o6483256 Opublikowano 23 Lipca #1 Opublikowano 23 Lipca Sezon ogórkowy dla forum, ale jestem w trakcie montażu 2 pc w drugim budynku. Zdecydowałem sie na montaż bufora na powrocie szeregowo. Dom z podłogówką i dwoma klimakonwektorami. Chcę tak zrobić, żeby "obskoczyć" wbudowaną pompą obiegową pc "zasilanie" podłogówki. Na co zwrócić uwagę przy okazji takiego układu? Cytuj
PioBin Opublikowano 23 Lipca #2 Opublikowano 23 Lipca 1. Pojemnosc zbiornika nie za duza i co gorsze nie za mala 2. Krocce po przekatnej 3. Zawor madmiarowo-upustowy montaz i regulacja. Cytuj
o6483256 Opublikowano 23 Lipca Autor #3 Opublikowano 23 Lipca Zawór nadmiarowo upustowy jest konieczny, jak wszystkie pętle zawsze mają przepływ? Cytuj
nightwatch Opublikowano 23 Lipca #4 Opublikowano 23 Lipca 7 minut temu, PioBin napisał(a): Pojemnosc zbiornika nie za duza i co gorsze nie za mala No ale pompy ciepła sprzedają tylko w dwóch mocach: za duża i za mała To pewnie baniaki również tylko w tych dwóch rozmiarach. 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 23 Lipca #5 Opublikowano 23 Lipca Zawor konieczny moim zdaniem. A baniak? producent cos napisal? Moze byc wiekszy - nie bedzie technicznie przeszkadzal co najwyzej organizacyjnie. Cytuj
o6483256 Opublikowano 23 Lipca Autor #6 Opublikowano 23 Lipca OK, czyli zawór nadmiarowo upustowy zamontować między zasilaniem i powrotem 👍 Wszystko będzie zalane glikolem, bufor mały 60l, żeby spełnić tylko wymóg zładu wody w instalacji Cytuj
lajosz Opublikowano 26 Lipca #7 Opublikowano 26 Lipca Zawór między zasilaniem a wejściem do bufora ( uściślając ) . A powrót z CWU między buforem ( wyjściem ) a pompą ciepła - koniecznie. 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 26 Lipca Autor #8 Opublikowano 26 Lipca CWU nie będzie jest tylko jeden obieg Cytuj
o6483256 Opublikowano 22 godziny temu Autor #9 Opublikowano 22 godziny temu Ok Panowie, zrobiłem instalację z zaworem nadmiarowo upustowym i działa jak należy. Ten temat można zamknąć, dziękuję za pomoc, ale mam inny. Pociągnąłem nitkę CO z Budynku A (nowa instalacja) do budynku B który w razie czego ma być zasilany PC z budynku A (w przypadku awarii źródła ciepła w budynku B) Ponieważ nie specjalnie mi sie chce przerabiać instalację w budynku B, czy cos takiego zadziała? Pompa obiegowa z A (1) pompuje na budynek B wodę, ale po drodze jest pompa w B nr 3 która też pracuje. Pompa nr 3 jest słabsza od 1 i dokładam zawór nadmiarowy 2. Czyli jak pompa 1 za dużo pompuje idzie przez zawór a pompa 3 pracuje tak jak ma pracować. Zadziała ten wynalazek? Tak jak mówię, nie chce mi sie przerabiać instalacji, bo wiąże sie to ze zlaniem wody z całej instalacji, a tego już mi się robić nie chce 😉 Cytuj
lajosz Opublikowano 19 godzin temu #10 Opublikowano 19 godzin temu I tak i nie . Na pewno poprawnie nie jest . Zawór nadmiarowy powinien być na zasilaniu głównym , czyli budynek A. Podłączenie budynku B tak jak jest tylko bez pompy i zaworu. Jeszcze by trzeba zaworami przykręcać żeby równo rozdzielić ciepło między budynki A i B . To że pompa jest słabsza to i tak nie wiesz ile będzie pompowała - czasem mogła by zabrać całą ciepłą wodę i co wtedy z budynkiem A ? 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 8 godzin temu Autor #11 Opublikowano 8 godzin temu Z hydroboxa w budynku A, wychodzą 2 obiegi jeden CO drugi CWU (wbudowany zawór trójdrogowy). Budynek A nie ma żadnego priorytetu grzania. W razie czego może być nieogrzewany. Ważniejszy jest w przypadku awarii ogrzewania budynek B. W układzie CO budynku A jest już jeden zawór nadmiarowy, teraz dołożyłbym drugi na nitkę CWU która będzie odpowiedzialna za ogrzewanie awaryjne budynku B Teraz pytanie, czy ten paten z szeregowo pompami i zaworem nadmiarowym się sprawdzi? Cytuj
lajosz Opublikowano 6 godzin temu #12 Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) Znowu odpowiem. . . I tak i nie . Na pewno poprawnie nie jest . Jak uparłeś się na dodatkową pompę CO to rozważ wstawienie dwóch zaworów zwrotnych aby prawidłowo wysprzęglić układ . Jak uparłeś się na dodatkową pompę CO to rozważ wstawienie dwóch zaworów zwrotnych aby prawidłowo wysprzęglić układ . Tylko może to zakłócić budynek A Najlepiej bez POMPY Edytowane 6 godzin temu przez lajosz 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 5 godzin temu Autor #13 Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Nie uparłem się, bo one juz są, a nie mam możliwości w prosty sposób bez zlewania wody jej obejść (tej w budynku B). Jedna jest w PC druga w budynku B. Pytanie jest takie: Będzie to działać awaryjnie, czy nie? PS zz na diabła mi potrzebne jak mam nadmiarowo upustowe dwie sztuki? Edytowane 5 godzin temu przez o6483256 Cytuj
lajosz Opublikowano 4 godziny temu #14 Opublikowano 4 godziny temu Działać będzie , jest ale jeśli to pompa elektroniczna czasem może "zgłupieć" . Trzeba sprawdzić. Ten przykład z dwoma zaworami zwrotnymi służy do pełnego wysprzęglenia pomp. Na nadmiarowym będzie działać częściowo - trzeba prawidłowo dobrać obroty pompy nr.3 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 4 godziny temu Autor #15 Opublikowano 4 godziny temu Pompa nr 3 faktycznie jest elektroniczna i przypuszczam, że będzie głupiec, ale to nie problem Mogę jej ustawić stałe obroty. W sumie to ma być rozwiązanie awaryjne, do czasu usunięcia hipotetycznej usterki pompy w budynku B (oby nigdy nie nastąpiła) Cytuj
lajosz Opublikowano 4 godziny temu #16 Opublikowano 4 godziny temu Raczej najpierw spróbował bym przepływ proporcjonalny . Jeszcze jedno , kiedyś tak włączyłem w swojej pompie i po wyłączeniu pompy ciepła ( stanęła obiegowa w PC ale pompa CO chodziła ) wywaliło mi błąd przepływu . Dlaczego - ano dla tego że obiegowa CO ssała wodę z pompy ciepła i ta myślała że przepływomierz się zaciął ( ten mechaniczny łopatkowy włącznik). Trzeba by opanować włączanie jednoczesne pomp. 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 3 godziny temu Autor #17 Opublikowano 3 godziny temu W pompie ciepła która ma współpracować z tym patentem jest czujnik przepływu, ale działa na zasadzie on/off i nic poza tym, więc to raczej nie powinien być problem Cytuj
lajosz Opublikowano 2 godziny temu #18 Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, lajosz napisał(a): i ta myślała że przepływomierz się zaciął ( ten mechaniczny łopatkowy włącznik). To właśnie taki włącznik ... 1 Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 6 minut temu #19 Opublikowano 6 minut temu Ja ze swej strony dołożę materiał, który być może wyjaśni zawiłości dwóch niezrównoważonych hydraulicznych obwodów grzewczych. Głównie rozchodzi się o te nieszczęsne zawory zwrotne. Przerobiłem nieco zrzut z ekranu autora prezentacji, by był bardziej przejrzysty. źródło: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi