zukes Opublikowano 14 Czerwca 2008 #1 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Mam instalację wysoko temperaturową zasilaną z piwnicy. Zasila ona jednym z pionów łazienkę na parterze i piętrze. Postanowiłem zrobić podłogówkę na parterze. Zawór RTL jest umieszczony ze względów estetycznych w piwnicy. Przed zalaniem betonem przyszło mi do głowy że może potrzebuję odpowietrzyć tę podłogówkę. Łazienka na piętrze ma odpowietrznik. Łazienka na paterze ma dodatkowo grzejnik drabinkowy z odpowietrznikiem. Będę wdzięczy za odpowiedź. Załączam obrazek wydziergany ręcznie. Cytuj
zukes Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor #2 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Źle narysowałem schemat. Ponieżej prawidłowy Cytuj
Kogeneracja Opublikowano 14 Czerwca 2008 #3 Opublikowano 14 Czerwca 2008 No cóż - moim zdaniem źle włączyłeś " gałązkę " podłogową bo raczej jakiegoś sensownego przepływu to w niej nie bedziesz miał nie wspominając o tym że w zasadzie jest raczej nie do odpowietrzenia w tym układzie. Jakkolwiek włączenie podłogówki za grzejnikiem było by ewentualnie dopuszczalne to bocznik ze starej cześci instalacji ( ta rura w prawym dolnym rogu) zabierze wiekszosć wody bezpośrednio do kotła i będzie "kiszka" ;) Jak się jeszcze trafi jakaś bańka powietrza w podłodze to już kaplica całkiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi