Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka pompa typu split?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez cezario1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę to trwało bo musiałem sprawdzić w rozdzielni,od 20a do mnie 16a jest przewód 4X4 kwadrat.

• Przydało się 1
Opublikowano

Czyli spokojnie 20A zabezpieczenia możesz założyć👍

Opublikowano

Ciekawe jeszcze jaki długi jest ten przewód czy nie będzie dużego spadku napięcia.

Przecież zawsze można dołożyć dodatkowy przewód.

Opublikowano

Odległość około 12m, w domu i w garażu najgrubszy to 4X2.5 nie za cienki.

Opublikowano

Kaisai nie odbierze ci takiego przełącza

Opublikowano

Musisz dociągnąć albo nowy grubszy, albo dołożyć do istniejącego kolejny 4x2,5mm2

Opublikowano

Pierwsze uruchomienie zawsze robi autoryzowany serwis kaisai wszystko musi się zgadzać z jego wytycznymi czyli zabezpieczenia różnicówka przekroje kabli odpowiedni przepływ umiejscowienie PC itd żebyś miał gwarancję.

Przecież ten kabel nie jest taki drugi po co dokładać 2.5 lepiej 4 jak będziesz miał 8mm to już coś bardziej przyszłościowo będzie np jakbyś chciał dołożyć płytę indukcyjną.

Opublikowano

Przecież 4x2,5mm kwadrat ma do garażu (skąd pewnie chciałby zrobić wyprowadzenie na PC), a WLZ ma na 4x4mm2. W garażu będzie dokładał tą indukcję?

Opublikowano

Nie rozumiemy się,od 20a do 16a jest 12metrow przewodu 4x4 kwadrat (od jednej skrzynki do drugiej)w garażu mam 4x2.5 ,

Opublikowano (edytowane)

W takim razie ja bym połączył WLZ 4x4mm2 też takim samym 4x4mm2 . Natomiazt do WZL 4x4mm2  można dołożyć ( ale nie koniecznie} drugi taki sam i by wyszło 4x8mm2 Cena 14zł metr więc to nie duży koszt Kabel elektryczny YKY 4x4 mm² 1 m miedziany 0,6/1 kV Elektrokabel • Cena, Opinie - Allegro

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Po co mu w WLZ 8mm2. Po cholerę ma dokładać kolejne 4x4mm2. Weź to logicznie wytłumacz?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jakie odbiorniki ma w domu. Przecież tylko PC nie będzie na tym kablu działało. Wiem że ma małe zabezpieczenia ale z doświadczenia wiem że kable potrafią sie przegrzewać przy małym przekroju i długotrwałym obciążeniu. Ciekawe jaką ma izolacje ten kabel 450/750V czy gorszą. Kaisai zaleca czwórkę na sprężarkę

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Jakich by nie miał po co mu 8mm2 jak zabezpieczenie przedlicznikowe ma 25A. Weź to wytłumacz mi jakimś konkretnym argumentem, bo póki co głupoty wypisujesz

Opublikowano (edytowane)

Nie wytłumacze Ci naukowo. Jak grzałem kiedyś grzałkami (nie miałem PC a miałem darmowy prąd) to miałem duże spadki napięcia na kablu 4mm2 i musiałem go wymienić  Ale niech każdy sobie robi jak chce. Też mam 25A zabezpieczenie przedlicznikowe. Wiem że na 20A zalecają kabel 4 mm2

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Od 25a do licznika jest 4x10,od 20a do 16a jest 4x4,na gniazdka w domu 3x2,5 a w garażu 4x2,5 .

Opublikowano

Może @o6483256 ma rację że 4x4 starczy. Tylko od kabla WZL daj 4x4 bezpośrednio do PC

I zmień zabezpieczenia z 16a na 20a