Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do zakupy kotła na pellet, lecz totalnie nie wiem co wybrać i o jakiej mocy.
Dom 230m z roku 1988, 45cm grube ściany (podwójne mury), bez ocieplenia, okna plastikowe dwuszybowe (17 letnie), cały dom grzejniki bez podłogówki, poddasze ocieplone 2x20cm wełną.
Aktualnie dom grzany piecem na drewno/węgiel (Kołton Boxer 23kw) + 200l bojler na ciepłą wodę. Temperatura na piecu nie jest w stanie przekroczyć 65 stopni, w domu 21/22.
Straty cieplne są spore, przez noc spada od 4 do 6 stopni.
Zależy mi na sporym podajniku, możliwości podglądu/obsługi z telefonu lub urządzenia przenośnego aby zdalnie włączać i wyłączać piec. 
Bufor nie wchodzi w grę.
Polecacie Państwo coś sprawdzonego na własnym doświadczeniu w podobnych warunkach użytkowania?

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. Ile tak plus minus jest obecnie spalane węgla na sezon? Bo tak szczerze to ja bym najpierw docieplił dom a potem ładował się w pellet gdyż cenowo może być drogo.

Proszę jeszcze skorzystać ze strony https://cieplo.app/ podstawić dane ze swojego domu i zobaczyć co wyjdzie.

Edytowane przez djbuzer
Opublikowano

Zarządzanie kotłem takie jak oczekujesz ma Ogniwo z sterownikiem Pello. Działa to bardzo dobrze. Co do reszty się nie wypowiem, masz "zimny dom"

Opublikowano

Ło Panie, teraz 23kW i piec ledwo daje rade czyl idzie pełną mocą

23kW to 100 kgpeleltu na dzień czyli dzisiaj w zalezności od źródełka jakie znajdziesz 120-180 bilketów NBP na dobe (oczywiście tylko podczas najzimniejszych dni)

Chociaż

jak nocą temperatura spada to znaczy że w nocy nie palisz, a przy paleniu 24h non stop jednak to spalanie spada, dom się nagrzewa i potrzebuje mniej ciepła żeby utrzymać zadaną temperature

Jeżeli jesteś świadom ile kasy wydasz na kupno tego pelletu to "na oko"

jak mieszkasz gdzie zachód lub nad morzem, przy pracy pieca non stop 20kW powinno styknąć

jak gdzieś wchód/góry nawet 25kW może być mało

Opublikowano

W nocy nie jest palone + 9h w ciągu dnia nie jest palone ze względu na pracę.
Palone jest jedynie 3h rano przed pracą + około 5-6h po pracy, więc dom nie ma kiedy się nagrzać. 
Jedynie w weekendy jestem w stanie nabić temperaturę do 23 stopni w domu, po około 8h palenia. 
Aktualnie na sezon grzewczy spalam około 40m3 drewna (buk, grab)
Mam dwa kominy, więc plan jest taki, żeby podczas nieobecności palić w piecu na pellet, a w dni wolne w piecu na drewno.
Przewiduję spalanie 10-14 ton pelletu na zimę jeśli nie będzie używane drewno.

W dniu 27.01.2026 o 17:56, djbuzer napisał(a):

Dzień dobry. Ile tak plus minus jest obecnie spalane węgla na sezon? Bo tak szczerze to ja bym najpierw docieplił dom a potem ładował się w pellet gdyż cenowo może być drogo.

Proszę jeszcze skorzystać ze strony https://cieplo.app/ podstawić dane ze swojego domu i zobaczyć co wyjdzie.

Węgla praktycznie nie używam, max 1 tona na zimę. Drewna spalam około 40m (około 8tyś zł). Liczę się z tym, że pelletu może wyjść sporo (około 10-14 ton). Plusem jest to, że mam możliwość kupowania pelletu po 950 zł. Będzie to dla mnie bardziej opłacalne niż praca przy obróbce drewna.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za informację, skoro mówimy o takiej sytuacji to jedynym problemem jaki tutaj widzę jest dobranie odpowiedniego mocowo kotła aby nie przesadzić ze spalaniem ani też nie strzelić sobie w kolano i marznąć przy dobranej mocy na styk. Tak wiem że jest coś takiego jak modulacja mocy kotła na pellet tylko jeszcze należy pamiętać że jeśli w przyszłości dobrze ocieplisz dom to może się okazać iż kocioł teraz dobrany może być mocno za mocny.

Plus tego co zyskasz na tej wymianie to stałopalność i praktyczne bezobsługowość przy czyszczeniu raz na dwa tygodnie i znoszeniu paliwa do piwnicy i ładowaniu do zasobnika.

Minus - będzie trochę drożej na sezon. Przyjmując że 1m3 drewna to 2100kWh to daje przy 40 metrach 85000kWh na sezon, dajmy z pelletu 5kWh z kila to masz z 16 ton ale jeśli policzysz sprawność urządzeń to w zależności od zimy powinieneś się zmieścić w tych max. 14.

