Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kocioł zasypowy górnego  spalania joker fabrycznie był przygotowany pod dmuchawę i została ona założona było tak palone kilka lat było lepiej niż w starym kotle bo był szczelniejsze i trochę ocieplony ale nie do końca podoba mi się jego praca. Palę w nim drewnem ale ciężko w nim napalić nim od góry jak bym nie ustawił dmuchawy i tak nie pracuje to dobrze poczytałem trochę na forum i chciałbym przejść na miarkownik ale tu pojawia się problem bo nie bardzo jest go gdzie założyć oraz drugi problem drzwi bez klapek. Obecnie dmuchawa znajduje się na górze pieca bokami pieca są kanały do popielnika i po 4 otworki po obu stronach powietrza wtórnego i tu rodzi się moje pytanie czy bez większych przeróbek możnaby założyć po prostu miarkownik na trójniki na wyjściu wody na instalację co a klapkę w miejsce dmuchawy czy to się raczej słabo sprawdzi i lepiej zrobić klapkę na popielnik i od miarkownika jakąś linkę na rolce do unoszenia klapki? 

Opublikowano (edytowane)

@adi821 Witam na forum!

Czytającym może pomóc, jeśli podasz model kotła, jego zdjęcia, przekrój i może szkic planowanej przeróbki.

Czy chodzi Ci o coś takiego jak na zdjęciu kotła od użytkownika @Sarmata :

IMG_20151018_154459.jpg

to jest zdjęcie z tej dyskusji:

Czy drugi wariant to ma być coś takiego jak w OPOP Naturo - tam miarkownik jest w kroćcu z tyłu kotła i i linka poprowadzona jest na przód do klapki:

image.png.f063546466677efc23db9d01088e4f25.png

zdjęcie jest z załączonej do postu ulotki od OPOP Naturo.

image.png.5bd2648f17ad1e45968e8ba8984900db.png

a ten obraz z poniższej instrukcji OPOP Naturo - link do strony z instukcjami: https://www.opopheating.pl/opop-naturo-wood-boiler

ten miarkownik z łańcuszkiem jest też pokazany na poniższym filmie.

naturo-16_pl-2-25-v2.pdf

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Možne užyc miarkownik elektroniczny bez ingenerencji w obieg grzewczy z czujnikem przylogowym.Plusiem jest zamkniecie po wypaleniu.

Opublikowano
55 minut temu, Matejko1 napisał(a):

@adi821 Witam na forum!

Czytającym może pomóc, jeśli podasz model kotła, jego zdjęcia, przekrój i może szkic planowanej przeróbki.

Czy chodzi Ci o coś takiego jak na zdjęciu kotła od użytkownika @Sarmata :

IMG_20151018_154459.jpg

to jest zdjęcie z tej dyskusji:

Czy drugi wariant to ma być coś takiego jak w OPOP Naturo - tam miarkownik jest w kroćcu z tyłu kotła i i linka poprowadzona jest na przód do klapki:

image.png.f063546466677efc23db9d01088e4f25.png

zdjęcie jest z załączonej do postu ulotki od OPOP Naturo.

image.png.5bd2648f17ad1e45968e8ba8984900db.png

a ten obraz z poniższej instrukcji OPOP Naturo - link do strony z instukcjami: https://www.opopheating.pl/opop-naturo-wood-boiler

ten miarkownik z łańcuszkiem jest też pokazany na poniższym filmie.

naturo-16_pl-2-25-v2.pdf 4.31 MB · 0 pobrań

Niestety kotły które pokazujesz to kotły dolnego spalania mój to kocioł górnego spalania i jest kompletnie nie przygotowany pod miarkownik a wygląda on dokładnie tak tylko został wyposażony w sklepie od razu w dmuchawę i sterownik jakiś prosty. Dmuchawa założona jest na górze zamiast rozety którą wziąłem w czerwone kółko a moje pytanie brzmi czy wystarczyło by zamiast dmuchawy w to samo miejsce zamontować klapę czy takie coś nie zda egzaminu? Miałbym blisko do przyłącza by zamontować miarkownik na trójniku z wyjściem i nie musiał bym przerabiać nic w drzwiach bo raczej nie znajdę pasujących z klapką. Kanały od rozety/dmuchawy idą po obu stronach kotła w dół do popielnika a po drodze są widoczne w komorze otwory powietrza wtórnego.

IMG_20260204_192359.jpg.5f8db64fb2a7fe791b82b578dce08c7c.jpg

IMG_20260204_193230.thumb.jpg.4f00ee48d600ad337b8d190f86ef1a6c.jpg

Tutaj widać górę pieca dmuchawa zamiast której chciałbym założyć klapkę miarkownika i wyjście z pieca z odpowietrznikiem gdzie chciałbym założyć miarkownik. 

