Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wspomaganie PC ciepłem z bufora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozdzielacze do podłogówek i grzejników, wszystko chodzi na jednakowej temperaturze, to z resztą jest tutaj bez znaczenia. Zaworu nie możesz likwidować, gdyż podczas pracy PC, woda będzie wysysana z bufora powrotem. To jest bardzo uproszczony schemat, nie obejmujący mieszania wody, zaworów do bojlera, przebiciowego do defrostów, ale z grubsza widać jak to u mnie jest rozmieszczone.

Opublikowano

@szakallo Bo normalnie tego ciepła w buforze nie ma, pojawia się dopiero jak ktoś rozpali w kociołku, tak od święta w duże mrozy.

Opublikowano

Ale pompa będzie mogła pracować dłużej i zejść z mocą - mniej taktowania, same plusy.

Chyba że bufor jest gdzieś gdzie nie chcesz ogrzewać (tracić energii) jeśli jest w środku budynku to i tak ta energia która ucieknie w powietrze, ogrzeje budynek więc to nie strata 

Opublikowano (edytowane)

@szakallo nie przeczytałeś dokładnie całego wątku. On ma PC za małe i dlatego chcę dogrzewać wodą z bufora chociażby defrosty żeby PC nie działało na pełnym obciążeniu jak są duże mrozy. Także nie ma problemu z taktowaniem pompy, a dużego buforu i w domu jednocześnie nie da radę dogrzać małym PC.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Nie znam dokładnie jego sytuacji ale zrobić jedną instalację z buforem i kotłem, tak aby nic nie przełączać. Palić kiedy robi się za zimno, gdy pompa nie wyrabia i tyle.

Albo dołożyć coś dodatkowego 

Edytowane przez szakallo
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Tylko do kotła na drewno musi być boufor  bardzo duży powiedzmy  800l . Nie pamiętam jaki kolega @carinus ma ale na pewno duży bo kiedyś czytałem w innym wątku na temat jego wielkości bufora 

Głupotą byłoby grzać PC taki duży bufor.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli stoi w części ogrzewanej to nie problem bo i tak zużyjesz tą energię na grzanie a pompa też będzie się rzadziej uruchamiać  

Jak ma taryfę G11 to może pomyśleć o taryfie G12 i grzać w tańszych godzinach zwłaszcza miesiącach jesiennych, warto się zastanowić 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, szakallo napisał(a):

Nie znam dokładnie jego sytuacji ale...

Piszesz szybciej niż czytasz. Ja nie mam żadnych problemów z grzaniem lub kosztami grzania. Mam za małą moc PC przy dużych mrozach i nie chcę żeby było przełączanie źródeł PC/kocioł, tylko w razie większych mrozów, PC pracowała stale i była tylko wspomagana kotłem. W obecnym układzie oba źródła nie mogą jednocześnie efektywnie oddawać ciepła do instalacji. Dlatego pomyślałem, żeby w okolicy bufora na nitce powrotu założyć małe sprzęgło poziome. W sumie to może być kawałem rurki z dwoma 3-nikami na końcach i tam wpiąć się z powrotem bufora na jednym 3-niku a na drugim końcu, do drugiego 3-nika podpiąć dodatkowe wyjście z bufora z zaworkiem, który to będzie zakręcany gdy grzanie będzie tylko z bufora. Woda idąca powrotem do PC dostanie wtedy nieco cieplejszą wodę z bufora. Kocioł mogę wtedy rozpalać kiedy chcę, a PC chodzi na okrągło, bez przerwy.

Edytowane przez carinus
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, cezario1 napisał(a):

Głupotą byłoby grzać PC taki duży bufor.

To sie robi takie podlaczenie PC do bufora aby grzala 1/2, 1/3, 1/4 - ile sie chce. Na etapie wyboru zbiornika i „projektu instalacji” trzeba o tym pomyslec.

Edytowane przez PioBin
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Czyli uważasz że jak podłączę zasilanie na górze bufora a powrót w jego połowie to woda na samym dole nie będzie grzana? Czy jakiś inny sposób masz na myśli?

Opublikowano

Tak wlasnie bedzie.

Opublikowano
Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Czyli uważasz że jak podłączę zasilanie na górze bufora a powrót w jego połowie to woda na samym dole nie będzie grzana? Czy jakiś inny sposób masz na myśli?

A kolega uważa inaczej ?

Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

To sie robi takie podlaczenie PC do bufora aby grzala 1/2, 1/3, 1/4 - ile sie chce. Na etapie wyboru zbiornika i „projektu instalacji” trzeba o tym pomyslec.

Kolejny, który szybciej pisze niż czyta?

Opublikowano
32 minuty temu, Kordjano napisał(a):

A kolega uważa inaczej

Ja  wiem że ciepło idzie do góry ale góra zawsze nagrzeje trochę dół  bufora. Po prostu inaczej się układa uwarstwienie ciepła wody w takim podłączeniu.

Podobnie jak nagrzewnice umieszczone pod sufitem w halach magazynowych ogrzewają ludzi chodzących po podłodze.

Opublikowano
25 minut temu, carinus napisał(a):

Kolejny, który szybciej pisze niż czyta?

Ty nie badz taki przemadrzaly! Rob jak chcesz.

11 minut temu, cezario1 napisał(a):

Po prostu inaczej się układa uwarstwienie ciepła wody w takim podłączeniu.

Uwarstwienie nie uklada sie inaczej ale bedzie zawsze strefa mieszania spowodowana przeplywem wiec prosta kreska=linijka tego nie da sie odciac.

Opublikowano

A ja nadal uważam że co ty się boisz tego całego bufora i tak tą energię którą w niego w pompujesz i tak zabierzesz do grzania