Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kocioł zasypowy górnego  spalania joker fabrycznie był przygotowany pod dmuchawę i została ona założona było tak palone kilka lat było lepiej niż w starym kotle bo był szczelniejsze i trochę ocieplony ale nie do końca podoba mi się jego praca. Palę w nim drewnem ale ciężko w nim napalić nim od góry jak bym nie ustawił dmuchawy i tak nie pracuje to dobrze poczytałem trochę na forum i chciałbym przejść na miarkownik ale tu pojawia się problem bo nie bardzo jest go gdzie założyć oraz drugi problem drzwi bez klapek. Obecnie dmuchawa znajduje się na górze pieca bokami pieca są kanały do popielnika i po 4 otworki po obu stronach powietrza wtórnego i tu rodzi się moje pytanie czy bez większych przeróbek możnaby założyć po prostu miarkownik na trójniki na wyjściu wody na instalację co a klapkę w miejsce dmuchawy czy to się raczej słabo sprawdzi i lepiej zrobić klapkę na popielnik i od miarkownika jakąś linkę na rolce do unoszenia klapki? 

Opublikowano (edytowane)

@adi821 Witam na forum!

Czytającym może pomóc, jeśli podasz model kotła, jego zdjęcia, przekrój i może szkic planowanej przeróbki.

Czy chodzi Ci o coś takiego jak na zdjęciu kotła od użytkownika @Sarmata :

IMG_20151018_154459.jpg

to jest zdjęcie z tej dyskusji:

Czy drugi wariant to ma być coś takiego jak w OPOP Naturo - tam miarkownik jest w kroćcu z tyłu kotła i i linka poprowadzona jest na przód do klapki:

image.png.f063546466677efc23db9d01088e4f25.png

zdjęcie jest z załączonej do postu ulotki od OPOP Naturo.

image.png.5bd2648f17ad1e45968e8ba8984900db.png

a ten obraz z poniższej instrukcji OPOP Naturo - link do strony z instukcjami: https://www.opopheating.pl/opop-naturo-wood-boiler

ten miarkownik z łańcuszkiem jest też pokazany na poniższym filmie.

naturo-16_pl-2-25-v2.pdf

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Možne užyc miarkownik elektroniczny bez ingenerencji w obieg grzewczy z czujnikem przylogowym.Plusiem jest zamkniecie po wypaleniu.

Opublikowano
55 minut temu, Matejko1 napisał(a):

@adi821 Witam na forum!

Czytającym może pomóc, jeśli podasz model kotła, jego zdjęcia, przekrój i może szkic planowanej przeróbki.

Czy chodzi Ci o coś takiego jak na zdjęciu kotła od użytkownika @Sarmata :

IMG_20151018_154459.jpg

to jest zdjęcie z tej dyskusji:

Czy drugi wariant to ma być coś takiego jak w OPOP Naturo - tam miarkownik jest w kroćcu z tyłu kotła i i linka poprowadzona jest na przód do klapki:

image.png.f063546466677efc23db9d01088e4f25.png

zdjęcie jest z załączonej do postu ulotki od OPOP Naturo.

image.png.5bd2648f17ad1e45968e8ba8984900db.png

a ten obraz z poniższej instrukcji OPOP Naturo - link do strony z instukcjami: https://www.opopheating.pl/opop-naturo-wood-boiler

ten miarkownik z łańcuszkiem jest też pokazany na poniższym filmie.

naturo-16_pl-2-25-v2.pdf 4.31 MB · 0 pobrań

Niestety kotły które pokazujesz to kotły dolnego spalania mój to kocioł górnego spalania i jest kompletnie nie przygotowany pod miarkownik a wygląda on dokładnie tak tylko został wyposażony w sklepie od razu w dmuchawę i sterownik jakiś prosty. Dmuchawa założona jest na górze zamiast rozety którą wziąłem w czerwone kółko a moje pytanie brzmi czy wystarczyło by zamiast dmuchawy w to samo miejsce zamontować klapę czy takie coś nie zda egzaminu? Miałbym blisko do przyłącza by zamontować miarkownik na trójniku z wyjściem i nie musiał bym przerabiać nic w drzwiach bo raczej nie znajdę pasujących z klapką. Kanały od rozety/dmuchawy idą po obu stronach kotła w dół do popielnika a po drodze są widoczne w komorze otwory powietrza wtórnego.

