Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Od 1,5 miesiaca pale w piecu Ling Duo 15kW, z zaworem czterodroznym i silownikiem. Sterownik Economic Premium. Mam problem z ustawieniem temperatury powrotu (ochrony kotla). Mam teraz 33st. Kiedy ustawie 45 (nie ma co marzyc o przepisowych 55) to dochodzi do sytuacji kiedy sterownik chcac ja utrzymac zamyka zawor czterodrozny (kociol grzeje tylko siebie). Wtedy temperatura na kotle rosnie szybko, a na powrocie stoi, bo nie ma zadnego ruchu wody w obiegu kotlowym. Pompa CO jest w "duzym" obiegu z kaloryferami, zatem odcieta przez zawor czterodrozny. W tym stanie kociol sie blokuje - bo grzanie za chwile sie wylacza osiagajac zadana temp, kaloryfery ziebna - bo nic na nie nie idzie, zawor jest zamkniety bo temp powrotu nie rosnie .... 33st wyciagnie bez ruchu wody wiec tyle ustawilem i reszta sie pieknie reguluje. Czy to blad w algorytmie, czy cos nie tak jest polaczone... Czy moze cos zle ustawiam?

Opublikowano

Ten temat był często poruszany na forum. Napisz jaką masz temperaturę na wyjściu z kotła. Powinna być w granicach 65 - 70 st. C. osobiście jestem zwolennikiem zaworów trójdrożnych do utrzymania temperatury na instalację c.o. i niezależnego obiegu kotłowego z pompą.

Opublikowano
Ten temat był często poruszany na forum. Napisz jaką masz temperaturę na wyjściu z kotła. Powinna być w granicach 65 - 70 st. C. osobiście jestem zwolennikiem zaworów trójdrożnych do utrzymania temperatury na instalację c.o. i niezależnego obiegu kotłowego z pompą.

Wiem, ze gdzies juz to opisywales, czy masz na mysli dwa zawory 3d?

Opublikowano

Na wyjsciu mam do 65 st. C. Kociol grzeje od ok 58 do 62 (przy -4) i potem dobija jeszcze do 64-65. Ale rzeczywiscie jak piszecie w innym watku na ten temat obieg kotlowy jest grawitacyjny i widac nie dziala - mam 1 1/4'' zawor, rurki chyba 22 lub 25, dlugosc ok1m od wyjscia z pieca i 1,2m do powrotu, w sumie obieg ok 2,2m. A i zawor jest na poziomie wyjscia z pieca. Powinno dzialac?

Co do przekrecenia o 45 stopni to sprawdze to dzisiaj. Dzieki za sugestie.

Opublikowano

Guitar ma rację.Podmieszanie kotłowe to optymalne rozwiązanie sprawy powrotu.Zawór 4d nie jest żadną rewelacją.Z reguły ciężko jest na nim ustawic ,aby na zasilaniu i powrocie były idealne parametry.

Opublikowano

Rzeczywiscie optymalnie byloby miec pompe w obiegu kotlowym, tylko ze musialbym zrobic caly obieg na nowo.... a jeszcze nie pokorzystalem z tego :unsure:

Tak przy okazji ile powinno byc na powrocie by piec nie zarastal? 45 wystarczy?

Opublikowano

Na powrocie to jakieś 50-55 st powinno być,żeby piec nie zgnił od roszenia przy niskich temperaturach(dlatego ten obieg to jest to).A temperatura zadana pieca to osobna kwestia.Z reguły 60-80 st podawają producenci kotłów na paliwa stałe.W niższej temperaturze możesz mieć smołe w kotle a co za tym idzie krótszą żywotność.

Opublikowano

Do utrzymania odpowiedniej temp. na kotle najlepiej zastosować termostatyczny zawór trójdrożny. On będzie wtedy sam pilnował temp. powrotu. Optymalna temp. powrotu to 60*C. Żaden zawór nie spowoduje ze kocioł nie będzie zarastał!!! Taki zawór powoduje że zimna wodna z obiegu nie schłodzi nam kotła, a tym samym nie wkropli się w nim woda która w połączeniu z sadzą będzie wyglądała jak smołowata maź. Zawór chroni przed zgniciem kotła i przed smołą w kotle ale nie chroni przed sadzą, która trzeba również usuwać.