Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Palnika Na Mniejszy (wiessmann)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Orientuje się może ktoś, czy da się wymienić palnik w piecu wiessmann witogas 100 (60kW) na mniejszy- np.24kW?

Dawniej miałem zainstalowany piec Stiebel 24kW i w zupełności wystarczał- jednak po remoncie budynku (800m2) i rozbudowaniu instalacji grzejnikowej zdecydowałem się na wymianę pieca na większy.

Problem w tym, że teraz już piec nie jest wykorzystywany w pełnym zakresie i ogrzewa ok.70m2 (tylko moje mieszkanie), sporadycznie do 120m2, a koszty ogrzewania są drastycznie wysokie...! Ostatni rachunek- 3800PLN/m-c... :(

Nie ukrywam, że ten piec nie pasuje mi od samego początku, a zużycie gazu (w porównaniu do Stiebla przy tej samej powierzchni) wzrosło praktycznie od jego zamontowania... Stiebel na pewno był bardziej oszczędny i teraz działa skutecznie u teściów bez "nabijania" im rachunków za gaz!

Jeżeli ktoś się orientuje w temacie, to proszę o radę!

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie do serwisantów- ile kosztuje przegląd pieca, czyszczenie i diagnostyka poprawności jego działania? Chodzi o taki generalny przegląd po 4 latach pracy.

Dziekuję z góry za odpowiedzi! :(

Opublikowano

od 200-350 netto zw zależności od zakresu i zapuszczenia kotła

a podejzewam że pisiadasz kociołz palnikiem wentylatorowym a przy niekorzystnym ustawieniu to i 90% energi może iśc w komin jesli włącza się co parę min na parominutowe cykle

Opublikowano

przy niekorzystnym ustawieniu to i 90% energi może iśc w komin jesli włącza się co parę min na parominutowe cykle

No to mnie Kolego nieźle przeraziłeś...!!!

Prawdę mówiąc na to mi wygląda, bo niewyobrażalne mam to zużycie gazu!

A to, że wentylatorowy, to źle czy dobrze?

Jeśli możesz, to przybliż mi sprawę czyszczenia- na co zwrócić uwagę, jak przyjedzie serwis, czego dopilnować?

A jeżeli chodzi o ustawienie pieca, to już tylko liczę na to, że serwisant ze Słupska będzie się orientował w temacie i nie narobi większego bałaganu niż jest teraz... Nie jest to serwis fabryczny tylko "jakiśtam"24- niby podany na stronie wiessmanna. Dzisiaj rozmawiałem z tym serwisem i czyszczenie kotła kosztuje 180zł- niedrogo w porównaniu ze Szczecinem (300zł...) Do tego dojdzie dojazd (45km) i pewnie za "wniknięcie" w sterownik też jakieś dodatkowe pieniążki- ale jak dobrze ustawi sterownik i zużycie spadnie, to na pewno warto.

Jeszcze jedno pytanie- po czym można poznać, że piec wymaga już czyszczenia?

Opublikowano

Witam!

Orientuje się może ktoś, czy da się wymienić palnik w piecu wiessmann witogas 100 (60kW) na mniejszy- np.24kW?

Dawniej miałem zainstalowany piec Stiebel 24kW i w zupełności wystarczał- jednak po remoncie budynku (800m2) i rozbudowaniu instalacji grzejnikowej zdecydowałem się na wymianę pieca na większy.

Problem w tym, że teraz już piec nie jest wykorzystywany w pełnym zakresie i ogrzewa ok.70m2 (tylko moje mieszkanie), sporadycznie do 120m2, a koszty ogrzewania są drastycznie wysokie...! Ostatni rachunek- 3800PLN/m-c... :(

Nie ukrywam, że ten piec nie pasuje mi od samego początku, a zużycie gazu (w porównaniu do Stiebla przy tej samej powierzchni) wzrosło praktycznie od jego zamontowania... Stiebel na pewno był bardziej oszczędny i teraz działa skutecznie u teściów bez "nabijania" im rachunków za gaz!

Jeżeli ktoś się orientuje w temacie, to proszę o radę!

Pozdrawiam

Nie wiem co zmiana palnika może pomóc. Kocioł 60kW jest odpowiedni do ogrzewania 800 m2 grzanie nim 70 m2 jest kompletnym nieporozumieniem a kocioł o mocy 24kW na 70 m2 też będzie za duży. Problemem jest instalacja. Nie chcesz ogrzewać całości trzeba by podzielić instalację na obwody grzewcze i grzać tylko te obwody które się aktualnie wykorzystuje. A może rozwiązaniem było by zastosowanie, zamiast duzego kotła układu kaskadowego (2 lub 3 kotły o mniejszej mocy) . Proponuję Ci przedyskutowanie problemu z dobrym branżowym projektantem, rozwiązanie pewnie można znaleźć i zaprojektować przebudowę kotłowni i układu CO. Trochę to będzie kosztować nie ma co ukrywać ale może warto.

