Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Planuję wykonanie ogrzewania podłogowego w niewielkim domku drewnianym (konstrukcja szkieletowa).
Z ogrzewaniem podłogowym na parterze. Ale na poddaszu też potrzebne ogrzewanie, z tym że nie tak łatwo je zrobić bo strop to po prostu płyta OSB na belkach.
W związku z tym pomyślałem o ogrzewaniu ściennym. Dom szkieletowy więc w ścianach dużo miejsca. Pomyślałem że w całym poddaszu mógłbym w ścianach przeprowadzić rurki ogrzewania podłogowego tak ze sufit też by objęło. Po prostu przytwierdzając je do elementów szkieletu. Rozstaw wyszedł by raczej duży, bo 2 rurki na 60 cm, ale z kolei powierzchnia całkiem spora. A na to płyta GK.

Pytanie czy to ma w ogóle sens? Są co prawda gotowe panele do ogrzewania ściennego, ale nic nie wiem o nich poza tym ze drogo wychodzą a wcale jakieś łatwe w montażu nie są. To pomyślałem czemu by nie przeciągnąć po prostu rur 16 po wszystkich skosach poddasza. Proszę o przeciwwskazania...

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

KG dosyć dobrze izoluje ciepło, nie jestem pewien, czy to dobre rozwiązanie. Oczywiście teoretyzuję 😉

Opublikowano

Cześć , jeśli chciałbyś to zrobić w taki sposób jak opisałeś to jest to zły pomysł. Jeśli chcesz to w miarę tanio i dobrze zrobić to moim zdaniem powinieneś iść w rozwiązania jednak podłogówki są systemy na których kładziesz listwę lub są specjalne płyty w których układasz rury i możesz na nią wylać wylewkę lub zrobić suchą zabudowę . Przy suchej zabudowie będziesz miał mniejszą akumulację i zalanie będzie lepszym rozwiązaniem tylko musisz spytać swojego kierownika czy możesz obciążyć na tyle strop swojego budynku . 

Opublikowano

Z tą sucha zabudową ktoś tutaj pisał, że ma tak zrobione i nie poleca w związku z niewielką lub żadną akumulacją

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.07.2026 o 09:46, tomekb napisał(a):

musisz spytać swojego kierownika

Mój kierownik to ja, bo to dom na zgłoszenie. Jestem także ekipą budowlana, wykończeniową oraz hydraulikiem.

Udało się w związku z tym dojść do porozumienia w zespole. Jak się w ogóle da to zrobić to spróbuję te rurki wepchnąć w ściany. Co będzie dalej to się okaże.

Czy jest może jakiś materiał zamiast płyty karton gips który się lepiej do takiego ogrzewania nadaje? Widziałem rozmaite płyty cementowe ale kosztują solidnie.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi bardziej o to abyś spytał swojego kierownika czy możesz na tyle obciążyć strop aby np. wylać 5 cm anhydrytu . Jak sam jesteś ,, kierownikiem  " to w projekcie powinno to być policzone . Wtedy to byś miał najlepsze rozwiązanie . 

Edytowane przez tomekb
Opublikowano

zastanowię się nad tym jeszcze, ale to jak już szkielet powstanie (jest już w realizacji więc nie chcę teraz robić zmian). Widziałem na youtube (to moje główne źródło wiedzy) że ludzie robią podłogówkę nawet w płycie OSB i frezują rowki pod rurki.