Jaką szacunkową moc CO pokazała strona ciepło właściwe przy -20 stopniach?

Edytowane przez djbuzer
Opublikowano

image.thumb.jpeg.9172fd8a046da3945a80cbe3fd03c6d2.jpegCoś takiego wyszło ze strony, którą Pan podał.
Rozumiem w 100%, że kocioł z określoną mocą aktualnie będzie za duży jeśli z przyszłości (planowo w ciągu 5 lat) zmieni się okna + ociepli budynek, ale jeśli mogę prosić o wytłumaczenie dlaczego? Nie wystarczy w przyszłości ustawić niższej temperatury zadanej CO, aby zmniejszyć spalanie pelletu? 

16 minut temu, djbuzer napisał(a):

Dziękuję za informację, skoro mówimy o takiej sytuacji to jedynym problemem jaki tutaj widzę jest dobranie odpowiedniego mocowo kotła aby nie przesadzić ze spalaniem ani też nie strzelić sobie w kolano i marznąć przy dobranej mocy na styk. Tak wiem że jest coś takiego jak modulacja mocy kotła na pellet tylko jeszcze należy pamiętać że jeśli w przyszłości dobrze ocieplisz dom to może się okazać iż kocioł teraz dobrany może być mocno za mocny.

Plus tego co zyskasz na tej wymianie to stałopalność i praktyczne bezobsługowość przy czyszczeniu raz na dwa tygodnie i znoszeniu paliwa do piwnicy i ładowaniu do zasobnika.

Minus - będzie trochę drożej na sezon. Przyjmując że 1m3 drewna to 2100kWh to daje przy 40 metrach 85000kWh na sezon, dajmy z pelletu 5kWh z kila to masz z 16 ton ale jeśli policzysz sprawność urządzeń to w zależności od zimy powinieneś się zmieścić w tych max. 14.

Jaką szacunkową moc CO pokazała strona ciepło właściwe przy -20 stopniach?

Opublikowano

Zmniejszenie temperatury nie zadziała gdyż w zależności od rodzaju kotła trzeba zapewnić odpowiednie parametry na zasilaniu i powrocie - kocioł jeszcze dobrze się nie rozpędzi a już będzie musiał hamować, to że w dtr jest napisane o modulacji mocy i kocioł ma np. od 5 do 20 kW to nie jest tak do końca gdyż nie działa 0/1 i rozpędzonego pelletu nie da się zatrzymać w ciągu minuty - będzie straszna huśtawka i włączanie/wyłączanie po 10-12 razy na dobę.

Z tego co pokazała strona czyli 29 kW to mega dużo i kocioł z zapasem to minimum na chwilę obecną 32 kW można założyć 26 lub ekstrymalnie 24 wiedząc że w przeciągu kilku lat dojdzie ocieplenie - ale trzeba się liczyć że może być chwilami niekomfortowo w zależności od zimy.

Jedyną sensowną opcją w tym przypadku to widzę, że teraz dobrać piec pod zapotrzebowanie nieocieplonego budynku z przygotowaniem instalacji pod montaż bufora ciepła po ociepleniu, czyli teraz wymiana źródła ciepła na piec pelletowy z przygotowaniem instalacji pod bufor, którego się zamontuje po ociepleniu budynku, wtedy piec będzie szedł swoją mocą ładował bufor a z bufora na instalację pojdzie to co potrzebne do ogrzania budynku.

A jak twierdzą inni Koledzy z forum?

PS - proszę mnie tu nie Panować 🙂

Opublikowano

Ja mam dom z kamienia, duże głazy, od środka warstwa cegły pałacowej, grubość muru to 70 do 80 cm i nie mam zamiaru ocieplać. Poddasze wysokie pod kalenice ocieplone wełną 20 cm, okna 3 szybowe z argonem. ok 160m2

Jak wrzucam w CIEPŁO WŁAŚCIWE "swoje" parametry do zawsze wychodzą mi kosmiczne wartości z du....y wzięte.

Kocioł zębiec KWKD 15 KW + palnik 15KW od Skiepko ( Ecopalnik) i od ok 8 lat spalam max na rok ( z grzaniem wody przez cały rok) 4 tony pelletu, NAJTAŃSZEGO. w ubiegłym roku kupiłem 4 tony za 4200 zł z przywózką.

Posiadem tylko grzejniki panelowe mocno przewymiarowane, instalacja w miedzi, termostaty na grzejnikach ( to ważne).
W domu temp od 18 do 23 stopni i to już sobie domownicy ustawiają jak im pasuje. Obniżenia nocne 1 stopień, histereza 0,5 stopnia.
 Palnik "puszczam" na 100 % mocy jak jest -20, obecnie chodzi na 80% mocy.

Przy mrozach jak obecnie spala średnio 27 kg na dobę.

Nie mogę domu wychładzać i jak nagrzeję tę masę kamieni  to dogrzanie tego wygląda całkiem nieźle.

