reniu12 Opublikowano 22 Maja 2010 #1 Opublikowano 22 Maja 2010 witam panowie wybrałem te 2 kotły ling combi z obrotowa retorta Cichewicz futura s dual ale nie wiem czy ma obrotowa retortę i mam dylemat który wybrać proszę o wasze opinie no i oczywiście jak z serwisem wygląda w obydwóch firmach,generalnie będę palił eko-groszkiem Cytuj
Neo Opublikowano 22 Maja 2010 #2 Opublikowano 22 Maja 2010 Jeżeli zamierzasz palić eko-groszkiem wtedy nie potrzebujesz obrotowej retorty. Lepszy jest S Dual ponieważ jest tańszy, na żeliwie Bosch, a do tego ma lepszy sterownik Pozdrawiam. Cytuj
reniu12 Opublikowano 23 Maja 2010 Autor #3 Opublikowano 23 Maja 2010 Neo dzięki za podpowiedz ,czy ktoś z forumowiczów posiada Futura S Dual cichewicz ,jak ten piec się spisuje w praktyce Cytuj
reniu12 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor #4 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Jeżeli zamierzasz palić eko-groszkiem wtedy nie potrzebujesz obrotowej retorty. Lepszy jest S Dual ponieważ jest tańszy, na żeliwie Bosch, a do tego ma lepszy sterownik Pozdrawiam. witam dzisiaj ogladałem Futura S Dual wiec piec ma faktycznie lepszy sterownik retorta jest zeliwna czy tanszy od klimosza ? ta sama cena nawet bym powiedział ze droższy ale wykonanie tego pieca jest gorsza klapa zasobnika gnie sie - na moje za cieka blacha ,generalnie z wygladu wykonanie gorsze od ling combi lecz duzym + jest 1 -- sterownik 2--- pogodówka w standardzie 3 -- miarkownik ciagu powietrza do 1 komory 4 -- retorta żeliwna czy ktoś z was ma taki piec i palił w nim już ,jak się spisuje proszę o inf. bo jestem generalnie zdecydowany go kupić Cytuj
Neo Opublikowano 2 Lipca 2010 #5 Opublikowano 2 Lipca 2010 Wygląda na to, że Futura S Dual jest jednak sporo tańszy od Linga. Pozdrawiam. Cytuj
Gość Hydra1976 Opublikowano 5 Lipca 2010 #6 Opublikowano 5 Lipca 2010 Biorąc pod uwagę automatykę kotła to dual jest znacznie lepszy = posiada tryb fuzzy logic co znaczy ze sie sam nastawia do parametrów węgla oraz spalania . Koniec z manualna regulacja w zaleznosci od mocy i wegla. Co wazne fuzzy logic umozliwiamodulacje mocy w zakresie od 10 do 26 kw czy proste = cieplej tzn niższa moc kotła i zuzycie paliwa, zimniej = kociol pracuje na mocy znamionowej., Ta modulacja to czysta oszczednośc paliwa. Wiem bo widzialem taki kociol pracujący Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi