Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie wraz z malejącą temperaturą na zewnątrz temat słabej wydajności kotła powrócił. Dziękuję koledze Samborowi za wcześniejsze porady wg. ich przerobiłem instalację dodając pompę krótkiego obiegu i modyfikację ustawień,ale jak wspomniałem temperatura na zewnątrz -15 stopni i wydajność kotła jest tak niska ,że nie jest wstanie dojść do temperatury 55 stopni przy zadanej 65. Co za tym idzie zawór kręci jak opętany w celu ochrony powrotu. Czy mogę jakoś jeszcze coś zrobić, żeby było lepiej. Teraz kocioł chodzi na 90%mocy i o dziwo jest lepiej jak na 100% Zrobię zdjęcie ekranu producenta.

IMG_20260124_092903120_HDR.thumb.jpg.24bb11cd18540001a9ceb12f2bb4ee38.jpgIMG_20260124_092952698_HDR.thumb.jpg.62877f40da861c8f474be0ae4f40d913.jpgIMG_20260124_092942645_HDR.thumb.jpg.7a5fc34bcee2197d6f8a85d9bc70fabf.jpg

Dodam ,że kocioł chodzi w trybie sterowania czujnikiem temperatury podłogi z Tech 292 ponieważ jest podłogówka, więc widać czasu postoju ale bardzo krótkie 

Opublikowano

@Jarek75 czy spalanie pelletu jest prawidlowe? Mam na mysli czy nie ma sadzy na wymienniku lub niespalononego pelletu w popielniku?

Jesli spalanie jest prawidlowe to niestety kociol jest zle dobrany (za maly).

Jesli jest sadza na wymienniku to palnik zle spala paliwo, jesli jest niedopalony pellet w popielniku to palnik zle spala paliwo. Tu mozna cos zaradzic przez ustawienia parametrow lub sprawdzenie czy palnik jest w dobrej kondycji mechanicznej (np. droznosc i czystosc otworow nadmuchowych).

Opublikowano

Jak masz włączoną ochronę przez zawór 4D to ją wyłącz

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dodam ,że kocioł chodzi w trybie sterowania czujnikiem temperatury podłogi z Tech 292 ponieważ jest podłogówka, więc widać czasu postoju ale bardzo krótkie 

Przepraszam coś mi nie pykło w wysyłaniu. Wracając do tematu spalanie jest raczej dobre może trochę komora ciemna jest ale popiół jak mąka żadnych spieków czy podejrzanych rzeczy kocioł ma 4 lata nowy dom 105m2 kocioł Defro Calori 11 więc wg. podstawowych zasad powinno być ok. Już tu na forum przerabiałem wiele ustawień ale dopiero dodanie pompy krótkiego obiegu naprawdę poprawiło sytuację. Teraz podłogą jest dogrzana komfort jest ale denerwuje mnie to ,że kocioł nie chodzi w prawidłowych parametrach a to wiadomo z czym się wiąże 💥💥💥🙆

Opublikowano

Na wykresu wyglada na robotu ochrony powrotu,wylacz testowo.Wszystkie pompki grzania sa wlaczone stalo,czy cyklycznie wlacza jakis termostat,czy inny"osczednik"? Wlacz na stale grzanie i termostat niech tylko obniža zadanej o 2˚.

Opublikowano

Witam kolegę Bercus twoje porady ostatnio też mi pomogły razem z kolegą Samborem udało się dojść do ładu z kotłem.Tym razem jest jednak inaczej wyłączenie ochronny powrotu nic nie daje jest jeszcze gorzej kocioł schodzi z temperaturą nawet do 46 stopni.Pompa CO czyli zasilania podłogówki pracuje przez cały cykl pracy grzania załącza się dopiero po przekroczeniu temperatury zadanej 53 stopnie. 

Widzę,że regulacją obrotów wentylatora w dół temperatura trochę rośnie kocioł pracuje w PID i trochę mnie to dziwi ale tak jest.

Opublikowano

Možesz poniechac nadmuch jaki jest i napchac troche wiecej opalu do tej max.mocy? Palnik isto przewymiarowany i kociol tež troche wiecej mocy oddaje.Najgorzej lekko wzrosna spaliny,ale poki mocy brakuje tylko kilka dni,to po co nie wspomagac zwiekszeniem mocy.Poki nie spalasz 60+ kg pelletu za 24 godz.,to 11 kW mocy nie osiagasz.

Opublikowano

Jak obniżyłeś nadmuch i temp. rośnie to znaczy że wcześniej ciepło uciekało w komin. Potestuj z nadmuchem.

Jeszcze na pompie krótkiego obiegu zwiększ bieg, może będzie lepiej. 

Jak nie dobija do temp. zadanej to też może być za mało paliwa. 

Opublikowano

No właśnie tutaj jest taki problem , że instalacja bardzo zalewa kocioł zimną wodą i 11kw mimo że powinno wystarczyć to jest za mało. Kocioł ma małą pojemność wymienika tylko 50litow sprawdziłem w specyfikacji. Dlatego pompa zasilania na najniższym biegu.,rotametry skręcone tak ,żeby komfortu cieplnego nie tracić a i tak coś nie domaga. Jak było na dworzu koło 0 stopni to jeszcze ok. ale teraz jest w dzień -7  a w nocy -11 i kocioł pracuje przez trzy godziny i nie jest w stanie zrobić 55 stopni i tym samym w instalację puszcza tylko chwilami żądaną na zaworze a potem zawór skręca i tak od nowa.

Opublikowano

Ile spalasz twgo pelletu na dobe?

Opublikowano

To nie wina kotła, a instalacji. 

Ja mam 12kw 120m tylko grzejniki dom niocieplony i przy - 14 pracował na 50% mocy w domu 23st. temp. zadaną 65st. utrzymywał bez problemu. 

Zwiększ dawkę paliwa praca na 4 nadmuch zostaw jak był i sprawdź czy coś lepiej. 

I wyłącz ochronę powrotu bo 4d głupieje nie wie czy ma chronić powrót czy puszczać na instalację, a na pompie kotłowej zwiększ bieg.