Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jestem w trakcie modernizacji instalacji CO. Jako źródło ciepła montowana będzie gruntowa pompa ciepła firmy Galmet z awaryjnym źródłem w postaci pieca gazowego. Instalacja mieszana grzejniki + podłogówka. Ogólnie budynek posiada 2 kondygnacje, wysoką piwnicę (2,2 m) w której zamontowane są grzejniki i część mieszkalną na wyższej kondygnacji gdzie robione jest aktualnie ogrzewanie podłogowe. Ogólne założenie jest takie żeby w piwnicy utrzymywać jakąś tam stałą niższą temperaturę załóżmy ze 17 stopni, a na piętrze w części mieszkalnej max 21 stopni. Chciałbym żeby to funkcjonowało ekonomicznie, najlepiej całość na możliwe niskim parametrze załóżmy, że 35 stopni. Instalacja została wyposażona w bufor 200 l. Bufor został podłączony jak na schemacie w załączniku. Czy takie takie podłączenie będzie zgodne z moimi założeniami czy jednak będzie wymagało ładowania bufora wyższą temperaturą?

bufor.png

Opublikowano

1 .Jeżeli grzejniki tylko do piwnicy to puścić wszystko razem  z góry. 

2. Jak jest robiona nowa podłogówka to po co Ci bufor ? Zrobić tak żeby nie był potrzebny...

Opublikowano

Takie podłączenie bufora nic nie da oprócz wkó.......ia inwestora. 

Jedno wyjście na grzejniki i podłogówkę i jeden powrót z obu obiegow. 

Opublikowano

@lajospompa jest on/off więc to chyba z tego wynika zalecenia producenta i też dobrany jest najmniejszy możliwy , mam świadomość, że podłoga to też w sumie bufor. Wydaję mi się, że dzięki niemu pompa będzie miała odpowiednie przepływy i nie będzie częstych załączeń jeśli się okaże, że po całej termomodernizacji zapotrzebowanie instalacji na ciepło będzie mniejsze?

@Gonzo19 mówiłem instalatorowi, że chciałbym to zasilać możliwe nisko żeby było oszczędnie. Mam wrażenie, że poleciał jakimś gotowym schematem i nijak mi się to nie spinało. Czyli w takim przypadku potrzebne będzie dodatkowe sprzęgło żeby to rozdzielić za buforem czy jak? 

Czy samo wpięcie źródeł ciepła też będzie miało jakieś istotne znaczenie? Z tego co widzę w instalacji to piec gazowy podpięty jest pod licząc od góry 1 i 3 otwór, a pod pompę przygotowany jest 2 i 4. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, deckard90 napisał(a):

@Gonzo19 mówiłem instalatorowi, że chciałbym to zasilać możliwe nisko żeby było oszczędnie. Mam wrażenie, że poleciał jakimś gotowym schematem i nijak mi się to nie spinało. Czyli w takim przypadku potrzebne będzie dodatkowe sprzęgło żeby to rozdzielić za buforem czy jak? 

nie będzie oszczędnie. zimny powrót z grzejników schłodzi tak mocno zasilanie z podłogówki że będzie ona bardziej jako chłodnica niż ogrzewanie. Podłącz to normalnie jak Bóg przykazał i bedzie ok. Sam buror jest sprzegłem.bufor.png.eeede0047daf61981243c9b7b3f376d3.png.9e1c10a303d8b9b804edb60799753182.png

Pozostałe zawory zwrotne usuń oprócz tych co opisałem zz

możesz jeszcze tak zrobić

bufor.png.eeede0047da.png

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

@Gonzo19 co masz na myśli jak bóg przykazał? bo na większości znalezionych schematów za zbiornikiem wrzucony jest rozdzielacz z którego odchodzą poszczególne obiegi? będzie konieczny żeby równoważyć jakoś te 2 obiegi przy zmianie na 1 wyjście i 1 wejście z bufora?

Zawory zwrotne rozumiem muszą być ze względu na pracę 2 pomp obiegowych ?

Dopatrzyłem się, że instalator dorzucił jeden zz tak jak wskazałeś na powrocie ogrzewania podłogowego. Drugi jest na zasilaniu na grzejniki za pompą obiegową. Też ma trafić na powrót przed buforem tak jak na schemacie który wstawiłeś?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, deckard90 napisał(a):

@Gonzo19 co masz na myśli jak bóg przykazał?

Chodzi o to, że spora część tych rysunków w internecie jest rysowana przez różnych ludzi jako teoria. W praktyce te kombinacje sie nie sprawdzają.  Sam jestem tego przykładem. Zbudowałem instalację w/g rysunków z internetu wraz z teorią.  W praktyce po ok 3 tygodniach przerobiłem na tak jak byc powinno, bez teorii i jest ok do dzisiaj. To było 7 lat temu.

Wpiecie do bufora mam prawie tak jak na rysunku ostatnim. Różnica taka ze wyjście z bufora mam na samej górze, tam gdzie Ty umieściłeś odpowietrzenie. 

Poza tym Ty masz PC gdzie bufor będziesz grzał do max 40°, no może 45°.

Edytowane przez Gonzo19