Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kupiłem używany zawór 4-drożny razem z siłownikiem, taki zestaw dość starej daty poniemiecki ale sprawny w 100% i teraz mam pytanie czy do tego siłownika podłącze np Unicontrola Mix07 bo taki mi się podoba i myślę nad zakupem... lub jakiś inny sterownik może być. Schemat podłączenia siłownika mam, jak będzie potrzeba to wrzucę fotki.

Pozraiwam!!

Opublikowano

Wrzucam fotki siłownika

p1010012d.th.jpg

p1010008lh.th.jpg

p1010004yp.th.jpg

Opublikowano

Sądzą c po oznaczeniu siłownika jest to Siemens. Jeśli byś zdjęcia załączył jako załącznik jpg. poprzez opcję przeglądaj - prześlij na serwer - zarządzaj załącznikami, każde zdjęcie z osobna mógłbym go otworzyć a tak ochrona komputera odczytuje je jako źródło infekcji i blokuje.

Opublikowano

oki. wrzucam na serwer.

post-22162-1292495598_thumb.jpg

post-22162-1292495630_thumb.jpg

post-22162-1292495645_thumb.jpg

Opublikowano

Y1-Y2 faza ze sterownika trójpunktowego z dołu silnika (nie widać oznaczenia) zero Y1 otwieranie y2 zamykanie. można sprawdzić bez montażu na stole, zachowując środki bezpieczeństwa.

pozostałe wejścia są potencjometryczne. Do kontroli stopnia otwarcia i zatrzymania siłownika. Jeśli siłownik nie posiada krańcówek to nie można go używać w normalnej instalacji, wymagany jest specjalny sterownik stosowany w ciepłownictwie.

Opublikowano

krańcówki są za tą białą kostką przyłączeniową.. więc każdy sterownik poradzi sobie z nim?

Opublikowano

Jeśli są krańcówki to tak , każdy trójpunktowy oraz napięciowy. Ja polecam ten pierwszy.

Krańcówki są niezbędne w celu wyłączenia napędu po dotarciu do krańcowego położenia gdyż sterownik nie rozpozna tego punktu.

Perzy napięciowym sterowaniu (0 - 10V lub 2 -10V) Punkty krańcowe są przypisane skrajnym napięciom (0 lub 2 wolty oraz 10V gdzie kończy się ruch siłownika. Stąd w siłowniku sygnał sterujący i zwrotny do regulatora. Siłownik zatrzymuje się przy osiągnięciu stanu równowagi napięcia sterującego i zwrotnego. Sterownik przetwarza dane z temperatury na napięcie.

Opublikowano

dobra teraz tylko zakupię stewrownik jakiś porządny i wtedy poproszę Cię o pomoc w spięciu tego w całość. Czy Unicontrol mix będzie dobry lub ewentualnie jaki inny tańszy byś polecił?

Opublikowano

Czy ma być z pogodówką? Jeśli tak to polecam IB-Tron 3100W1 - Regulator pogodowy jednoobwodowy z

algorytmem PID, ostatnio odkryty przeze mnie. Też się na niego szykuję. czekam tylko na zmianę w oprogramowaniu (na moją prośbę) o możliwość wyłączenia funkcji regulacji w oparciu o temperaturę w mieszkaniu. Mam dzwonić na początku stycznia.

Można go obejrzeć na stonie

http://www.insbud.org/pl

Opublikowano

Quitar o jakich zmianach z oprogramowaniu mówisz. Wprowadzą je seryjnie czy tylko dla ciebie.

Jak pamiętasz poszukuję też sterownika pogodowego do zaworu 4d + term.pokojowy. Puki co Unicontrol prowadzi ale może ten będzie godny uwagi.

Opublikowano

mam zwykły piec miałowy z nadmuchem i zwykły sterownik do pieca. Chciałbym go wywalić i założyć jeden do wszystkiego ale pewnie się nie da... no bo pompą C.O. by ten IB-Tron sterował tylko pewnie ten stary sterownik musiałby zostać do sterowania nadmuchu. Msam jeszcze pompę C.W.U. to pewnie też ten stary stero. musi zostać, tak myśle.

Ten IB-Tron do ładnie wygląda, czy dobrze rozumiem że ten ładny wyświetlacz montuje się w pokoju np. i z tąd steruje wszystkim? w sensie cały sterownik wisi w kotłowni a w pokoju tylko ustawiam wszystko, tak?

Opublikowano

Ponieważ jest to nowy sterownik to są otwarci na sugestie. Brakuje w nim wyłączenia czujnika temperatury pomieszczenia, a w moim przypadku nie jest mi potrzebny (ale w ramach eksperymentu może go wykorzystam, ma inna charakterys6tyke pracy od innych tego typu sterowników). Przedzwoniłem i okazało się, że jest to możliwe - zresztą nie byłem jedyny. Po nowym roku mam przedzwonić to powinni już mieć zmieniony program.

Quitar o jakich zmianach z oprogramowaniu mówisz. Wprowadzą je seryjnie czy tylko dla ciebie.

Jak pamiętasz poszukuję też sterownika pogodowego do zaworu 4d + term.pokojowy. Puki co Unicontrol prowadzi ale może ten będzie godny uwagi.

Opublikowano

Myślałem że zasugerujesz im że po osiągnięciu temp. w pomieszczeniu pompa nie zostanie wyłączona a jedynie temp. obiegu CO będzie obniżona od wyliczonej z krzywej.

Dobrze że są otwarci na podpowiedzi bo atrakcyjny wygląd i cena przystępna a i funkcje Ok.

Robkom wygląda na to że panel jest w pokoju a reszta kotłowni - fajne rozwiązanie bo nie trzeba chodzić tak często do kotłowni w przypadku podregulowania parametrów i masz szybki podgląd na to co pokazuje sterownik.