IMG_20260204_192359.jpg.5f8db64fb2a7fe791b82b578dce08c7c.jpg

IMG_20260204_193230.thumb.jpg.4f00ee48d600ad337b8d190f86ef1a6c.jpg

Tutaj widać górę pieca dmuchawa zamiast której chciałbym założyć klapkę miarkownika i wyjście z pieca z odpowietrznikiem gdzie chciałbym założyć miarkownik. 

Opublikowano (edytowane)

Poki pali sie bez wlaczonej dmuchawy przy otwartej na niej klapke,to možne zostawic klapku zamiast dmuchawy.Poki nie,to musisz dorobic klapke w drzwiczkach popielnikowych i otwor po dmuchawie zaslepic..

Ed: Widze podložona przeciwage klapki,czyli poki dobro tak sie pali,to zrob od wierchu.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

@adi821 Jaką masz średnicę krućca od termometru? I jaki masz rozmiar miarkownika?

Zobacz sobie ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2436059.html

oraz temat: 

Może warto rozważyć czy jakaś klapka do miarkownika nie nada się do zamontowania na drzwiczki – np. coś w tym stylu: https://allegro.pl/produkt/klapka-do-miarkownika-ciagu-regulator-ciagu-powietrza-cd0fa37f-5514-4ced-a5d0-b9656ec8412a?srsltid=AfmBOooYz0hx3f4ZlHNY2_LDeNNce2E6Z00Sq1a4PWbJdtkbDZe9AfhY&offerId=17733874081

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
46 minut temu, Matejko1 napisał(a):

@adi821 Jaką masz średnicę krućca od termometru? I jaki masz rozmiar miarkownika?

Zobacz sobie ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2436059.html

oraz temat: 

Może warto rozważyć czy jakaś klapka do miarkownika nie nada się do zamontowania na drzwiczki – np. coś w tym stylu: https://allegro.pl/produkt/klapka-do-miarkownika-ciagu-regulator-ciagu-powietrza-cd0fa37f-5514-4ced-a5d0-b9656ec8412a?srsltid=AfmBOooYz0hx3f4ZlHNY2_LDeNNce2E6Z00Sq1a4PWbJdtkbDZe9AfhY&offerId=17733874081

Nie ma króćca do termometra w tym piecu jest tylko jeden króciec wyjście z kotła termometr na czujnik. Czytałem ten temat ale u mnie nie ma jak tego zrobić jedyna możliwość to założyć na wyjściu na co tam gdzie mam założony odpowietrznik.IMG_20260204_212159.thumb.jpg.4d897449190cdac0e5bfc09b53aaa2aa.jpg

A co do klapki możnaby zastosować i założyć ją na drzwiczki ale chciałem się też dowiedzieć czy od góry zamiast dmuchawy taka klapka również spełniła by swoje zadanie czy wątpliwe i trzeba założyć klapkę w drzwi 

2 godziny temu, bercus napisał(a):

Možne užyc miarkownik elektroniczny bez ingenerencji w obieg grzewczy z czujnikem przylogowym.Plusiem jest zamkniecie po wypaleniu.

Czytałem o tym ale cena mnie odstrasza 

Godzinę temu, bercus napisał(a):

Poki pali sie bez wlaczonej dmuchawy przy otwartej na niej klapke,to možne zostawic klapku zamiast dmuchawy.Poki nie,to musisz dorobic klapke w drzwiczkach popielnikowych i otwor po dmuchawie zaslepic..

Ed: Widze podložona przeciwage klapki,czyli poki dobro tak sie pali,to zrob od wierchu.

Działa i jest lekko uniesiona aby była stało palność ale niestety dmuchawa nadal musi być z lekkim podmuchem bo ciężko tak ustawić żeby trzymało non stop żądaną temperaturę czy gdyby miarkownik podnosił te klapkę bardziej to by to wystarczyło czy marne szanse?