Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Posiadam zestaw solarny Qik 3-5 kolektory płaskie z regulatorem LAGO SD2 i zasobnik 300 l. Mam problem z utrzymaniem temperatury wody w zasobniku w nocy. Sytaucja wygląda tak że woda spada mi o ok 15-20 stopni. Pytałem znajomych u nich spadki temp. są minimalne.Jaka możebyć przyczyna? Z gory dzięki za odpowiedź

Opublikowano

sprawdz czy przy wyłączonej pompie obiegowej jest przepływ.

Może po nagrzaniu zasobnika i wyłączeniu pompy nastepuje cyrkulacja wody i wychładza sie ona na kolektorach i instalacji !

Opublikowano

Na to właśnie wygląda.

Dokładniej mówiąc - w instalacji powinien być zawór zwrotny, który zapobiega obiegowi przy wyłączonej pompie.

Trzeba takie coś znaleźć, może być tak, że jest on w grupie pompowej i tam można go "włączać" i "wyłączać" poprzez odpowiednie ustawienie małego pokrętełka. Jeśli w tym miejscu jest "wyłączony", to efekt może być taki jak opisałeś.

Poszukaj zaworu zwrotnego w dokumentacji.

Opublikowano

Posiadam zestaw solarny Qik 3-5 kolektory płaskie z regulatorem LAGO SD2 i zasobnik 300 l. Mam problem z utrzymaniem temperatury wody w zasobniku w nocy. Sytaucja wygląda tak że woda spada mi o ok 15-20 stopni. Pytałem znajomych u nich spadki temp. są minimalne.Jaka możebyć przyczyna? Z gory dzięki za odpowiedź

Witam

Czasem taki problem powoduje źle ustawiona lub uszkodzona automatyka sterująca obiegiem solarnym.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Panowie trzeba wiedzieć gdzie szukac błędu; a trzeba go szukać nie w zaworze ani żadnym innym elemencie instalacji tylko w precyzyjnie ułożonym uchybie poziomo polozonej rury włączjącej się do zasobnika

Chcecie wiedzieć więcej poczytajcie

Instalator to tylko wykonawca na takie niuanse powinien zwrócić uwagę projektant a jak nie to niech nigdy nie projktuje takich instalacji

Bo w zimie mogłoby to spowodować zamarznięcie kolektorów a to nie jest przyjemne dla kieszeni

Co do zaworu zwrotnego hihi na obiegu solarnym ciekawe.... to już chyba niedopatrzenie

pozdrawiam czytaczy

Edytowane przez krisk
Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu