Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zna się ktoś może na instalacjacy CO? Znajomy podłączył mi nowy piec plus bufor 500 litrów, i jakoś to grzać nie chce. Stary piec to był kopciuch ale jak rozpaliłem to po 30min grzejniki były wrzące. Przy tej konfiguracji co mam teraz na buforze miałem max 70 stopni, wiecej nie da rady. A tak normalnie to 60 stopni jest na buforze. Dom nie jest ocieplony, straty na pewno są duże, ale stary piec dawał radę bez problemu, tylko był stary piec i bojler 140 litrów. I wszystko grzało idealnie bez uzywania pompy, grawitacyjnie. Teraz mam dwie pompy, i tak. Jak rozpalę w piecu to zanim na grzejnikach będzie te 60 stopni to ze 2-3h bufor więcej się nagrzać nie umie. Druga sprawa jak przyłożę do pieca np o 20:00 na wieczór to o 3 rano grzejniki już są zimne a temperatura na buforze to 30 stopni. Trzecia sprawa to mam zimny powrót z bojlera. Piec ma 13kw bufor 500l. Dołączam zdj. może ktoś się zna i pomoże.

IMG20251126193144.jpg

IMG20251126193211.jpg

IMG20251126193222.jpg

IMG20251126193428.jpg

Opublikowano

Wygląda na to (po starej instalacji na grubych rurach)że grzejesz bufor a nie grzejniki.

Opublikowano (edytowane)

Pomijając główny problem bo rzeczywiście nie można się połapać w tej plątaninie rur ale chcę zwrócić uwagę na jeden fakt że nie wolno tak montować pomp(wirnik musi być w poziomie)Powinny być nie dwie lecz trzy pompy:1)pomiędzy zaworem ATV a kotłem=pompa ładująca bufor 2)na instalację grzejnikową 3)do ładowania zasobnika

Edytowane przez Uzytkownik2
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Pomijając główny problem bo rzeczywiście nie można się połapać w tej plątaninie rur ale chcę zwrócić uwagę na jeden fakt że nie wolno tak montować pomp(wirnik musi być w poziomie)Powinny być nie dwie lecz trzy pompy:1)pomiędzy zaworem ATV a kotłem=pompa ładująca bufor 2)na instalację grzejnikową 3)do ładowania zasobnika

Ok czyli ta pompa która jest na powrocie z grzejników do bufora trzeba ją przestawić aby wirnik był w poziomie tak?

1 - wyjście z bufora na grzejniki

2 - wejście gorącej wody z pieca do bufora

3 - powrót z grzejników do bufora

4 - powrót z bufora do pieca

5 - powrót z bojlera

6 - dojście gorącej wody z pieca do zaworu ATV

7 - dojście gorącej wody z pieca do bojlera

image.jpeg

image.jpeg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Trzeba obrócić o 90st tą pompę która jest "w pionie" tą bliżej bufora.Co do działania całości najlepiej narysować jak wszystko jest podłączone i wstawić schemat na forum.Tam widzę pompy są włączone na stałe do gniazdka zwłaszcza ta ładująca bufor(bez żadnego sterowania)więc może wychładzać bufor.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Trzeba obrócić o 90st ta pompę która jest "w pionie" tą bliżej bufora.Co do działania całości najlepiej narysować jak wszystko jest podłączone i przesłać na forum.Tam widzę pompy są włączone na stałe do gniazdka zwłaszcza ta ładująca bufor(bez żadnego sterowania)więc może wychładzać bufor.

Pompka ładująca bufor to jest ta przy piecu na powrocie do pieca? Czy mogę ją np. wyłaczyć całkowicie jak juz w piecu wygaśnie?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, misiu1990 napisał(a):

Pompka ładująca bufor to jest ta przy piecu na powrocie do pieca? Czy mogę ją np. wyłaczyć całkowicie jak juz w piecu wygaśnie?

Tak to jest ta(ta  jest prawidłowo zamontowana)możesz ją wyłączyć.Pompa na grzejniki do przeniesienia na zasilanie czyli na rurę #1

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

A co to za bojler?Powinien być z wężownica spiralną.To jakiś dwupłaszczowy?Nie wierzę że masz z tego jakąś ciepłą wodę użytkową jeszcze bez pompy.Jak już wspomniałem powinna być jeszcze jedna pompa na rurze #7 a powrót z bojler wpięty tuż przy kotle do tego dwa zawory zwrotne za pompą na CWU i za pompą ładujacą bufor

Opublikowano

Czyli że to co jest na buforze to idzie w grzejniki ?

Ja bym odejście na zasilanie grzejników zrobił na szczycie bufora tam gdzie jest odpowietrznik i zrobił na zaworze termostatycznym spiętym z powrotem z grzejników aby mieć jakąkolwiek regulację temperatury.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Czyli że to co jest na buforze to idzie w grzejniki ?

Ja bym odejście na zasilanie grzejników zrobił na szczycie bufora tam gdzie jest odpowietrznik i zrobił na zaworze termostatycznym spiętym z powrotem z grzejników aby mieć jakąkolwiek regulację temperatury.

Tak powinno być że zasilanie grzejników z góry bufora ale obawiam się że tam jest zbyt małe wyjście skoro jest wkręcony odpowietrznik 1/2" a redukcji nie za bardzo widzę 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Chyba masz rację, bo nawet w danych katalogowych jest króciec ½". Trochę lipa bo zostaje sporo zagrzanej wody nie wykorzystanej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Trzeba obrócić o 90st tą pompę która jest "w pionie" tą bliżej bufora.Co do działania całości najlepiej narysować jak wszystko jest podłączone i wstawić schemat na forum.Tam widzę pompy są włączone na stałe do gniazdka zwłaszcza ta ładująca bufor(bez żadnego sterowania)więc może wychładzać bufor.

Tak jest ok ta pompa?

IMG20251127112810.jpg

Opublikowano
21 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a):

A co to za bojler?Powinien być z wężownica spiralną.To jakiś dwupłaszczowy?Nie wierzę że masz z tego jakąś ciepłą wodę użytkową jeszcze bez pompy.Jak już wspomniałem powinna być jeszcze jedna pompa na rurze #7 a powrót z bojler wpięty tuż przy kotle do tego dwa zawory zwrotne za pompą na CWU i za pompą ładujacą bufor

Bojler jest dwupłaszczowy, już grzeje, powrót jest gorący, był zabrudzony filtr.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, misiu1990 napisał(a):

Bojler jest dwupłaszczowy, już grzeje, powrót jest gorący, był zabrudzony filtr.

W tej chwili pompa ładująca bufor tłoczy również na bojler a jak w obiegu bojlera będzie  mniejszy opór to woda będzie krążyć w obiegu CWU "olewając" bufor Nie ma żadnego sterowania tym wszystkim=brak kontroli nad poszczególnymi temperaturami.Dla próby możesz zakręcić ten zawór na górze bojlera,na zasilaniu(na czas próby nie będziesz miał oczywiście ciepłej wody)i zobaczysz wtedy czy dasz radę nagrzać bufor do wyższej temperatury.Domyślam się że kocioł zamontowany w układzie otwartym?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
7 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Tak to jest ta(ta  jest prawidłowo zamontowana)możesz ją wyłączyć.Pompa na grzejniki do przeniesienia na zasilanie czyli na rurę #1

Jeszcze jedno pytanie czy jak już w piecu wygaśnie i wyłączę tą pompę ładującą bufor to mogę rownięż zakręcić zawór przy buforze ładujący ten na samej górze nr 2 i ten z powrotu na samym dole bufora nr 4?

Opublikowano
2 godziny temu, misiu1990 napisał(a):

Jeszcze jedno pytanie czy jak już w piecu wygaśnie i wyłączę tą pompę ładującą bufor to mogę rownięż zakręcić zawór przy buforze ładujący ten na samej górze nr 2 i ten z powrotu na samym dole bufora nr 4?

Ten na górze lepiej nie bo odcinasz tym samym naczynie wyrównawcze od instalacji(bo nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze pytanie czy kocioł w układzie otwartym)Wraz ze wzrostem temp.rośnie ciśnienie i po zamknięciu obu zaworów nie miałoby co kompensować owego ciśnienia 

Opublikowano

A ok, to zakręcę tylko ten powrót z bufora do pieca, jeśli chodzi o układ czy otwarty czy zamknięty to w pokoju nad kotłownią mam wyprowadzoną rurę i jest zamontowany odpowietrznik prosto z rury zasilającej z pieca a na strychu mam zbiornik wyrównawczy

Opublikowano
27 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Wraz ze wzrostem temp.rośnie ciśnienie i po zamknięciu obu zaworów nie miałoby co kompensować owego ciśnienia 

Kiedyś coś się zdarzy i będzie duże buuum.

Warto to poprawić.

A naczynie jest wprost do kotła podłączone?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, misiu1990 napisał(a):

A ok, to zakręcę tylko ten powrót z bufora do pieca, jeśli chodzi o układ czy otwarty czy zamknięty to w pokoju nad kotłownią mam wyprowadzoną rurę i jest zamontowany odpowietrznik prosto z rury zasilającej z pieca a na strychu mam zbiornik wyrównawczy

Nie wiem o jakim odpowietrzniku mówisz.Normy i przepisy jasno określają że bezpośrednio od kotła do naczynia wyrównawczego powinna iść rura Cu28 lub stalowa 1" i na niej nie może być zamontowana żadna armatura(zawory,pompy itd)Bezpieczeństwo w tym wszystkim jest najważniejsze!