Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wspomaganie PC ciepłem z bufora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozdzielacze do podłogówek i grzejników, wszystko chodzi na jednakowej temperaturze, to z resztą jest tutaj bez znaczenia. Zaworu nie możesz likwidować, gdyż podczas pracy PC, woda będzie wysysana z bufora powrotem. To jest bardzo uproszczony schemat, nie obejmujący mieszania wody, zaworów do bojlera, przebiciowego do defrostów, ale z grubsza widać jak to u mnie jest rozmieszczone.

Opublikowano

@szakallo Bo normalnie tego ciepła w buforze nie ma, pojawia się dopiero jak ktoś rozpali w kociołku, tak od święta w duże mrozy.

Opublikowano

Ale pompa będzie mogła pracować dłużej i zejść z mocą - mniej taktowania, same plusy.

Chyba że bufor jest gdzieś gdzie nie chcesz ogrzewać (tracić energii) jeśli jest w środku budynku to i tak ta energia która ucieknie w powietrze, ogrzeje budynek więc to nie strata 

Opublikowano (edytowane)

@szakallo nie przeczytałeś dokładnie całego wątku. On ma PC za małe i dlatego chcę dogrzewać wodą z bufora chociażby defrosty żeby PC nie działało na pełnym obciążeniu jak są duże mrozy. Także nie ma problemu z taktowaniem pompy, a dużego buforu i w domu jednocześnie nie da radę dogrzać małym PC.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Nie znam dokładnie jego sytuacji ale zrobić jedną instalację z buforem i kotłem, tak aby nic nie przełączać. Palić kiedy robi się za zimno, gdy pompa nie wyrabia i tyle.

Albo dołożyć coś dodatkowego 

Edytowane przez szakallo
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Tylko do kotła na drewno musi być boufor  bardzo duży powiedzmy  800l . Nie pamiętam jaki kolega @carinus ma ale na pewno duży bo kiedyś czytałem w innym wątku na temat jego wielkości bufora 

Głupotą byłoby grzać PC taki duży bufor.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli stoi w części ogrzewanej to nie problem bo i tak zużyjesz tą energię na grzanie a pompa też będzie się rzadziej uruchamiać  

Jak ma taryfę G11 to może pomyśleć o taryfie G12 i grzać w tańszych godzinach zwłaszcza miesiącach jesiennych, warto się zastanowić 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, szakallo napisał(a):

Nie znam dokładnie jego sytuacji ale...

Piszesz szybciej niż czytasz. Ja nie mam żadnych problemów z grzaniem lub kosztami grzania. Mam za małą moc PC przy dużych mrozach i nie chcę żeby było przełączanie źródeł PC/kocioł, tylko w razie większych mrozów, PC pracowała stale i była tylko wspomagana kotłem. W obecnym układzie oba źródła nie mogą jednocześnie efektywnie oddawać ciepła do instalacji. Dlatego pomyślałem, żeby w okolicy bufora na nitce powrotu założyć małe sprzęgło poziome. W sumie to może być kawałem rurki z dwoma 3-nikami na końcach i tam wpiąć się z powrotem bufora na jednym 3-niku a na drugim końcu, do drugiego 3-nika podpiąć dodatkowe wyjście z bufora z zaworkiem, który to będzie zakręcany gdy grzanie będzie tylko z bufora. Woda idąca powrotem do PC dostanie wtedy nieco cieplejszą wodę z bufora. Kocioł mogę wtedy rozpalać kiedy chcę, a PC chodzi na okrągło, bez przerwy.

Edytowane przez carinus
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, cezario1 napisał(a):

Głupotą byłoby grzać PC taki duży bufor.

To sie robi takie podlaczenie PC do bufora aby grzala 1/2, 1/3, 1/4 - ile sie chce. Na etapie wyboru zbiornika i „projektu instalacji” trzeba o tym pomyslec.

Edytowane przez PioBin
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Czyli uważasz że jak podłączę zasilanie na górze bufora a powrót w jego połowie to woda na samym dole nie będzie grzana? Czy jakiś inny sposób masz na myśli?

Opublikowano

Tak wlasnie bedzie.

Opublikowano
Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Czyli uważasz że jak podłączę zasilanie na górze bufora a powrót w jego połowie to woda na samym dole nie będzie grzana? Czy jakiś inny sposób masz na myśli?

A kolega uważa inaczej ?

Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

To sie robi takie podlaczenie PC do bufora aby grzala 1/2, 1/3, 1/4 - ile sie chce. Na etapie wyboru zbiornika i „projektu instalacji” trzeba o tym pomyslec.

Kolejny, który szybciej pisze niż czyta?

Opublikowano
32 minuty temu, Kordjano napisał(a):

A kolega uważa inaczej

Ja  wiem że ciepło idzie do góry ale góra zawsze nagrzeje trochę dół  bufora. Po prostu inaczej się układa uwarstwienie ciepła wody w takim podłączeniu.

Podobnie jak nagrzewnice umieszczone pod sufitem w halach magazynowych ogrzewają ludzi chodzących po podłodze.

Opublikowano
25 minut temu, carinus napisał(a):

Kolejny, który szybciej pisze niż czyta?

Ty nie badz taki przemadrzaly! Rob jak chcesz.

11 minut temu, cezario1 napisał(a):

Po prostu inaczej się układa uwarstwienie ciepła wody w takim podłączeniu.

Uwarstwienie nie uklada sie inaczej ale bedzie zawsze strefa mieszania spowodowana przeplywem wiec prosta kreska=linijka tego nie da sie odciac.

Opublikowano

A ja nadal uważam że co ty się boisz tego całego bufora i tak tą energię którą w niego w pompujesz i tak zabierzesz do grzania 

Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

Ty nie badz taki przemadrzaly! Rob jak chcesz.

Przepraszam, zachowałem się jak gówniarz, to był przedostatni raz. Tak na serio, to zejdź już ze mnie, bo mi duszno. Poszukaj sobie innego hobby.

@szakalloNaprawdę chcesz żebym teraz w środku sezonu przerabiał bufor?