Opublikowano (edytowane)

Poki pali sie bez wlaczonej dmuchawy przy otwartej na niej klapke,to možne zostawic klapku zamiast dmuchawy.Poki nie,to musisz dorobic klapke w drzwiczkach popielnikowych i otwor po dmuchawie zaslepic..

Ed: Widze podložona przeciwage klapki,czyli poki dobro tak sie pali,to zrob od wierchu.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

@adi821 Jaką masz średnicę krućca od termometru? I jaki masz rozmiar miarkownika?

Zobacz sobie ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2436059.html

oraz temat: 

Może warto rozważyć czy jakaś klapka do miarkownika nie nada się do zamontowania na drzwiczki – np. coś w tym stylu: https://allegro.pl/produkt/klapka-do-miarkownika-ciagu-regulator-ciagu-powietrza-cd0fa37f-5514-4ced-a5d0-b9656ec8412a?srsltid=AfmBOooYz0hx3f4ZlHNY2_LDeNNce2E6Z00Sq1a4PWbJdtkbDZe9AfhY&offerId=17733874081

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Matejko1 napisał(a):

@adi821 Jaką masz średnicę krućca od termometru? I jaki masz rozmiar miarkownika?

Zobacz sobie ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2436059.html

oraz temat: 

Może warto rozważyć czy jakaś klapka do miarkownika nie nada się do zamontowania na drzwiczki – np. coś w tym stylu: https://allegro.pl/produkt/klapka-do-miarkownika-ciagu-regulator-ciagu-powietrza-cd0fa37f-5514-4ced-a5d0-b9656ec8412a?srsltid=AfmBOooYz0hx3f4ZlHNY2_LDeNNce2E6Z00Sq1a4PWbJdtkbDZe9AfhY&offerId=17733874081

Nie ma króćca do termometra w tym piecu jest tylko jeden króciec wyjście z kotła termometr na czujnik. Czytałem ten temat ale u mnie nie ma jak tego zrobić jedyna możliwość to założyć na wyjściu na co tam gdzie mam założony odpowietrznik.IMG_20260204_212159.thumb.jpg.4d897449190cdac0e5bfc09b53aaa2aa.jpg

A co do klapki możnaby zastosować i założyć ją na drzwiczki ale chciałem się też dowiedzieć czy od góry zamiast dmuchawy taka klapka również spełniła by swoje zadanie czy wątpliwe i trzeba założyć klapkę w drzwi 

22 godziny temu, bercus napisał(a):

Možne užyc miarkownik elektroniczny bez ingenerencji w obieg grzewczy z czujnikem przylogowym.Plusiem jest zamkniecie po wypaleniu.

Czytałem o tym ale cena mnie odstrasza 

21 godzin temu, bercus napisał(a):

Poki pali sie bez wlaczonej dmuchawy przy otwartej na niej klapke,to možne zostawic klapku zamiast dmuchawy.Poki nie,to musisz dorobic klapke w drzwiczkach popielnikowych i otwor po dmuchawie zaslepic..

Ed: Widze podložona przeciwage klapki,czyli poki dobro tak sie pali,to zrob od wierchu.

Działa i jest lekko uniesiona aby była stało palność ale niestety dmuchawa nadal musi być z lekkim podmuchem bo ciężko tak ustawić żeby trzymało non stop żądaną temperaturę czy gdyby miarkownik podnosił te klapkę bardziej to by to wystarczyło czy marne szanse? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Moim zdaniem miarkownik nie zda egzaminu w kotle górnego spalania, za duża bezwładność tego całego systemu sterowania, dlatego jest dmuchawa ze sterownikiem i cykle przedmuchów, aby całkiem nie wygasło w kotle. Zanim temperatura wody spadnie i klapka powoli się uniesie to może być za późno, żeby kocioł wstał i w drugą stronę, zanim klapka się domknie całkowicie to cały opał tak się rozrzaży, że nawet przy zamkniętej klapce temperatura jeszcze będzie rosła.

Problem jest w tym, że w kotłach górnego spalania powietrze idzie przez cały zasyp, chyba że jest rozpalane od góry i powietrze podawane gdzie indziej niż pod ruszt, ale to tylko teoria z mojej strony, nigdy tak nie paliłem. Najlepiej jakby do tematu podpiął się ktoś, kto taki miarkownik sprawdził w praktyce, bo sama teoria, to nie wszystko.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, szpenio napisał(a):

Moim zdaniem miarkownik nie zda egzaminu w kotle górnego spalania, za duża bezwładność tego całego systemu sterowania, dlatego jest dmuchawa ze sterownikiem i cykle przedmuchów, aby całkiem nie wygasło w kotle. Zanim temperatura wody spadnie i klapka powoli się uniesie to może być za późno, żeby kocioł wstał i w drugą stronę, zanim klapka się domknie całkowicie to cały opał tak się rozrzaży, że nawet przy zamkniętej klapce temperatura jeszcze będzie rosła.

