tomdy Opublikowano 13 Czerwca 2010 #1 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Potrzebuję zamontować grzejnik o mocy 2kW. Jednak ze względu braku miejsca zmuszony jestem zamontować go na ścianie, gdzie mam tylko 50cm miejsca szerokości... Co się stanie, gdy zamontuję dwa grzejniki 950/400 jeden nad drugim? Cytuj
heso Opublikowano 13 Czerwca 2010 #2 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Jak najbardziej możesz tak zrobić. Prawie ogrzewanie ścienne... ze wszystkimi jego zaletami. Zadbaj tylko o dobre odpowietrzenie, regulację mocy itp. Cytuj
a-w Opublikowano 13 Czerwca 2010 #3 Opublikowano 13 Czerwca 2010 mam tak od 14 lat w kuchni i wszystko działa OK, oczywiście nie są połączone w szereg tylko oddzielnie :) , Cytuj
adamasz Opublikowano 13 Czerwca 2010 #4 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Co się stanie, gdy zamontuję dwa grzejniki 950/400 jeden nad drugim? OK tylko o jednej kresce zapomniałeś :) A jak połączysz w kaskadzie też zadziała, nieco mniejsza sprawność ze wzgl na niższą temp dolnego, za to o połowę mniej zaworków! Jeśli grzejniki wysoko, to równoległe poł lepsze - ten niższy będzie robił więcej roboty, bo niżej jest chłodniejsze powietrze! Cytuj
Dale Opublikowano 24 Czerwca 2010 #5 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Równoległe połączenie wcale nie wymusza używania dwóch zaworków. Wystarczy jeden przed odgałęzieniem do dolnego grzejnika i wtedy jeden zawór kontroluje obydwa grzejniki. Cytuj
adamasz Opublikowano 24 Czerwca 2010 #6 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Faktycznie - nawet umieszczenie go na zas. lub powrocie, na wys. ok. metra pozwoli kontrolować rzeczywistą temp pomieszczenia (zwykle góra jest wówczas nieco przegrzana) - sorki, nie zawsze 'doświadczenie instalacyjne' jest dobrym doradcą w sytuacjach nietypowych :) Cytuj
krisk Opublikowano 24 Czerwca 2010 #7 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Potrzebuję zamontować grzejnik o mocy 2kW.Jednak ze względu braku miejsca zmuszony jestem zamontować go na ścianie, gdzie mam tylko 50cm miejsca szerokości... Co się stanie, gdy zamontuję dwa grzejniki 950/400 jeden nad drugim? To raczej proste - Napewno musi być połączenie z kazdym zaworkiem oddzielnie Po pierwsze / dojscie do grzejnika DN15 może nie podołać i zdławic przepływ wody na obliczone dwa grzejniki / Po drugie / powinien mieć większy wlot i wylot oraz przeplyw pomiędzy dwoma grzejnikami minimum DN20/ Konkluzja Grzejnik na dole powinienien być podniiesiony od posadzki o około 15 cm i za grzejnikiem powinieneś przeciagnąć szczelinę wentylacyjna ocieplaną aby do górnego grzejnika pobierać powietrze chłodne z dołu i otworzyć szcelinę pod wyżej położonym grzejnikiem Zachowałbyś równomierność rozpływów w instalacji Troche nietypowe ale prawie ksiązkowe rozwiazanie :) Nigdy nie wiadomo co komu do głowy .... hihi Po takim zabiegu uzskamy rozpływy adekwatne do obliczeniowych i mozliwość regulacji instalacji Ponadto uzyskamy jednakową temperaturę na grzejnikach :) nie będzie to ładne ale jak każda taka przeróbka jest orginalna z uwagi na sterowalność i oszczędność lepiej dla instalacji aby górny grzejnik nie posiadał głowicy tylko był ustawiony na stałe poprzez nastawę na głowicy termostatycznej w zalezności od obliczeń projektowych I powinno pieknie działać :) Cytuj
krisk Opublikowano 24 Czerwca 2010 #8 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Potrzebuję zamontować grzejnik o mocy 2kW.Jednak ze względu braku miejsca zmuszony jestem zamontować go na ścianie, gdzie mam tylko 50cm miejsca szerokości... Co się stanie, gdy zamontuję dwa grzejniki 950/400 jeden nad drugim? Konretnie stanie sie to że ten drugi grzejnik będzie miał moc około 0,2 do 0,3 kW i to dobrze kalkulując więc będziesz miał tak naprawdę tylko 1,2 w porywach 1,3kW mocy. Czysta strata energii elektrycznej Twojej pompki pomimo tego ze grzejnik nie grzeje musisz tłoczyć w kazdej godzinie 40 litrów wody z reguły na wysokość 2 metrów w pełni za darmo i tak przez sezon grzewczy Decyzja nalezy do Ciebie Pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 28 Czerwca 2010 #9 Opublikowano 28 Czerwca 2010 A może coś wybierzesz z takich grzejników? http://www.vogelundnoot.com/img/Grzejniki_...der_07_2009.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi