stokrotka Opublikowano 16 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witajcie i pomóżcie! Mam piec z podajnikiem firmy MCE z Kleczy, piec V7 26 kw, powierzchnia domu ok 110 m2. Problem polega na tym, że temp. pieca jest ustawiona na 50 stopni, bo przy niższej gaśnie a w domu jest strasznie gorąco i nie da sie wytrzymać, trzeba otwierać okna. facet, który montował piec (nie pracownik mce) próbował ustawiac biegi na zaworze 4 drogowym ale jest obecnie ustawione na 3 a jak ustawie na 1 to gaśnie. Jak dzwoniłam do nich, żeby przyjechali mi to ustawić to kazali mi zapłacić za usługe :lol: Piec kupiłam w sierpniu 2008 i w zeszłym roku przy siarczystych mrozach było spoko ale jak temperatura na dworze zrobiła sie cieplejsza to znowu było gorąco. Czy na tym komputerze na piecu da sie ustawic temp. w mieszkaniu? termoregulator ma symbol ST-77 jeśli to Wam cos mówi. Proszę pomóżcie! Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 16 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witam Zrób dokumentacje fotograficzną kotłowni. Porządnie a nie odnajdziesz się w podpowiedziach. Nikt tu nie lubi wróżenia z fusów. Dobrze by było jeśli zaznajomiła byś się ze sterownikiem i podała jego ustawienia na dziś. Większość zależy właśnie od tego ale nie bagatelną rolę odgrywa instalacja zwłaszcza wspomniany 4D. Pozdrawiam Cytuj
orzech1976 Opublikowano 17 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zainstaluj w mieszkaniu termostat pokojowy Gaśnięcie pieca to już ustawienia parametrów na piecu Cytuj
kiminero Opublikowano 17 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2010 26 kW na 110 m2? Połowa by pewnie wystarczyła. Nic dziwnego, że przewymiarowany piec gaśnie, jeżeli pracuje pewnie głównie w podtrzymaniu. Dlaczego taki duży? Rozbudowa w planach? Ustawienie za pomocą samych nastaw będzie trudne, zwłaszcza, gdy nadejdzie odwilż i zmienią się warunki pracy kotła. Rozwiązaniem może być założenie siłownika do 4D i drugi sterownik do jego obsługi. Dzięki temu nie będziesz musiała ciągle nim kręcić. Siłownik współpracujący z termostatem pokojowym zadba o stałą temp w pomieszczeniu. Problemu gaśnięcia to nie rozwiąże. Tu trzeba eksperymentować z nastawami podtrzymania. Jest też opcja zamontowania dużego zbiornika CWU (250-300l), który spełni rolę zbiornika akumulacyjnego i przechwyci nadmiar wytworzonego ciepła. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 17 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 17 Grudnia 2010 sorry nie zauważyłem tak dużej mocy kotła No to masz problem Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 17 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witaj To co piszą u góry to nie do końca złoty środek. Kocioł na pewno nie gaśnie z przewymiarowania (nie takiego). Wszystko idzie ogarnąć zacznij od post 2. Pozdrawiam Cytuj
kiminero Opublikowano 18 Grudnia 2010 #7 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Fakt. Za duży kocioł swoją drogą ale to nie przyczyna. Do obsługi boilera latem każdy kocioł jest przewymiarowany. Jak u ciebie było latem? Spróbuj małymi krokami zbliżać się do ustawień jakie miałaś latem. Cytuj
groszek Opublikowano 18 Grudnia 2010 #8 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witajcie i pomóżcie!Mam piec z podajnikiem firmy MCE z Kleczy, piec V7 26 kw, powierzchnia domu ok 110 m2. Problem polega na tym, że temp. pieca jest ustawiona na 50 stopni, bo przy niższej gaśnie a w domu jest strasznie gorąco i nie da sie wytrzymać, trzeba otwierać okna. facet, który montował piec (nie pracownik mce) próbował ustawiac biegi na zaworze 4 drogowym ale jest obecnie ustawione na 3 a jak ustawie na 1 to gaśnie. Jak dzwoniłam do nich, żeby przyjechali mi to ustawić to kazali mi zapłacić za usługe :lol: Piec kupiłam w sierpniu 2008 i w zeszłym roku przy siarczystych mrozach było spoko ale jak temperatura na dworze zrobiła sie cieplejsza to znowu było gorąco. Czy na tym komputerze na piecu da sie ustawic temp. w mieszkaniu? termoregulator ma symbol ST-77 jeśli to Wam cos mówi. Proszę pomóżcie! Witam ! Nic nie piszesz o ustawieniach jakie masz obecnie na sterowniku. Ja bym ustawił wyższą temp. na kotle np. 65 stopni, a zawór 4 dr. przestawił na 2. Musisz też ustawieniami czasu podawania i przerwy w podawaniu zmniejszyć moc kotła. Jeżeli stosunek podawania do przerwy masz 1 do 2, to zmień na 1 do 4, czyli jeżeli podaje ci 10 sek a przerwa wynosi 20 sek, to zmień przy podawaniu 10 sek przerwę do 40 sek. Podaję ci te liczby w ciemno, bo nic nie napisałaś o ustawieniach. Podaj wszystkie parametry, a koledzy na forum z pewnością znajdą radę na twój problem. Kocioł jest faktycznie za duży do twojego metrażu, ale jego mocą można odpowiednimi ustawieniami sterować w dość dużym zakresie. Pozdrawiam. Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 18 Grudnia 2010 #9 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam My tu pitu pitu a Dziewucha zamarzła ..... Cytuj
groszek Opublikowano 19 Grudnia 2010 #10 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Widocznie z -5 zrobiło się -15 i "jest spoko", więc stokrotka zapomniała o problemach jakie miała niedawno. Cytuj
stokrotka Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor #11 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Witam Was ponownie i przepraszam za dość długą nieobecność :( Już podaję wszystkie parametry na piecu: temp. na piecu 50 st czas podawania 45 sek. czas przerwy 35 sek. szybkość nadmuchu 6 przerwa przepal. 1 min. pompa CO i CWU 40 st. zbiornik CWU 120 L Histereza CWU 5 st histereza 2 st. Może te informacje Wam pomogą mi pomóc :( Któryś z Was napisał, że moc pieca za duża, owszem metraż był podany troche zawyżony, bo w planach (troszkę bardziej odległych) jest zabudowa poddasza. Obecnie zawór przestawiłam na 2 i piec nie gaśnie. Podpowiedzcie proszę, jak to wszystko poprzestawiać, żeby w domu było chłodniej? Sprecyzuję moją ostatnią informację - piec gasnął tylko wtedy, gdy zawór był na 1. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi