wysypywać niedopalonego retopalu. Retopal ma mniejszą granulację niż używany wcześniej groszek.

 

Efekty zbierania się (poprzednio) popiołu i (obecnie) żużla w moim kotle jest tak sam: utrudniony dostęp powietrza do opału (albo odwrotnie opału do powietrza) i spadek temperatury na kotle.

Opublikowano
Kopalnia "Piast" zaprzestała produkcji orzecha II i groszku dlatego na obecny sezon grzewczy kupiłem retopal z tej samej kopalni. Retopal spala się nawet lepiej niestety powstają spieki.

 

Sortyment nie ma wiele wspólnego ze spiekalnością. Kopalnia musiała zmienić "ścianę". Nie piszesz czy kocioł z dmuchawą czy z miarkownikiem.

Opublikowano

Osoby mające dostęp do tych wszystkich paliw kwalifikowanych z linku to chyba będą miały problem co kupić. Czy paliwo o RI zerowym, ale niższej temperaturze spiekania popiołu czy też na odwrót.

 

Przydałby się na forum fachowiec, aby wyjaśnił powiązanie (o ile istnieje) pomiędzy RI, a temperaturą spiekania popiołu.

Nie przypuszczam, że górnicy stosują chwyty marketingowe.

 

 

Nie piszesz czy kocioł z dmuchawą czy z miarkownikiem.

Piszę w każdej mojej wiadomości. Zobacz linki.

Opublikowano

Chyba wiem już, o co chodzi z tą spiekalnością. Na początek cytat:

 

"BORUTA to nowe paliwo kwalifikowane wyróżniające się podwyższoną spiekalnością (Ri<50) i wysoką wartością opałową Qri 29MJ/kg) Paliwo to przeznaczone jest do nowych uniwersalnych automatycznych kotłów retortowych i szufladowych."

 

Jak widać, tu spiekalność sięga 50. Dowiedziałem się, że ta wartość dotyczy

spiekania się kawałków węgla (w późniejszej skoksowanej postaci). Im wyższa

ta wartość, tym mniejsza skłonność do spiekania się (zlepiania) kawałków spalanego węgla. Tak więc wcale nie chodzi o popiół, którego temperatura mięknięcia i także spiekania to zupełnie inna sprawa, nie związana z wartością Ri. Stąd wniosek, że wspomniany wcześniej retopal o spiekalności Ri=0

ma niestety skłonność do sklejania sie w czasie palenia. Pzdr.

Opublikowano

Też cytat:

 

"Spiekalność – jest to zdolność tworzenia brył podczas procesu odgazowania. Do określania tej cechy stosowany jest wskaźnik Rogi (RI - liczba Rogi). Cecha ta ma duże znaczenie w paleniskach rusztowych – szczególnie wówczas, gdy spalane są drobne sortymenty. Słaba spiekalność (20-30 RI) jest wówczas cechą korzystną, gdyż powoduje zespalanie drobnych frakcji w większe bryły, wskutek czego maleje strata przesypu, i strata lotnego koksiku. Słaba spiekalność dotyczy węgli starszych. Spalany koks nie kruszy się na ruszcie tworzy dostateczny opór dla przepływu powietrza, aby nadmiar powietrza był relatywnie niski."

 

http://www.sefako.com.pl/pl/Wlasnosci_wegla.html

 

Zaciekawiony dyskusją zszedłem do kotłowni obejrzeć worki z moim "Pieklorzem". Spiekalność (RI) < 20.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano
Im wyższa ta wartość, tym mniejsza skłonność do spiekania się (zlepiania) kawałków spalanego węgla.

Ale jaja.

Zero nie oznacza zera.

Ten kto wymysł metodę RI miał chyba zdolność nieskończoną. Ciekawe czy sam na to wpadł, czy z kolegami tez pewnie nieskończenie zdolnymi.

Opublikowano

Cyt: "Spalany koks nie kruszy się na ruszcie tworzy dostateczny opór dla przepływu powietrza, aby nadmiar powietrza był relatywnie niski."

 

"nie kruszy się...." no, niby racja. Czyli zlepianie się kawałków węgla ma być

w takim przypadku zaletą ? Chyba tak, skoro tak piszą...

Opublikowano
Ale jaja.

Zero nie oznacza zera.

Ten kto wymysł metodę RI miał chyba zdolność nieskończoną. Ciekawe czy sam na to wpadł, czy z kolegami tez pewnie nieskończenie zdolnymi.

Bardzo przepraszam wszystkich, ale chyba za szybko i pochopnie to napisałem.

 

 

Co znalazłem w internecie. Dobrze, że późno niż wcale.

Metoda rogi i wskaźnik RI służy do określenia zdolności do wytwarzania koksu z danego typu węgla i tym samym świadczy o przydatności typu węgla do przetwórstwa chemicznego.

Typ 31 ma RI<5

32 ma RI=5 - 40

33 RI=40 - 55

34 RI>55

35 i 36 RI>45

37 RI>5

38 RI<5

41,42,43 nie normalizuje się.

 

Wniosek z tego jest taki że za żużel w moim kotle odpowiada niska temperatura spiekania popiołu a nie zerowy wskaźnik RI.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano
Może RI=0, ale analizując tę tabelę ze strony:

http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/215,certyfikaty.html

Jeszcze raz przeanalizowałem te świadectwa.

Doszedłem do wniosku, że do kotłów z rusztami najlepszy będzie Pieklorz - Ekogroszek bytomski z KWK Centrum bo ma:

RI=33, czyli mało niespalonego węgla będzie spadało do popielnika.

Temperatura spiekania popiołu 1170 stopni C czyli mniejsze prawdopodobieństwo tworzenia się żużla (szlaki) niż dla temperatury 950 stopni C.

 

Niestety do Bytomia mam około 80 km i nie skorzystam z Pieklorza - Ekogroszku bytomskiego z KWK Centrum.

 

P.s. Chciałem zmienić "że za żużel" na "że za szlakę" ale jak się napisało niech zostanie.

  • 2 lata później...
Opublikowano

Panowie i panie a co ma wpływ na "juks" jaki się tworzy na ściankach wewnętrznych pieca??

Aktualnie piec od wewnątrz wygląda jak "zalany jakąś mazią".. czyszczę go przez to cześciej

Używam Retopal.

Opublikowano (edytowane)

Szlaka to nic innego jak popiół spalony a to jest ze skały bo z czystego węgla niepowinno być nic!Juks powstaje bo zamalo dajesz ,,ognia'' czyli zamała temp. i się skrapla + woda w opale pogoń go ostro i będzie git

Edytowane przez kociołsam
  • 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

palę pierwszy raz Retopalem z Piasta od miesiąca nie narzekam lekko się spieka ale ogólnie jest OK kupiłem go we wrześniu po 660zł/t paliłem zawsze Kazimierzem wiec przyznaje że trochę szybciej się spala szczególnie przy dosyc niskich temperaturach

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja miałem ekoreta w sezonie 2012/2013 produkował dużo sadzy ale spiekow było mało.

Opublikowano

Teraz próbuje pieklorza chwalowickiego. Opinia dopiero po zimie. Pierwsze co zauważyłem to troszeczkę niższa temp spalin przy tych samych ustawieniach co ekoret.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.