Kubabuba Opublikowano 5 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam Otóż wpadłem na pewien nowatorski pomysł chłodzenia za pomocą pieca i nagrzewnic latem. Proszę was o porade czy nie zniszczę w ten sposób pieca i nagrzewnic. A wiec B) Posiadam piec miałowy 80kw jednorazowy wkład miału ok 150kg. Obecnie piec ogrzewa 5 boczniakarni za pomocą rur 2". Koszty miału są ogromne w chwili obecnej ze względu na 2500 litrów wody w układzie ( piec musi się nieźle napracować aby nagrzać tyle wody ). Dlatego aby ciąć koszty postanowiłem po zimie przerobić całe ogrzewanie, stawiam na nagrzewnice wodne 30kw do każdej hali po 1szt ( nagrzewnica ma w sobie 4 lity wody) Po przeróbce w układzie będzie ok 500l mieszanki glikolu z wodą (mam nadziej że wtedy będzie mniejsze spalanie ) Ale do rzeczy bo temat jest odnośnie chłodzenia tym zestawem ( piec +nagrzewnice). Tak wiec czy jest możliwe abym latem piec napełniał lodem w kostkach jako czynnikiem chłodzącym??? Oczywiście na czas lata został by wymieniony sterownik pieca z grzejącego na chłodzący. Latem woda ma ok 15-20 stopni lód w piecu by ją wychładzał do np 5 i włączał by pompę która pchała by ja do nagrzewnic a one zamiast grzac by chłodziły? Pytania Ma to sens? Czy piec to wytrzyma? Nagrzewnice nie popękają? Pozdrawiam Kuba Cytuj
bobek310 Opublikowano 10 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Pewnie będzie schładzał taki układ, ale jak bezpośrednio wrzucisz lód do kotła , to go szybko rdza zeżre. Cytuj
groszek Opublikowano 10 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 10 Grudnia 2010 (...)Po przeróbce w układzie będzie ok 500l mieszanki glikolu z wodą (mam nadziej że wtedy będzie mniejsze spalanie ) Ale do rzeczy bo temat jest odnośnie chłodzenia tym zestawem ( piec +nagrzewnice). Tak wiec czy jest możliwe abym latem piec napełniał lodem w kostkach jako czynnikiem chłodzącym??? A ta mieszanka glikolu z wodą jest niepalna? Chyba będzie tak jak pisze bobek310. Nie lepiej zrobić obejście kotła, a lód wsypać do zaizolowanej termicznie skrzyni z wężownicą zanurzoną w wodzie przez którą pompa c.o będzie przetłaczać wodę układu c.o ? Cytuj
Kubabuba Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor #4 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Witam. Pewnie by było tak lepiej, tyle że tu mam już gotowe rozwiązanie zasypuje kocioł lodem i już. Stal użyta do produkcji kotła jest dość gruba wiec o rdze się nie boje. Przyjdzie lato zrobię próbę i napisze co wyszło. Cytuj
polonus Opublikowano 10 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2010 a kostki lodu to gratis dostaniesz czy będziesz je produkował ? jeśli będziesz produkował to zamiast maszyny do produkcji kostek lodu kup sobie chiler (urządzenie do wytwarzania wody lodowej) i podepnij to pod nagrzewnice. aby schłodzić halę kostkami lodu trzeba by przewalać je tonami przez piec. rozwiązanie kompletnie bez sensu. Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 10 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Witam Gość powyżej dobrze prawi. Po tym jak coś wymyślisz pomyśl, poczytaj, policz i dopiero próby. Pamiętaj o bilansie energetycznym przedsięwzięcia. Czy np. produkując lód nie zużyjesz więcej energii niż pozyskanie jej np agregatem elektryczny itd itp. Pozdrawiam. Cytuj