Problem jest w tym, że w kotłach górnego spalania powietrze idzie przez cały zasyp, chyba że jest rozpalane od góry i powietrze podawane gdzie indziej niż pod ruszt, ale to tylko teoria z mojej strony, nigdy tak nie paliłem. Najlepiej jakby do tematu podpiął się ktoś, kto taki miarkownik sprawdził w praktyce, bo sama teoria, to nie wszystko.

Niestety nie miałem okazji spróbować ale wiem że z dmuchawą też wcale nie jest kolorowo od góry palenie bardzo słabo wychodzi jak by jej nie ustawił, bo jak dmucha mocniej ogień szybko idzie w dół a później to wszystko się kisi w piecu robi się syf w kominie również ewentualnie przy bardzo małym podmuchu i zostawieniem podpartej klapki gdy już się rozpali jakoś tam to idzie ale wtedy znowu jest on tak słaby że ma problem ruszyć klapką i mocniej bujnąć kocioł jak temperatura spadnie.

Hmm a podawanie większych ilości powietrza górnymi drzwiczkami? Jak pale od góry ale jest to czasochłonne bo trzeba dużo do niego zaglądać to zazwyczaj wyłączam dmuchawę lub przestawiam na minimalny podmuch i zostawiam niedomknięte górne drzwiczki i wtedy palenie od góry wychodzi jako tako ale trzeba je w odpowiednim momencie zamknąć bo temperatura zaczyna niedługo lecieć jak wściekła a w kotle aż miejscowo bulgocze 

A jakby zrobić hybrydę?🤣 Do klapki dmuchawy podpiąć miarkownik ale zostawić dmuchawę na niższą temperaturę z minimalnym podmuchem i przedmuchami żeby podtrzymywała ogień gdy miarkownik ją przymknie? Ma takie coś jakikolwiek sens i szansę? 

Myślałem już nawet jak by spróbować zrobić z niego dolnego ale nie pomaga półka płaszcza wodnego do prawie połowy pieca, ruszt wodny i wielkość która zostanie bo komora sporo się zmniejszy a drewno które mam na ten rok przygotowane w większości nie wejdzie bo zostanie szerokość 30 i głębokość też coś koło tego a większość ma od 35 do 42cm zresztą nie pora na takie kombinacje czasu też brak dodatkowo obawiam się że po takiej przeróbce nie da rady ogrzać góry bo narazie grzeje 130m2 ale juz niedługo będzie 260 ciekawe czy da radę to wtedy ogrzać 🤔

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Standardowo steruja miarkowniki kotly gornego spalania.Liepiej ale bedzie,jak založysz klapke w popielnikowych drzwiczkach i dmuchawe zdemontujesz i zaslepisz.Powietrze pierwotne wchodzi cez ruszt,wtorne bedzie plynac z popielnika tymi dziurkami ponad opal i mialo by byc oukej.Taka konstrukcja kotla nie potrzebuje žadnych dmuchaw do dzialania,nawet na miarkowniku bedzie liepiej.

Opublikowano

Mnie się wydaje, że kotły dolnego spalania wprowadzono właśnie z tego powodu, że górniaki ciężko sterować, bo wylot spalin z komory jest u góry i którędy by nie puszczać powietrze to i tak cały zasyp będzie pod jego wpływem.

Ja kiedyś w kopciuchu sterowałem mocą grubością opału, miałem zawsze węgiel gruby, i grubsze kłody drewna, kładłem to na żar i czasem nawet 4 godziny kocioł trzymał ciepło na stałej szczelinie klapki.

Możesz kombinować z hybrydą i inne rozwiązania, ale chyba nie uda Ci się zrobić tak, żeby do pieca nie zaglądać kilka godzin i żeby to zawsze wypalało się bez przygasania. 

Opublikowano

Górniaki to były najlepsze i najoszczędniejsze kotły ale ekologia je zniszczyła .

Opublikowano

Dužo napalilem sie w gorniaku.Przy paleniu od gory dziala na miarkowniku bezproblemowo.To dolniak wowczas ma problemu zlapac ponownie ciag po zamknieciu.

• Lubię to 1
Opublikowano

@bercus Ciekawy jeste ile godzin kocioł pracował bez Twojej interwencji ? Nigdy nie miałem miarkownika w kopciuchu, więc pytam.

Opublikowano

Może ja Ci odpowiem. Pale w Viadrusie (górniak) od góry z miarkownikiem. Załadowany rano węglem ok. 14 kg z wesołej pali bez ingerowania 12-15 godz.(zależy od temp. na zewnątrz i wiatru)

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki, no to jest czego żałować, gdyby nie ekoterroryści z Brukseli 😃 kupił bym nowego górniaka, a nie MPM-a gdzie wsad pali się max 4-5 godzin.

