Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, mam dylemat związany z zakupem pompy typu split, z wyliczeń z ciepło wyszła moc 8'57 kw za co i cwu, obecnie ogrzewanie mam na groszek. Szukam pompy z modulacją mocy, ma ona pracować jako główne żrodlo a kocioł jako dodatek wrazie W, mam nadzieję że koledzy mi dobrze doradzą, z góry dzięki.

Opublikowano

Zasadne pytanie czemu split, montując monobloka zyskujesz bardzo dużo kasy bo samemu zamontujesz a co do yeti czyli wszyscy słyszeli że pompy zamarzają ale nikt nie widział choć może i są takie przypadki ,masz monobloka zastosujesz glikol propylenowy nie za dużo i będzie ok, spli w niczym nie lepszy ani wydajnościowo a jedynie większy koszt montażu bo sam prawdopodobnie tego nie założysz.

Opublikowano

A jaki monoblok jest bardziej wydajny, na R-290 czy R32, umnie główne grzejniki, mało podlogowki.

Opublikowano

Jaka temp grzania CO. 

Opublikowano

Najwyższa temperatura jaką grzeje to 42 stopnie przy -20 , przeważnie jest od 35-37 stopni, grzeje na krzywej,temp w domu 22/23 stopnie.

Opublikowano

To szukaj na R32.

Jeżeli coś drogiego to Daikin, Mitsubishi lub Panasonic     

Z tańszych to coś z grupy Midea czyli wszystkie jaj klony sprzedawane pod inną nazwą Kaisai, Rotenso, Galmet itd 

Opublikowano

Przy takiej tem. CO nie ma  większego znaczenia jaki czynnik a bardziej na co stać, serwis a najważniejsze dobór PC czyli moc.

Opublikowano

Bardzo dobre PC w niskiej Cenie Nowa pompa ciepła Kaisai 10kW Split Jaworzno • OLX.pl 

Kaisai monblok pompa ciepła POMPA CIEPŁA ARCTIC MONO R32 8KW /10KW Szubin • OLX.pl

To jest identyczne jak Kaisai tylko droższe Pompa ciepła Rotenso Aquami 8kW Zielona Góra • OLX.pl Jak znajdziesz gdzieś taniej to może być.

Te wyżej są na sprężarce Mitsubihi a ta na jakiejś chińskiej i ma ubogi sterownik ale z tych tańszych też OK  Pompa ciepła Rotenso Windmi 10KW Zielona Góra • OLX.pl

Zależy jakiej drogiej PC szukasz. 

W dniu 10.04.2026 o 17:06, segal21 napisał(a):

Szukam pompy z modulacją mocy,

Te na sprężarce Mitsubihi 8/10kw modulują się do 3.5kw

Opublikowano

Trochę dziś szperalem po necie i sprawdzałem sobie producentów idoszlem do tego że polskie niby pompy są produkowane w Prc.

Opublikowano

Nie daj się złapać na "polskie pompy", one są tak samo polskie jak polskie smartfony firmy Kruger&Matz😉

Opublikowano

Pompy-hagem,kamino produkowane w tym samym miejscu co sunrain chińska pompa, myślę że ma dość dobre parametry z modulacją mocy, może ktoś o niej słyszał.

Opublikowano

Nie ma  Polskiej PC ? Kołton Kostrzewa Multiterma JBG HT Defro SAS to chińczyk? To tak samo Polskie jak Buderus Viessmann Niemiecki oni też nie mają swojej sprężarki, ale tu to nikomu nie przeszkadza, ręce opadają!