Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, chyba lepiej trafić nie mogłem, i od razu mówię że jestem z hydrauliki zielony...ale do rzeczy.

Instalatorzy zamontowali mi PC i bufor podłączony mam równolegle, czyli jak na Foto ..po przeczytaniu na różnych forach większość pisze że jest to złe podłączenie, więc tak na spokojnie bym prosił o porady jak powinno być...

Fot . Tak mam podłączone.

IMG_20260130_092839.jpg

Edytowane przez Tomek17
Opublikowano

Jest dobrze

Opublikowano

o6483256 dzięki, dzięki, jak pisałem jestem laikiem, ja mam podłączone według środkowego schematu...

A czym różni się pierwszy od trzeciego, możesz to objaśnić..

Opublikowano

Chciałbym jeszcze dodać, że jak będzie przeróbka bufora to do podłączenia jest jeszcze ogrzewanie podłogowe, które nie jest podłączone jeszcze..

Czyli przeróbka byłaby według pierwszego, czy trzeciego  schematu ?

Opublikowano

Trzecia wersja jest to modernizacja drugiej wersji. Ciepła woda jest ładowana do bufora jeśli mamy nadprodukcję względem zapotrzebowania instalacji grzewczej.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek17 napisał(a):

...A czym różni się pierwszy od trzeciego, możesz to objaśnić..

Opublikowano

lajosz - dziękuję za filmik bardzo ładnie gość tłumaczy, ale jakoś nie ogarniam tego...

Andrzej_M_ -dlaczego jest zły?

Pierwszy jest zły 

Drugi jest zły, bo taki mam ja 

Trzeci też zły 

To jaki jest odpowiedni ????

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Tomek17 napisał(a):

,,,, Andrzej_M_ -dlaczego jest zły?

Pierwszy jest zły ,,,,

Dlatego, że na schemacie nie zaznaczono miejsca zamontowania zaworu nadmiarowo-upustowego.

ps.
Autor portalu https://czysteogrzewanie.pl/ , nasz znamienity kolega @Juzef czasem także potrafi coś napisać, mijając się nieco z poprawnością techniczną.

Bufor w układzie szeregowym

Instalacja grzewcza osiąga wymagane przez pompę ciepła przepływy, ale zbudowana jest z małopojemnych grzejników i relatywnie cienkich rur, więc dla pompy ciepła powietrze-woda może się to skończyć taktowaniem w cieplejsze dni (bo mała ilość wody w grzejnikach sprawi że temperatura powrotu szybko wzrośnie) a w mrozy – problemami z odszranianiem (tzn. niekoniecznie musi się dziać coś złego, ale pompa, stwierdziwszy że nie ma w instalacji zapasu ciepła, odszroni się z pomocą grzałek; działać to będzie świetnie, tylko rachunki nie takie…).

Na takie sytuacje, gdy przepływy w instalacji są zapewnione, ale brakuje pojemności cieplnej – wystarczający jest bufor w układzie szeregowym instalowany na powrocie pompy ciepła. I to nawet nie bufor a buforek, bo taki zbiornik może mieć raptem 50-100l. Więcej może nie być potrzebne. Zależy od mocy pompy ciepła i pojemności instalacji.

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kolega już mnie wyręczył w wytłumaczeniu problemu. Ja tylko dodam że bardziej się sprawdził mały bufor na zasilaniu, gdyż podawał do defrostu wodę o wyższej temperaturze. Niby to tylko 4-5* różnicy, ale dla PC to jednak dużo.