Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termowizja I Zimne Narożniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może masz ?

Nie mam.

Na zdjęciu poniżej jest nie ocieplony fundament z okienkiem do piwnicy i ocieplona ściana. Widać ucieczkę ciepła poprzez mostek termiczny spowodowany stropem nad piwnicą.

post-12152-0-29647500-1298147125_thumb.jpg

Opublikowano

Nie mam.

Na zdjęciu poniżej jest nie ocieplony fundament z okienkiem do piwnicy i ocieplona ściana. Widać ucieczkę ciepła poprzez mostek termiczny spowodowany stropem nad piwnicą.

post-12152-0-29647500-1298147125_thumb.jpg

Stropem nad piwnicą...

Równo z listwą startową ocieplenia. Gdzie powietrze ślizgające się w górę ściany ogrzewa od spodu tę listwę.

Niemożliwe ?

Opublikowano

Chciałbym coś ustalić. Otóż zdjęcia termowizyjne nie ukazują ucieczki ciepła. Pokazują TEMPERATURĘ fotografowanej powierzchni. A to zasadnicza różnica, pozwalająca lepiej zrozumieć termowizję. HS

• Zgadzam się 1
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Emus będę uszczypliwy, bardzo cienki masz ten strop nad piwnicą

Na zdjęciu nie widać grubości stropu tylko ucieczkę ciepła.

post-12152-0-37226100-1298148452_thumb.jpg

Chciałbym coś ustalić. Otóż zdjęcia termowizyjne nie ukazują ucieczki ciepła. Pokazują TEMPERATURĘ fotografowanej powierzchni. A to zasadnicza różnica, pozwalająca lepiej zrozumieć termowizję. HS

No comments Edytowane przez emus
  • 13 lat później...
Opublikowano
W dniu 19.02.2011 o 18:34, heso napisał(a):

Dobrze, że to "wchodzi" dałeś w cudzysłów, bo jeszcze ktoś mógłby uwierzyć, że zimno naprawdę wchodzi.

A ono zawsze tylko sp.....ala w jedną stronę- od ciepłego do zimnego.

Przy okazji małe pytanko dla rozgrzewki- jak myślicie? - gdyby tak w tym zimnym narożniku wywiercić otworek na zewnątrz

(na pole) to to miejsce zrobi się jeszcze bardziej zimne, czy na odwrót- cieplejsze na zdjęciu termowizyjnym ?

(mówiłem, że może nie być tak łatwo.)

U mnie w pralni kratka wentylacyjna, zimno wpada do środka 

inbound4090535183808238577.jpg

Opublikowano

Witaj kolego @Stasiak na forum Info-Ogrzewanie.

Poruszyłeś temat z przed prawie 14 lat.

Godzinę temu, Stasiak napisał(a):

U mnie w pralni kratka wentylacyjna, zimno wpada do środka ,,,,

To jest normalne zjawisko fizyczne.
Powietrze o dużej gęstości (ciężarze właściwym) wdziera się do budynku wszelakimi dostępnymi otworami (dziurami) w sposób niekontrolowany.
Jak masz dostęp do tego ciekawego przyrządu, to znajdź teraz gdzie (przez jakie dziury) wypychane jest z budynku powietrze o niższej  gęstości (cieplejsze). 

Opublikowano

Witamy kolegę archeologa, tag głęboko dawno nikt na forum nie kopał.

W pralni , kuchni i łazience powinien być odwrotny ruch powietrza czyli wywiew a nie nawiew.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
5 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Powietrze o dużej gęstośc

5 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

powietrze o niższej  gęstości

@Andrzej_M_ fajnie, super ze pilnujesz podstaw fizyki. Serio.

Bo najciekawsze i najwazniejsze to znalesc przyczyne. Nie bedziesz znam przyczyny to nie rozwiazesz problemu”

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.12.2024 o 20:50, Stasiak napisał(a):

U mnie w pralni kratka wentylacyjna, zimno wpada do środka 

Za sto punktów -

Wszystkie okna w domu i drzwi są szczelne lub bardzo szczelne, powietrze które wywiewane jest kanałem wentylacyjnym w innej części domu musi gdzieś wlecieć do domu.

Wpada one najczęściej najkrótszym dostępnym kanałem o najzimniejszej powierzchni.

Wygrałem ?

ps. to jeden z powodów dla których w nowych energooszczędnych domach obowiązkowo powinno stosować się rekuperację

Edytowane przez szakallo
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, szakallo napisał(a):

Wygrałem ?

Nie zupełnie.    O takiej rzeczy trzeba pomyśleć w trakcie budowy czy remontu, rozprowadzając kanały wentylacyjne "nawiewne", którymi powietrze będzie zaciągane do wewnątrz..    Powietrze wpadające trzeba oczywiście wcześniej "podgrzać" by nie schładzać pomieszczeń, prowadząc taki kanał pod ziemią (np. gwc żwirowe czy rury rehau), bądź przez pomieszczenia techniczne ( np. piwnica ) gdzie panują temp dodatnie.  System taki działa na zasadzie różnicy temperatur ( temp w domu & temp na zewnątrz ).  Jednak w okresie wiosna-lato-jesień działa baaardzo słabo bądź w ogóle.   No chyba, że by to pchnąć wentylatorem.  Jednak wtedy to już rzeczywiście lepiej reku.  

Generalnie temat zlany przez architektów, budowlańców i całą masę ludzi związanych z branżą.   Inwestor w ostateczności i tak będzie miał nawietrzaki w oknach :-))))) 

Ps. dawno temu wyczytałem gdzieś na duńskim forum, że u nich każdy domek ma niezależne doprowadzenie świeżego powietrza do pomieszczeń, z racji właśnie szczelności i występującym podciśnieniu przy grawitacji bez nawiewu.  

Edytowane przez Sandek
Opublikowano

Sandek na dzień dzisiejszy cena budowy  GWC pokrywa się praktycznie z tanim reku, dodatkowo dużo osób ma zimą wysoki poziom wody gruntowej która w ogóle czyni bezsensownym wykonanie gwc.

Jeśli miałbym robić GWC to tylko glikolowy

Opublikowano

Masz rację, jednak jeśli gwc wykonuje się samodzielnie ( zresztą, jak większość rzeczy przy domu w tym również samodzielny montaż reku ), to wcale to tak drogo nie wychodzi.  Wg mnie woda w przypadku rehau nie jest problemem, a nawet lepiej gdyż na pewno jest wtedy stała temp. W przypadku żwiru, oczywiście woda dyskwalifikuje projekt. 

GWC glikolowy jest OK, jednak system wymaga energii elektrycznej.  A wg mnie, chodzi o to, by nawiew/wywiew działał automatycznie. Bez ingerencji.  Na zasadzie - wykonaj porządnie i zapomnij.  To, w moim przynajmniej odczuciu jest idealny system.