Seven07 u ciebie najszybciej i najtaniej to można wypełnić granulatem steropianu ( byle nie calulozą) "pustkę" w murze i kocioł ogniwo 18 KW spokojnie da rade.( kolega ma podobne parametry i poszło mu max 6 ton pelletu w zeszłym roku) a ma 4 kobiety w domu....
Następny Ogniwo ma już 25 KW i też mógłby spokojnie być ( z zapasem).
A Ogniwo dlatego że mają rewelacyjne palniki firmy  ECOPALNIK i dobre sterowniki.

Przez 8 lat palenia wymieniłem tylko kondensator za 2 zł. palnik mega prosty 100 razy lepszy niż np kipi obrotowy.

Jak zamontowałem palnik to sobie mówiłem że na weekend będę palił węglem albo drewnem ( mam zapas w razie W) i ani razu nie zapaliłem bo mi się nie chciało 😉

Opublikowano
W dniu 31.01.2026 o 16:05, djbuzer napisał(a):

Zmniejszenie temperatury nie zadziała gdyż w zależności od rodzaju kotła trzeba zapewnić odpowiednie parametry na zasilaniu i powrocie - kocioł jeszcze dobrze się nie rozpędzi a już będzie musiał hamować, to że w dtr jest napisane o modulacji mocy i kocioł ma np. od 5 do 20 kW to nie jest tak do końca gdyż nie działa 0/1 i rozpędzonego pelletu nie da się zatrzymać w ciągu minuty - będzie straszna huśtawka i włączanie/wyłączanie po 10-12 razy na dobę.

Z tego co pokazała strona czyli 29 kW to mega dużo i kocioł z zapasem to minimum na chwilę obecną 32 kW można założyć 26 lub ekstrymalnie 24 wiedząc że w przeciągu kilku lat dojdzie ocieplenie - ale trzeba się liczyć że może być chwilami niekomfortowo w zależności od zimy.

Jedyną sensowną opcją w tym przypadku to widzę, że teraz dobrać piec pod zapotrzebowanie nieocieplonego budynku z przygotowaniem instalacji pod montaż bufora ciepła po ociepleniu, czyli teraz wymiana źródła ciepła na piec pelletowy z przygotowaniem instalacji pod bufor, którego się zamontuje po ociepleniu budynku, wtedy piec będzie szedł swoją mocą ładował bufor a z bufora na instalację pojdzie to co potrzebne do ogrzania budynku.

A jak twierdzą inni Koledzy z forum?

PS - proszę mnie tu nie Panować 🙂

Czyli nie wszystko jest takie piękne jak to opisują producenci.. 😕
Z buforem może być problem jeśli chodzi o wniesienie - kotłownia jest w piwnicy, drzwi 80cm. Bojler 200l wszedł na żyletki 😄

Ogólnie zanim stworzyłem post na tym forum, podzwoniłem po firmach z kotłami i dostałem takie propozycje: 
Kocioł Kotstal Pelet Duo 10 - 34 kW
Kocioł Kotstal Pelet Ecodesign 10 - 34 kW
Kocioł Metal-Fach SMART PELLET WF PRO
Kocioł PEREKO COMFORT-PELL 25 kW
Kocioł LAZAR SmartFire Exclusive 22 kW
Dla każdego z tych firm przedstawiłem informacje takie same jak na forum i doradzili takie kotły. 
Najchętniej wybrałbym Metal-Fach, montuje je znajomy hydraulik i bardzo chwali.
Kocioł Lazar ma kilku znajomych i też bardzo chwalą - chociaż cena jest wysoka.
Kotstal - serwis 30km ode mnie, zapewniają, że w ciągu 24h są na miejscu w razie awarii + cene jestem w stanie dostać bardzo dobrą. 
Pereko - sporo osób narzeka, że topi się rura podajnika. 
Reszty kotłów nie znam. 
Jesteście w stanie się wypowiedzieć?

Opublikowano

No chyba nie myślisz że ktoś ci będzie pisał elaboraty na temat tych kotłów.....
Szukaj info na forum.

Najważniejsze to prosta obsługa bez jakiś dziwnych serwisowych chwytów czyli obowiązkowych płatnych przeglądów itp.
Fajnie jakby się czyścił automatycznie.

Kotostal wygląda jak by go kowal robił (niewidomy) na stronie brak jakiegokolwiek info, brak DTR-ki brak przekrojów to jakaś chałupniczy wyrób zapewne. Podejrzewam że górno dolny patrząc na wyczystki.

Metal Fach to podobna liga jak kotostal patrząc na przekroje, same poziome półki, pewnie w komplecie dają maskę na twarz niezbędną w tym przypadku przy czyszczeniu. Ale za to ma ładny design..
Ten znajomy hydraulik na pewno Cię lubi? A może tylko udaje....

Poszukaj info jakie te kotły mają palniki, sterowanie.

No i pellet już po 2.5 tys. bo troszkę przymroziło.... dobrze że mamy globalne ocieplenie bo inaczej to było by że ho, ho albo i gorzej 😉