henryxm Opublikowano 11 Grudnia 2010 #7 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Witam Ja również jak Kubabuba myślałem nad wykorzystaniem zimna latem ale nie z c.o. Zastanawiałem się czy nie wykorzystać zimne powietrze z piwnicy,nad wykonaniem instalacji powietrznej, ,filtrów i dobraniem jakiegoś wentylatora .Potem co zrobić z wilgotnym powietrzem? Czyli następne urządzenie. Na całe szczęście pomysł upadł bo kupiłem klimatyzator primo ks-90 zamontowałem go sam ,bo instalator od klimy chciał więcej kasy za podłączenie ( 2 + - godz. pracy ) niż zakup klimatyzatora. Owszem mi trochę to zeszło dłużej bo musiałem się podoktoryzować ale kasa to mi została w kieszeni. Nawet na następny klimatyzator Gdyby koszt takiego podłączenia wahał się pomiędzy 100-200 zł ale 700zł to już była przesada i to najtaniej było wtedy. Użytkuje klime na piętrze od 4 lat i jestem z niej bardzo zadowolony ,oczywiście jak są u nas afrykańske upały,czyli nie tak często. W normalnej eksploatacji przy włączonym urządzeniu, sprężarka pracuje przez około 50% czasu a nawet i mniej ( rzadko pracuje w nocy i gdy mnie nie ma w mieszkaniu). Sprężarka klimatyzatora nie pracuje non stop. Posiada płynną regulację wydajności, co ogranicza zużycie energii. Co kosztów zużycia prądu -pobór mocy 940W -średni czas pracy sprężarki 9 godz -energia elektryczna 0,55 zł (1 kWh) 0,94*9*0,55=4,65 zł Pozdrawiam Cytuj
vernal Opublikowano 11 Grudnia 2010 #8 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Witam Otóż wpadłem na pewien nowatorski pomysł chłodzenia za pomocą pieca i nagrzewnic latem. Chyba lepiej wkopać rurę w ziemię i powietrze z niej puszczać na halę. Źródło chłodu za darmo. Cytuj
polonus Opublikowano 11 Grudnia 2010 #9 Opublikowano 11 Grudnia 2010 WitamJa również jak Kubabuba myślałem nad wykorzystaniem zimna latem ale nie z c.o. Zastanawiałem się czy nie wykorzystać zimne powietrze z piwnicy,nad wykonaniem instalacji powietrznej, ,filtrów i dobraniem jakiegoś wentylatora .Potem co zrobić z wilgotnym powietrzem? Czyli następne urządzenie. Na całe szczęście pomysł upadł bo kupiłem klimatyzator primo ks-90 zamontowałem go sam ,bo instalator od klimy chciał więcej kasy za podłączenie ( 2 + - godz. pracy ) niż zakup klimatyzatora. Owszem mi trochę to zeszło dłużej bo musiałem się podoktoryzować ale kasa to mi została w kieszeni. Nawet na następny klimatyzator Gdyby koszt takiego podłączenia wahał się pomiędzy 100-200 zł ale 700zł to już była przesada i to najtaniej było wtedy. Użytkuje klime na piętrze od 4 lat i jestem z niej bardzo zadowolony ,oczywiście jak są u nas afrykańske upały,czyli nie tak często. W normalnej eksploatacji przy włączonym urządzeniu, sprężarka pracuje przez około 50% czasu a nawet i mniej ( rzadko pracuje w nocy i gdy mnie nie ma w mieszkaniu). Sprężarka klimatyzatora nie pracuje non stop. Posiada płynną regulację wydajności, co ogranicza zużycie energii. Co kosztów zużycia prądu -pobór mocy 940W -średni czas pracy sprężarki 9 godz -energia elektryczna 0,55 zł (1 kWh) 0,94*9*0,55=4,65 zł Pozdrawiam kolego przede wszystkim to twój klimatyzator to tania chińska supermarketówka i nie posiada płynnej regulacji wydajności tylko włączony-wyłączony.nie dziw się ,że koszt montażu przewyższał wartość urządzenia. moc chłodnicza twojego urządzenia to 2500 W wiec nie proponuj go do chłodzenia jakiejkolwiek hali. żeby schłodzić jakąkolwiek halę trzeba by zakopać kilkaset metrów rury w ziemi. najtańszym w eksploatacji rozwiązaniem ,może być zasilenie nagrzewnic wodą ze studni głębinowej Cytuj
bobek310 Opublikowano 11 Grudnia 2010 #10 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Kolega Kubabuba jak widzę ma nieodpartą chęć zrobienia eksperymentu. Myślę, że nie należy Go odwodzić od próby. Po prostu zobaczymy co z tego wyjdzie. Liczę, że gdyby nawet próba nie odniosła pokładanych w niej nadziei, to kolega Kubabuba nam to dokładnie opisze.Mam jeszcze jedno pytanie: co zrobić z wodą i jak ją odprowadzić, bo na pewno schładzając lód będzie topniał? Na marginesie dodam, że ja bym chyba poszedł w kierunku klimatyzatorów. Cytuj
henryxm Opublikowano 11 Grudnia 2010 #11 Opublikowano 11 Grudnia 2010 kolego Zawsze jak ktoś zamiast witam lub cześć wypala "kolego" zwiększa mi się palpitacja ….napisz mi jeszcze raz, że ten klimatyzator został wyprodukowany w Chinach ? zanim coś napiszesz sprawdź by nie pisać bzdur.Co do kosztu montażu? Uważasz,że za wywiercenie jednego otworu w ścianie i podłączenie dwóch rurek i kilku wkrętów jest adekwatną ceną 700 zł za robotę ? ( klimatyzator według instalatora miał już być już przeze mnie zamontowany na zewnątrz budynku).Jest typowe wydzieranie kasy od ludzi za brak ich wiedzy. A co do wartości tego klimatyzatora to co byś polecił skoro to takie byle co. Nie napisałem w tym temacie Kubybuby to fakt ale tylko dlatego ,żeby rozsądnie przemyśleć zanim skorzysta się z pseudo pomocy fachowców. pozdrawiam Cytuj
polonus Opublikowano 12 Grudnia 2010 #12 Opublikowano 12 Grudnia 2010 sory za "kolegę". co cię tak poruszyło ?. twój klimatyzator to zwykły chinol . raz nazywa się primo raz ravanson a innym razem grass . to zależy jak firma która je w chinach kupuje sobie zażyczy . jak zamówisz ich cały kontener to będzie miał nazwę henryxm. jak nie wierzysz to zobacz w googlach ,że te model klimatyzatora występuje pod wskazanymi nazwami. nie wiem jak tam pisze u ciebie w papierach ale to chinol !!! Cytuj
henryxm Opublikowano 13 Grudnia 2010 #13 Opublikowano 13 Grudnia 2010 ... i odpisze ci tak polonus Naprawdę i szczerze grzeje mnie to gdzie został wyprodukowany ten klimatyzator . Skoro ktoś wpuszczający go na rynek pisze ,że w Polsce i że to jego produkt ,jego brocha .Jeszcze kilkanaście lat temu Panasonic ,Philips,Sony to były firmy które dominowały na rynku i nie miały dużej konkurencji i decydowały o cenie. Mało kto decydował się na koreańskie produkty.Mineło kilkanaście lat i kto dziś prym wiedzie w elektronice ? są liderem na rynku światowym czyż nie? Kto produkuje podzespoły ich urządzeń?Madagaskar , Polska czy Chiny? Jakie to ma znaczenie? Co mojego klimatyzatora – pracował w okresie letnim przez 4 lata( Polskie lato nie Greckie czy Hiszpańskie), spełnił swoje zadanie jakie ma do wykonania i nawet jakby go trafił szlag po tych 4 latach to chętnie zakupie taki sam model za te same pieniądze bez pomocy instalatora .Otwór w ścianie już mam i wkrętaczek też posiadam do przykręcenia kilku kabelków i te 700-1500 zł na instalatora zostawię sobie na następny klimatyzator,no chyba ,że montaż przy zakupie będzie gratis . pozdrawiam ps.przepraszam Kubabuba ,że nie w temacie ale zawsze można wyciągnąć jakieś wnioski co do zatrudnienia monterów fachowców Cytuj
Kubabuba Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor #14 Opublikowano 13 Grudnia 2010 ps.przepraszam Kubabuba ,że nie w temacie ale zawsze można wyciągnąć jakieś wnioski co do zatrudnienia monterów fachowców Spoko też mam klimę stacjonarną i też bolało jak " fachowiec" zawołał 400zł za montaż. Kupiłem 3 lata temu za 2200zł klimatyzacje ZIBRO podobno produkt polski ale kto ci tam wie. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi