Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do zakupy kotła na pellet, lecz totalnie nie wiem co wybrać i o jakiej mocy.
Dom 230m z roku 1988, 45cm grube ściany (podwójne mury), bez ocieplenia, okna plastikowe dwuszybowe (17 letnie), cały dom grzejniki bez podłogówki, poddasze ocieplone 2x20cm wełną.
Aktualnie dom grzany piecem na drewno/węgiel (Kołton Boxer 23kw) + 200l bojler na ciepłą wodę. Temperatura na piecu nie jest w stanie przekroczyć 65 stopni, w domu 21/22.
Straty cieplne są spore, przez noc spada od 4 do 6 stopni.
Zależy mi na sporym podajniku, możliwości podglądu/obsługi z telefonu lub urządzenia przenośnego aby zdalnie włączać i wyłączać piec. 
Bufor nie wchodzi w grę.
Polecacie Państwo coś sprawdzonego na własnym doświadczeniu w podobnych warunkach użytkowania?

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. Ile tak plus minus jest obecnie spalane węgla na sezon? Bo tak szczerze to ja bym najpierw docieplił dom a potem ładował się w pellet gdyż cenowo może być drogo.

Proszę jeszcze skorzystać ze strony https://cieplo.app/ podstawić dane ze swojego domu i zobaczyć co wyjdzie.

Edytowane przez djbuzer
Opublikowano

Zarządzanie kotłem takie jak oczekujesz ma Ogniwo z sterownikiem Pello. Działa to bardzo dobrze. Co do reszty się nie wypowiem, masz "zimny dom"

Opublikowano

Ło Panie, teraz 23kW i piec ledwo daje rade czyl idzie pełną mocą

23kW to 100 kgpeleltu na dzień czyli dzisiaj w zalezności od źródełka jakie znajdziesz 120-180 bilketów NBP na dobe (oczywiście tylko podczas najzimniejszych dni)

Chociaż

jak nocą temperatura spada to znaczy że w nocy nie palisz, a przy paleniu 24h non stop jednak to spalanie spada, dom się nagrzewa i potrzebuje mniej ciepła żeby utrzymać zadaną temperature

Jeżeli jesteś świadom ile kasy wydasz na kupno tego pelletu to "na oko"

jak mieszkasz gdzie zachód lub nad morzem, przy pracy pieca non stop 20kW powinno styknąć

jak gdzieś wchód/góry nawet 25kW może być mało