Skocz do zawartości
IGNOROWANY

HARTMANN Sun monoblok,problem od początku, brak mocy,brak defrostu,firma sprzedająca upadła-gdzie reklamować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Piszę, bo szukam realnych doświadczeń użytkowników pomp ciepła Hartmann SUN oraz informacji,gdzie skutecznie zgłaszaliście reklamację/serwis,szczególnie w sytuacji gdy firma sprzedająca już nie istnieje. Mam pompę Hartmann Sun, powietrze-woda monoblok,instalacja na grzejnikach,bufor.Problem jest od samego początku-to już druga zima i sytuacja się powtarza.

Objawy od pierwszego uruchomienia 

-zadana temperatura CO:52 stopnie Celsjusza 

-pompa nigdy nie osiągnęła więcej niż ok.32 stopnie celsjusza

-szybkie obladzanie parownika nawet przy +1stopni Celsjusza

-brak automatycznego defrostu 

-pojawią się błąd R18

Dodatkowo spaliła się grzałka w buforze,nie działa grzałka tacy skroplin

Firma od której kupiłam pompę z montażem-ogłosiła upadłości, mam kontakt tylko z podwykonawcą 

Pytania do Was?czy ktoś z Was miał Hartmann Sun z podobnymi objawami 

Czy komuś udało się skutecznie zareklamować u producenta lub dystrybutora ,mimo upadłości sprzedawcy?

Gdzie realnie zgłaszaliście takie problemy?-proszę o konkretny kontakt,firma,serwis?

Z góry dziękuję za każdą merytoryczna odpowiedź, zależy mi na doświadczeniach praktycznych ,bo temat trwa już zbyt długo 

20251227_100303.jpg

20251227_100403.jpg

20251227_095057.jpg

20251227_095048.jpg

Opublikowano

To będzie pewnie klon Sprsun:

https://www.tim.pl/pompa-ciepla-monoblok-9-5kw-1-faz-sprsun-select-cgk-025v3l1ph-r32/p/0001-00016-99380

Firma która upadła zamówiła pompy ze swoją naklejką. Gwarancje możesz wyrzucić do kosza.

Szukaj jakiegoś instalatora który ma doświadczenie i montował tanie chińczyki. Powinien Ci ją ogarnąć, to nie jest kosmiczna technologia 😉

Opublikowano (edytowane)

włącz pompę na chłodzenie na kilka minut, napraw grzanie tacy jakiś normalny elektryk elektronik pomoże bez problemu 

Zmniejsz temp zasilania jak najniżej się da, zdejmij termostaty jeśli masz na grzejnikach 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano (edytowane)

A miało być tak pięknie dawali 10 lat gwarancji na te pompy. Na OLX jest pan który sprzedaje pompy Sprsu. https://m.olx.pl/d/oferta/brutto-pompa-ciepla-sprsun-r32-evi-9-4-kw-3-faz-9-5-9-10-CID628-IDOSzYG.html Bardzo dobrze zna się na tych PC porozmawiaj z nim może coś odpłatnie pomoże lub poleci jakiegoś serwisanta bliżej twojej miejscowości.

Według mnie to twoja pompa jest za słaba do twojego domu. Tak do 40 stopni Celsjusza przy dodatniej temperaturze na dworze to powinna dać radę. Ponieważ pracuję na maksymalnym obciążeniu to dlatego bez przerwy masz  oszronione PC. Z tego co pamiętam to Sprsun powinien sam robić defrosty możliwe że jest to źle ustawione w sterowniku.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Gosia twoja pompa na R32 ogólnie nie powinna pracować na tak wysokiej temp zasilania cały czas. 

Prawda jest taka że to naciągacze bo pisanie COP 5,89 jest po prostu chamskie 

Tak samo moc pomp powinna być podawana np dla 0/35 bo taka temp w Polsce jest najczęściej w okresie grzewczym 

Dobór pomp pozostawiam - minutą ciszy 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano (edytowane)
Przegląd od AI

Błąd R18 w pompach ciepła SPRsun zazwyczaj wskazuje na problem z przepływem wody lub jej brakiem, często związany z zablokowanym zaworem, powietrzem w instalacji, zanieczyszczeniem wymiennika lub niedostatecznym przepływem, co uniemożliwia prawidłową pracę urządzenia, więc sprawdź szczelność, otwarcie zaworów i czystość układu wodnego. 
Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Według  mojego doświadczenia najczęściej powoduje ten błąd nieprawidłowe ciśnienie w układzie lub brak przepływu czyli głowiczki przykręcają grzejniki. Chyba że bufor podłączony równolegle to przykręcenie grzejników nie ma wpływu na przepływ. Musisz sprawdzić ciśnie jakie masz w instalacji CO. Jak jest za małe to niektóre pompy pomimo że nie wywalą błędu to i tak źle grzeją.

