Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zna się ktoś może na instalacjacy CO? Znajomy podłączył mi nowy piec plus bufor 500 litrów, i jakoś to grzać nie chce. Stary piec to był kopciuch ale jak rozpaliłem to po 30min grzejniki były wrzące. Przy tej konfiguracji co mam teraz na buforze miałem max 70 stopni, wiecej nie da rady. A tak normalnie to 60 stopni jest na buforze. Dom nie jest ocieplony, straty na pewno są duże, ale stary piec dawał radę bez problemu, tylko był stary piec i bojler 140 litrów. I wszystko grzało idealnie bez uzywania pompy, grawitacyjnie. Teraz mam dwie pompy, i tak. Jak rozpalę w piecu to zanim na grzejnikach będzie te 60 stopni to ze 2-3h bufor więcej się nagrzać nie umie. Druga sprawa jak przyłożę do pieca np o 20:00 na wieczór to o 3 rano grzejniki już są zimne a temperatura na buforze to 30 stopni. Trzecia sprawa to mam zimny powrót z bojlera. Piec ma 13kw bufor 500l. Dołączam zdj. może ktoś się zna i pomoże.

IMG20251126193144.jpg

IMG20251126193211.jpg

IMG20251126193222.jpg

IMG20251126193428.jpg

Opublikowano

Wygląda na to (po starej instalacji na grubych rurach)że grzejesz bufor a nie grzejniki.

Opublikowano (edytowane)

Pomijając główny problem bo rzeczywiście nie można się połapać w tej plątaninie rur ale chcę zwrócić uwagę na jeden fakt że nie wolno tak montować pomp(wirnik musi być w poziomie)Powinny być nie dwie lecz trzy pompy:1)pomiędzy zaworem ATV a kotłem=pompa ładująca bufor 2)na instalację grzejnikową 3)do ładowania zasobnika

Edytowane przez Uzytkownik2
  • Zgadzam się 1