Opublikowano
3 godziny temu, bercus napisał(a):

Dužo napalilem sie w gorniaku.Przy paleniu od gory dziala na miarkowniku bezproblemowo.To dolniak wowczas ma problemu zlapac ponownie ciag po zamknieciu.

Czyli miałeś taki piec i to pewne że jak zaslepie miejsce dmuchawy i założę klapkę na popielnik i miarkownik będzie to działać całkiem nieźle? 

46 minut temu, argonauta napisał(a):

Może ja Ci odpowiem. Pale w Viadrusie (górniak) od góry z miarkownikiem. Załadowany rano węglem ok. 14 kg z wesołej pali bez ingerowania 12-15 godz.(zależy od temp. na zewnątrz i wiatru)

Ile M2 tym grzejesz? Jak przymknie miarkownik i jak otworzyć klapę to wali kupę dymu czy jest dość czysto? U mnie na węglu z dmuchawą jak kiedyś próbowałem to 20kg i trzymał 20h blisko bez zaglądania ale jak włączyła się dmuchawa... Taki był parowóz że strach było na dwór wyjść więc po kilku próbach z różnymi ustawieniami i również mniejszymi ilościami zrezygnowałem dodatkowo piec ani komin też po tym nie wyglądał tak jak powinien a u Ciebie z miarkownikiem jest czysto? Zresztą palę głównie drewnem bo mam swój las i sporo krzaków więc opal prawie darmowy tylko tyle co swoją praca i paliwo do piły i ciągnika więc takich czasów nie osiągnę ale chyba będzie lepiej niż teraz chodzić co godzinę włożyć jednego klocka bo tak to dymi jak dmuchawa się załaczy więc wolę jak najwięcej bez bo komin i piec wtedy czysty 😅

Opublikowano

Grzeje 200m2, górniak to do węgla w zasadzie się tylko nadaje, i to najlepiej kalorycznego (wesoła), drewno to pomyłka. Kiedyś miałem Zębca z dmuchawą, myślałem, że to będzie automat. Wywaliłem dmuchawę i założyłem miarkownik po miesiącu palenia. Dymi troche przy rozpalaniu ale po 0,5 godzinie dym prawie znika, a po 1 godz. nie widać że się pali. Piec po wypaleniu wiadomo, że złapie w środku troche "białej" sadzy ale tragedii nie ma, i nawet nie trzeba za często czyścić. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@adi821Zauważ, że wypowiadający się o górniakach z miarkownikiem palą węglem i raczej wątpią, aby na drewnie się sprawdził. Ciekawi mnie jaki będzie finał tej przeróbki. Póki nie pojawi się użytkownik, który pali tylko drewnem w górniaku z miarkownikiem, ja będę się trzymał swojej teorii - na drewnie to nie wypali. Trzeba by po prostu zrobić przegrodę, żeby spaliny wychodziły bokiem i ten joker robiłby za górniaka.

Niebawem naszkicuję jak ja to widzę.🙂

@bercus Twój górniak z miarkownikiem tylko na drewnie chodził ?

Edytowane przez szpenio
Opublikowano (edytowane)

Bedzie to dzialac spoko.Juž ten temat tu byl przerabiany i na podobnym kotlu jak twoj i oproci dmuchawie bylo liepiej na miarkowniku.

Drewno tež od gory chodzi.Tylko koks nie chce.

Edytowane przez bercus
  • Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Ale na drewnie ? Bo wszyscy piszą o węglu, a autor zapytania nie chce palić węglem.

Opublikowano (edytowane)

No,nie napali 14 godzin jak na weglu,ale odpowiedna dobe odbioru mocy i zaladunku napali.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

@adi821 Czy możesz doprecyzować swoje oczekiwania odnośnie miarkownika ?

Z tego co zrozumiałem chcesz palić tylko drewnem, bo masz swój las i będzie tanio. Na razie grzejesz 130m², ale w następnym sezonie będzie 260m². Jaka jest moc tego Jokera ?

Pytanie, jak długo chciałbyś nie zaglądać do kotłowni po rozpaleniu ?

@bercus Nie odpowiedziałeś jednoznacznie na moje pytanie 😀

Czy Twoje wieloletnie doświadczenie w paleniu górniakiem jest na węglu, czy tylko na drewnie, bo tutaj ma to kluczowe znaczenie.

Edytowane przez szpenio
Opublikowano

Brikiet brazowy i drewno tež.Akacja wytrzymala grzac w kotlu niemal jak ten brikiet,tylko nie trzyma žaru na rusztu i to jest wlasnie wygoda przy odpalaniu od gory.Odpada popielnik pelny smrodu po wygrzebaniu tych kulek žaru w popiolu,trzymaly sie ponad pol dnia na wystudzonym kotle...I že bylo tego w viadrusie 60 kW...