15 godzin temu, Gosia47 napisał(a):

Dodatkowo spaliła się grzałka w buforze,nie

Brak grzałki przy niskiej temperaturze wody może powodować niemożliwość zrobienia prawidłowego defrostu przez pompę ciepła. A z tego co wiem to w tych pompach nie ma grzałek tylko jest wyprowadzenie sterowania grzałki montowanej  w  buforze. Dlatego możesz mieć oszronione PC bo PC nie ma jak zrobić prawidłowo defrostu.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
17 godzin temu, Gosia47 napisał(a):

Czy komuś udało się skutecznie zareklamować u producenta lub dystrybutora ,mimo upadłości sprzedawcy?

Gdzie realnie zgłaszaliście takie problemy?-proszę o konkretny kontakt,firma,serwis?

Gdzie realnie zgłaszać – PRAKTYCZNA ŚCIEŻKA  Krok 1 – niezależny serwis pomp ciepła (opinia techniczna) Szukaj: firm niepowiązanych z Hartmann z doświadczeniem w monoblokach Zleć: diagnostykę czujników  sprawdzenie ilości czynnika test defrostu raport pisemny Bez tego importer/producent często „odbija piłeczkę”. Krok 2 – oficjalny importer Hartmann (pisemnie!) Nie telefon – mail + pismo. Załącz: opis objawów zdjęcia oblodzenia błędy (R18) raport serwisu Krok 3 – jeśli odmowa Masz realne opcje: Miejski / Powiatowy Rzecznik Konsumentów UOKiK (jeśli produkt wadliwy systemowo)w ostateczności opinia rzeczoznawcy + wezwanie do naprawy

Co możesz sprawdzić od ręki (bez serwisu) Jeśli masz dostęp do menu serwisowego: czy defrost jest włączony, jaka jest temperatura parownika wg sterownika ,czy pompa w ogóle próbuje wejść w tryb odmrażania czy grzałka tacy ma zasilanie

Opublikowano (edytowane)

@marcus312 tylko że pompa może być źle dobranoc do zapotrzebowania budynku na ciepło, źle skonfigurowana i zainstalowana np za małe średnice rur. Skoro objawy występują od pierwszego uruchomienia. Dlatego ja uważam że najpierw powinien zdiagnozować pompę i całą instalację serwisant który zna się na tej PC i prawidłowym podłączeniu jej do instalacji CO. 

Reklamować to można sobie  wadę fabryczną PC a nie złe podłączenie do instalacji 

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Firma w upadłości, nie likwiduje to odpowiedzialności gwarancyjnej, ale chyba trudno będzie to wyegzekwować.. potrzebny niezależny serwisant.

A jak pompa za mała to chyba lepiej było by dokupić drugą niż wyrzucać i zastępować większą? W każdym razie taniej, no i zawsze mozna jedną wyłączyć gdy jest cieplej. A w razie awarii byłby zapas.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@cezario1 bardzo dobrze krok nr 1 serwis pomp ciepła opinia techniczna myślę że jak przyjedzie ktoś z serwisu to również sprawdzi instalację pod względem średnic rur i całej reszty poprawności działania montażu itd.

Opublikowano

Tym bardziej żeby jak by była wzięta na dotacje to musi ją przez 5 lub 6 lat użytkować.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

To prawda z tym czystym powietrzem, jeszcze nie jeden może się przejechać zwłaszcza że kasy im brakuje teraz dla tych padlinożerców co ludzi naciągnęli.

Ja nie zdziwię się że przed piątym rokiem przyjdą do niektórych i zobaczą czy nadal mają wszystko jak nie to zwrot kasy za całość z odsetkami.