aniaop Opublikowano 14 Sierpnia 2008 #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Witam Jestem po raz pierwszy na tym forum, przejrzałam już mnówstwoa postów ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie ( dla niektórych pewno podstawowe i błache). Mianowicie: Czy rurki miedziane rozprowadzane do grzejników co w poszczególnych pomieszczeniach mogą być prowadzone np. pod tynkiem lub inaczej ukryte czy tylko po wierzchu po ścianie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj
Neo Opublikowano 14 Sierpnia 2008 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Dowolnie. Oczywiście te prowadzone pod tynkiem muszą być zabezpieczone (otulina). No i pod tynkiem będzie drożej (robocizna). Pozdrawiam Cytuj
LG1 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 jaka otulina? czy może być peszel na rurki Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 14 Sierpnia 2008 #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Witam, Może być peszel, ale jest to wersja bardzo oszczędnościowa. Peszel zapewnia pracę rur związaną ze zmianami temperatur, natomiast właściwości izolacyjnych ma niewiele. Jeśli ktoś chce mieć tak, jak powinno to tylko otulina 6 lub 9 mm z folią ( tzw. czerwona ). Pozdrawiam Piotr Cytuj
adam Opublikowano 16 Sierpnia 2008 #5 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 No i trzeba zachować odpowiednie spadki,co przy takim prowadzeniu czasem nie jest łatwe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi