misio50 Opublikowano 21 Czerwca 2010 #1 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Witam Szukam kotła 15-19 kW z podajnikiem ślimakowym,obrotową retortą do zamkniętej instalacji CO. Cytuj
SanitSystem Opublikowano 21 Czerwca 2010 #2 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Eko-Komfort Lazara. Sterownik EcoMax dobra solidna konstrukcja. Cytuj
Neo Opublikowano 21 Czerwca 2010 #3 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Z obrotową - Klimosz Ling Duo. Sterownik RecalArt Economic Premium, stal wymiennika 8 mm, nie uzależniasz się od jednego opału (eko-groszek, pellets, owies i inne paliwa w drugiej komorze). Pozdrawiam. Cytuj
misio50 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor #4 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Proszę o opinie użytkowników kotła Ling Duo 15 z rusztem obrotowym i układem zamkniętym . Cytuj
mj7j Opublikowano 24 Czerwca 2010 #5 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Witaj, ja posiadam taki kociołek od roku , pracuje w instalacji zamkniętej i spisuje się świetnie jestem bardzo zadowolony tak z kotla jak i z instalacji ciśnieniowej . Mam dom 120m2 ocieplony styropianem 12cm , okna pięciokomorowe PCV , ściany porotherm 30cm w instalacji pracują grzejniki PURMO 6 stz. dwie drabinki w łazienkach , 40m2 podłogówki i CWU 140l W sezonie od listopada do kwietnia spaliłem dokładnie 3 tony ekogrochu. W domu stabilna temp. 21-22 st. dodam ,że kociołek pracuje ze sterowaniem pogodowym. Pozdrawiam. Cytuj
misio50 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor #6 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Witam Mam podobną powierzchnię do ogrzania ( około 145 m2) bez podłogówki ale więcej grzejników bo aż 11 szt. Myślę że piec o tej mocy da radę ogrzać taką powierzchnię.Jeżeli jeszcze jest zapewniony komfort obsługi to chyba będzie dobry wybór choć niestety kosztowny. Pozdrawiam misio50 Cytuj
ognisty80 Opublikowano 26 Czerwca 2010 #7 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Witam ja polecam 15 kw lub 20 kW RETO DUO firmy WEBER ze sterownikiem ecoMAX 800 zasobnik z ocynku :) .... kupiony na eko groszek ale przetestowany na pellecie , owsie, (miał pył nie polecam) i zobaczymy co sie da jeszcze spalić. Pozdrawiam Cytuj
misio50 Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor #8 Opublikowano 2 Lipca 2010 A co sadzicie Państwo o kotłach SKP firmy Krzaczek? Cytuj
krisk Opublikowano 9 Lipca 2010 #9 Opublikowano 9 Lipca 2010 Kierunek rozwoju pieców na paliwo stałe... Może podpowiem kilka nowinek które należy wziąć pod uwagę w dzisiejszych czasach Po pierwsze automatyczne a nie ręczne uzależnienie sprwności spalania do efektu grzewczego co daje zastosowanie sondy lambda w kominie dymowym Po drugie inteligencja kotła który wyposażony w zapalarkę zaraz po włączeniu prądu podejmuje działanie nie dopuszczając do wyziebienia mieszkania domu. Możliwość sterowania kotłem na odległość np przez SMS to już jest możliwe i wszystko to tylko Kocioł na pelet lub inne paliwo dające się spalić w systemie kontroli elektrycznej płomienia tj wentylator. Pozdrawiam Dziś należy szukać rozwiązań które są tanie w eksploatacji i nie komplikuja nam życia Gaz jeszcze jest za drogi Cytuj
misio50 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor #10 Opublikowano 13 Lipca 2010 Po zapoznaniu się z wieloma opiniami na tym forum ( i nie tylko tutaj) zamówiłem Klimosz Ling Duo15 kW b1. Ciekawy jestem opinii i doświadczeń w eksploatacji użytkowników tego kotła ? Cytuj
SanitSystem Opublikowano 13 Lipca 2010 #11 Opublikowano 13 Lipca 2010 Dobrze go zainstaluj, kup dobry opał, pamiętaj o wypoziomowaniu podajnika i napewno bedzie działał bezproblemowo Cytuj
Neo Opublikowano 15 Lipca 2010 #12 Opublikowano 15 Lipca 2010 Niepotrzebnie wyrzucasz kasę na B1. chyba, że tanio dorwiesz odrzuty z rynku niemieckiego. Sporo tego tego teraz zostało ale chyba i tak nie warto ich kupować. Cytuj
misio50 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor #13 Opublikowano 16 Lipca 2010 Neo czy mógłbyś rozwinąć " odrzuty z rynku niemieckiego. Sporo tego tego teraz zostało ale chyba i tak nie warto ich kupować" Dla układu zamkniętego na rynku nie znalazłem producenta który produkuje kocioł z gwarancją i stąd taki wybór. Cytuj
ognisty80 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 #14 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Do układu zamkniętego kocioł powinien mieć wężownicę schładzającą wbudowaną w kocioł. Lingi mają blachę 3mm na płaszczu zewnętrznym. Możesz podłączyć prawie każdy kocioł do układu zamkniętego tylko daj zawór upustowy. Wielu instalatorów tak robi. Mój kocioł przeszedł test szczelności 4 bar a producent zapisał że jest do układu otwartego. Podłączyłem do zamkniętego :) Wiem od starego spawacza że np przy 2 czy 3 barach nic nie cieknie nie poci się a jak dasz 4 to potrafi gdzieś wyjść kropla wody. Nie możesz stracić gwarancji na kocioł jak podłączysz do do układu zamkniętego co jak zepsuje ci się dmuchawa nie uznają gwarancji ? Według mnie to zabezpieczają się na wszelki wypadek Zawsze możesz podłączyć przez wymiennik i mieć układ otwarty w kotle a zamknięty w mieszkaniu i wilk syty i owca cała ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi