Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie pompy ciepła Rotenso Widmi 6kW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Buduję dom i przymierzam się do montażu pompy ciepła Rotenso Widmi 6kW. Mam pytanie odnośnie podłączenia pompy. Producent zaleca podłączenie kablem 3 x 6mm i zabezpieczenie nadprądowe 32A. Rozumiem, że jest tam grzałka 3kW, ale nie jest to drobna przesada?

Nie można po prostu podłączyć kablem 5x2,5mm i podłączyć grzałki pod osobną fazę? Całość zabezpieczyć na 16A.

Jeśli naprawdę 32A jest wymagane, to będzie to większe niż zabezpieczenie przedlicznikowe, które ma 25A, co się mija z celem.

Opublikowano

Zapytaj serwisu, czy to nie będzie powód do odrzucenia gwarancji. Pytałem w tym temacie innego producenta pomp i nie zgodził się na mniejsze zabezpieczenie. Dlatego mam pompę 3fazową od jeszcze innego producenta.

Opublikowano

W instrukcji powinno być coś na temat podłączenia grzałki do osobnej fazy. Jest w ogóle osobne złącze grzałki? Kaisai ma te same wymagania odnośnie zabezpieczenia i przewodów zasilających dla pomp 6kW, widocznie w skrajnych przypadkach przekracza 25A.

Opublikowano

Musiałbyś poznać schemat bo jeszcze okaże się że grzałka będzie miała jakieś miedzyfazowe przejście gdzieś na elektronikę i spalisz wszystko  razem z pompą 

Opublikowano

To to samo co Kaisai, można w jednostce rozdzielić zasilanie grzałki na inną fazę. Mam podłączoną kablem 5x4mm2 i zabezpieczenie 25A

Opublikowano

Przejrzałem schemat i ogólnie grzałka jest przez stycznik podłączona tylko. Zasilanie jest puszczone od razu na wejściu zasilania na pompę. Teoretycznie nie powinno nic spalić 🤔 Na gwarancję i tak nie liczę, ponieważ mam zamiar zamontować i uruchomić ją samodzielnie, co raczej unieważnia gwarancję.

Opublikowano (edytowane)

Kup sobie Kaisai tam możesz samemu zamontować pc bez utraty gwarancji.

W dodatku w niej jest sprężarka Mitsubishi a Widmi jest Chińska

Edytowane przez cezario1