Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawna posiadam kocioł Defro Duo 25 KW. Już 2 miesiące siedzę i kombinuję nad ustawieniami - jestem z tego już zielony.

Powierzchnia do ogrzania 175m2 w tym parter podłogówka 65m2, piwnica 4 kaloryfery i poddasze 4 kaloryfery.

Zawór 4d i do podłogówki 3d. Spalam ok 50kg dziennie dobrego ekogroszku (kopalnia Juliusz)

Moje ustawienia to:

Temp. CO 65*C

Temp. CWU 48*C

Temp Podłogówki 48*C

We wszystkich pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym sterowniki pokojowe ustawione na 21*C (każda pętla osobno)

czas podawania 13s

przerwa podawania 51s

nadmuch 30%

przesłona nadmuchu 50%

Praca w podtrzymaniu 12s

przerwa 8min

nadmuch 10s

przerwa nadmuchu 5min

Nie mam pojęcia co robię źle. Może źle ustawione zawory 3d i 4d ?

3d odkręcony prawie cały ok 95%

4d odkręcony na ok 75% (między 7 a 9)

Temperatura po włączeniu pieca ze stanu wstrzymania spada 10*C (Czy to normalne)

Bardzo proszę o pomoc

Opublikowano

Musisz dążyć do takich ustawień aby czas podawania był dosyć krótki i czas kolejnych załączeń dość częsty, trzeba utrzymać spory kopczyk węgla. Spróbuj Czas podawania = 12 s, Przerwa podawania = 8 s, przysłona dmuchawy otwarta ok 3 cm. Kolejna ważna sprawa to uszczelnić retortę silikonem wys. temperaturowym!!! Otwarcie zaworu 4d jeśli masz ręczne sterowanie ok 25% a zaworu 3d najlepiej aby był sterowany jakimś regulatorem a nie na rękę i temp w podłogówkę trochę masz wysoka

Opublikowano

To,że temperatura spada po załączeniu pompy obiegowej jest normalne.

Zanim piec nadgoni temperaturę, musi minąć trochę czasu.

Ja mam również obieg CO sterowany regulatorem pokojowym i po załączeniu pompy o parę stopni spada temperatura na piecu, do czasu, aż przestanie napływać zimna woda z grzejników.

Opublikowano
Musisz dążyć do takich ustawień aby czas podawania był dosyć krótki i czas kolejnych załączeń dość częsty, trzeba utrzymać spory kopczyk węgla. Spróbuj Czas podawania = 12 s, Przerwa podawania = 8 s, przysłona dmuchawy otwarta ok 3 cm. Kolejna ważna sprawa to uszczelnić retortę silikonem wys. temperaturowym!!! Otwarcie zaworu 4d jeśli masz ręczne sterowanie ok 25% a zaworu 3d najlepiej aby był sterowany jakimś regulatorem a nie na rękę i temp w podłogówkę trochę masz wysoka

Wydaje mi się, że na 12s podawania 8 s przerwy to chyba za często trochę. Retorta uszczelniona

A ten zawór 4d otwarty na 25% to ile to jest w skali od 0 do 9 (poniżej 5 to bardziej idzie na powrót, a powyżej 5 to bardziej na kaloryfery)

Opublikowano

12 sekund podawanie, 8 sekund do 10 przerwa tak mam ustawiony u klienta od 2 sezonów Defro Duo 35 kW, spalanie idealne, dmuchawa uchylona ok 3 cm, moc 35 %, EkoGroszek workowany. czyszczę wymiennik kotła 1 raz w miesiącu na prośbę właściciela, spalanie od 25 do 50 kg na dobę. dom ogrzewany - ok 170 m/2 + garaż z gabinetem ok 70 m/2 oddalony od budynku ok 25 m (do garażu prowadzi kanał). tak ustawiony kocioł pracuje cały sezon zimowy. pozdrawiam

Opublikowano
12 sekund podawanie, 8 sekund do 10 przerwa tak mam ustawiony u klienta od 2 sezonów Defro Duo 35 kW, spalanie idealne, dmuchawa uchylona ok 3 cm, moc 35 %,

W sumie jest to możliwe, zależy głównie od budowy ślimaka oraz obrotów/min

Ciekawe przy jakiej przerwie ten kocioł osiąga 100% mocy (minus 1s ?)