Opublikowano

Z tym dokładaniem kotłów, to może być problem ze względu na brak przewodów dymnych...

Ewentualnie mógłbym wstawić (jako drugi) kocioł kondensacyjny i wystawić "rurę" przez ścianę.

Wiem, że ten kocioł, który mam teraz jest za duży do ogrzania mojego mieszkania, ale sporadycznie jest potrzeba ogrzania całego budynku i wtedy jest OK. Problem w tym, że w okresie, kiedy organizowałem kotłownię nie mieszkałem w tym budynku- mieszkanie urządziłem sobie po kilku latach, jak kotłownia już istniała...

Poważnie zastanowię się nad założeniem drugiego pieca- zdaję sobie sprawę z tego, że ten jest za duzy na moje mieszkanie i tylko generuje straty, ale zastanawiam się, czy nowy kocioł o mocy 16kW da radę ogrzać moje mieszkanie + ew. dodatkowo 2 pokoje (w sumie powiedzmy 130m2). Ściany są z cegły czerwonej, niocieplone, grubości 40cm.

No i w sumie nowy piec musiałby obsłużyć oprócz grzejników instalację podłogową (łazienka, kuchnia i jeden pokój ogrzewane są podłogówką). Czy to nie będzie problem dla pieca kondensacyjnego?

Opublikowano

Przy założeniu 100 w/m2 zapotrzebowanie na ciepło wynosi 13 kW. Więc będzie to wystarczająca moc. nie będzie to problemem tylko jeśli instalacja grzejnikowa jest średniotemperaturowa to kocioł przy niższych temperaturach na dworze nie będzie pracował w kondensacji.

Opublikowano

To może lepiej wybrać mocniejszy kocioł (np.24kW), żeby jednak pracował w kondensacji?

Aha!

Na tym forum wyczytałem w czyjejś wypowiedzi, że ograniczył moc kotła do 10%. Czy w Wiessmanie witogas 100 jest możliwość zmiany mocy kotła? Ew. jak to zrobić?

To by było dla mnie idealne rozwiązanie- w razie potrzeby pracuje na mocy nominalnej, a przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło zmniejszam moc kotła np. do 30%. To by chyba rozwiązało mój problem.

W sumie niby moc mojego kotła jast modulowana w jakimś zakresie, ale wlaśnie czytam w instrukcji serwisowej, że do takiego palnika potrzebny jest "zestaw uzupełniający palnika 2-stopniowego/modulowanego (zakres dostawy kotła grzewczego)"

Może mój piec tego nie posiada??? Spytam serwisanta jak się pojawi...

Opublikowano

Palnik 2 stopniowy jest do kotła vitogas 200.Jest możliwość zmniejszenia mocy poprzez regulator ale w zakresie 48-60 kW. Lub zmniejszyć ilość członów (vitogas jest kotłem żeliwnym) tylko co to zmieni w twojej sytuacji. Jak pisałeś okresowo musisz ogrzewać wszystkie pomieszczenia. Zmniejszysz kocioł i czym będziesz wtedy grzał? Jedyne rozsądne wyjście to przeróbka instalacji wyłączenie obiegu mieszkania i zamontowanie na ten obieg drugiego kotła, Nie musi być to kocioł kondensacyjny może być i z zamkniętą komorą spalania. Moc 16-18kW w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Jest możliwość zmniejszenia mocy poprzez regulator ale w zakresie 48-60 kW.

Przez regulator? A jak to zrobić?

A nowy piec rzeczywiście nie musi być kondensacyjny- wystarczy zamknięta komora.

Dziękuję kolegom za odpowiedzi- pozdrawiam!

Opublikowano

Na kondensacji odzyskujesz ok 30% energi, porownaj zurzycie gazu kotla 24kw i 13 kw. Zobacz co sie bardziej oplaca, Na pewno tanszy bedzie kociol nie kondensacyjny, porownaj zuzycie gazu.

Co do wspomnianego rozwiazania kilku kotlow w kaskadzie. Dobre rozwiazanie i nie potrzeba wiecej kominow. Poszukaj kotlow na stelarzu, ktore korzystaja z jednego komina. Niestety kosz przebudowy kotlowni ogromny. Latwiej dolozyc maly kociolek i masz sprawe rozwiazana.

Nie zmniejszysz zurzycia gazu na 60kW piecu. Takie ma dysze a nie inne i duzo gazu przez nie leci. Jak wspomnial kolega modulacja odbywa sie w malym zakresie i nie odczujesz znacznych oszczednosci. Nie wiem jak masz tam rozwiazane ale jak masz jakis pion i odejscia na mieszkanie, przepnij je do nowej instalacji z nowym kotlem i po sprawie.